«Μη       ένταξη       ηλιακών       θερμοσιφώνων       στο       πρόγραμμα αντικαταστάσεως κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών» «Μη       ένταξη       ηλιακών       θερμοσιφώνων       στο       πρόγραμμα αντικαταστάσεως κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών»
ΕΡΩΤΗΣΗ Θεσσαλονίκη, 11/02/2022 Των:              Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΘΕΜΑ:           «Μη      ... «Μη       ένταξη       ηλιακών       θερμοσιφώνων       στο       πρόγραμμα αντικαταστάσεως κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 11/02/2022

Των:              Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Μη       ένταξη       ηλιακών       θερμοσιφώνων       στο       πρόγραμμα αντικαταστάσεως κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών»

Κύριε Υπουργέ,

Την 5η Φεβρουαρίου δηλώσατε ότι μέχρι τον Ιούνιο έχει στόχο η Κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών τις οποίες θεωρείτε ενεργοβόρες. Συνεχίσατε δε λέγοντας ότι απ’ αυτό το πρόγραμμα θα εξοικονομηθεί ενέργεια για τους δικαιούχους η οποία θα προσεγγίσει τα 40 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας και κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 120.000 τόνους. Προφανέστατα όμως παραβλέψατε ότι η πλέον ενεργοβόρα οικιακή συσκευή είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Πλέον όμως αυτού υπάρχει και ο ηλιακός θερμοσίφωνας ο οποίος δεν καταναλώνει ενέργεια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Προκαλεί δε σκεπτικισμό το γεγονός ότι, ενώ επιδοτούνται οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα αντικαταστάσεως παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, αν και το χειμώνα λειτουργούν και με ηλεκτρικό ρεύμα και ως εκ τούτου θεωρούνται ηλεκτρικές συσκευές. Η αντικατάσταση δε των συσκευών τις οποίες εντάξατε στο πρόγραμμα θα προέλθει κατά το πλείστον από εισαγωγές, συμβάλλοντας στην εκροή συναλλάγματος προς ξένες χώρες, επιδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας των χωρών αυτών. Αντιθέτως, η Ελλάς έχει από τις καλύτερες και ποιοτικότερες στον κόσμο βιομηχανίες παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων με μεγάλες εξαγωγές, οι οποίες απασχολούν σημαντικό εργατικό δυναμικό και βοηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αύξηση του εθνικού προϊόντος. Επομένως, η ένταξη των ηλιακών θερμοσιφώνων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, πλην του ενεργειακού και κλιματικού οφέλους, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών αυτού του τομέα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να εντάξετε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στο πρόγραμμα αντικαταστάσεως ηλεκτρικών συσκευών; Σε αρνητική απάντηση να μας εκθέσετε τους λόγους.

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


«Απάντηση σε Ερώτηση»

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 3194/14-2-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών αποσκοπεί ακριβώς στην απόσυρση και ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και την αντικατάστασή τους με καινούριες, εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, παρόλο που λειτουργούν και με ηλεκτρικό ρεύμα, δεν κατατάσσονται στις ηλεκτρικές συσκευές, εξ ου άλλωστε και η μη υποχρεωτική ενεργειακή σήμανσή τους, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις ηλεκτρικές συσκευές. Πέραν αυτού του γεγονότος, το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών οφείλει να συμμορφωθεί με το κριτήριο ελάχιστης επίτευξης ενεργειακής εξοικονόμησης των κοινοτικών ταμείων, το οποίο στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΤΠΑ καθορίζεται στο 30%. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το ΥΠΕΝ και το ΚΑΠΕ, οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές και αυτές που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση είναι οι συσκευές για τις οποίες έχεi ήδη ανακοινωθεί ότι θα περιλαμβάνονται στο επόμενο πρόγραμμα, ήτοι τα κλιματιστικά και τα ψυγεία/καταψύκτες. Σημειώνουμε ότι οι εν λόγω συσκευές είναι οι κύριοι υπαίτιοι για τις αιχμές (τα κλιματιστικά) και το λεγόμενο «φορτίο βάσης» (τα ψυγεία). Εν αντιθέσει, η αντικατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, ακόμα και στο καλύτερο σενάριο (εξαιρετικά παλιός ηλιακός με καινούριο υψηλότατης απόδοσης), θα επιφέρει συνολική εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 7-8% και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη του 10%.

Ο Υπουργός
Κωνσταντίνος Σκρέκας

error: Content is protected !!