Τρ. Αλεξιάδης : Κακά μαντάτα η “αβεβαιότητα” Σταϊκούρα Τρ. Αλεξιάδης : Κακά μαντάτα η “αβεβαιότητα” Σταϊκούρα
Αθήνα 08.04.2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρ. Αλεξιάδης : Κακά μαντάτα  η “αβεβαιότητα” Σταϊκούρα Για τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της... Τρ. Αλεξιάδης : Κακά μαντάτα η “αβεβαιότητα” Σταϊκούρα

Αθήνα 08.04.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης : Κακά μαντάτα  η “αβεβαιότητα” Σταϊκούρα

Για τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μίλησε σε συνέντευξή του στον Alpha Radio ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης.

«Τι μας έλεγαν μέχρι χθες; Ότι όλα είναι τέλεια, ότι αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα ζητήματα της πανδημίας και της ενέργειας. Να μην γκρινιάζετε, τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει πρόβλημα,  περισσεύει η ανάπτυξη κ.α. Αυτό ήταν το αφήγημά τους μέχρι χθες. Πέταξε τη βόμβα όμως ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή και μας προσγείωσε.  Όταν ο Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας, βγαίνει στη Βουλή και λέει “η βασική λέξη είναι η αβεβαιότητα” στέλνει μηνύματα. Στέλνει μηνύματα στο μανάβη της γειτονιάς τι πρέπει να κάνει με τις τιμές, στέλνει μηνύματα σε αυτόν που φτιάχνει ένα διαμέρισμα και θέλει να το πουλήσει, στέλνει μηνύματα στη βιομηχανία, στέλνει μηνύματα σε αυτούς που αύριο θα αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στέλνει μηνύματα σε όλη την αγορά, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Να σας θυμίσω πότε είχαμε ανάλογες δηλώσεις; Λίγο πριν η χώρα οδηγηθεί σε μνημόνια και σε χρεοκοπία. Όταν ο Υπουργός Οικονομικών λέει μια τόσο βαριά κουβέντα, διαφορετική από το αφήγημα που είχε μέχρι χθες η κυβέρνηση, τα πράματα είναι πολύ σημαντικά. Και αν πραγματικά βρισκόμαστε στο σημείο της “αβεβαιότητας” που είπε ο Υπουργός Οικονομικών, τότε χρειάζεται αύριο κιόλας, οι πολιτικές δυνάμεις να καθίσουμε να δούμε τι κάνουμε και αύριο κιόλας να προχωρήσει η ΝΔ σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Διότι η λέξη αβεβαιότητα, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί χειρότερα προβλήματα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα». 

Μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπενθύμισε πως από τις αρχές της πανδημίας, αγνοώντας το κομματικό κόστος, στήριξε την κυβέρνηση, αναγνώρισε θετικά μέτρα, προσπάθησε να βρεθεί κοινός τόπος για πρόσωπα κοινής αποδοχής και επιδίωξε τον διάλογο μέσα και έξω από τη Βουλή, χωρίς όμως ανταπόκριση. «Δεν κάνουν διάλογο, φοβούνται τον διάλογο. Απλά ακούμε κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις, βλέπουμε εκθέσεις ότι έρχεται η ανάπτυξη, ότι τα νούμερα είναι καλά. Ξέρετε που καταλαβαίνουμε τα νούμερα; Στην αγωνία του πολίτη στην ουρά στο σουπερμάρκετ, εκεί που είναι να πάρει το μετρό ή το λεωφορείο, στις κουβέντες με τους συγγενείς, στην καθημερινότητα. Εκεί λοιπόν, όση προπαγάνδα κάνει η κυβέρνηση, όσες λίστες χρηματοδότησης να ρίξει στην αγορά, έχει χάσει το παιχνίδι. Διότι ο πολίτης ζει καθημερινά, μια εφιαλτική κατάσταση. Από χθες με σφραγίδα Σταϊκούρα, ζει μια χειρότερη κατάσταση διότι έχουμε αβεβαιότητα».

Για την προβληματική κατάσταση που επικρατεί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αδυνατούν να δανειοδοτηθούν από τις Τράπεζες ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε «Τι εμποδίζει την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει στο τραπεζικό σύστημα το να δουλέψει σύμφωνα με  ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Όταν οι τράπεζες είχαν πρόβλημα επιβίωσης, ο ελληνικός λαός δεν φορτώθηκε το θέμα της αναχρηματοδότησης και της ενίσχυσης των τραπεζών; Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να υπάρχει για να ενισχύει την οικονομία και όχι για να καταγράφουν υπερκέρδη οι Τράπεζες».

Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε «Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η αύξηση των τιμών και ο Αλ. Τσίπρας έκανε συγκεκριμένες προτάσεις από την Θεσσαλονίκη και επιβεβαιώθηκε, θυμάστε τι έλεγε τότε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση σε αυτή την περίοδο της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, επέλεξε να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ και να δώσει όλα τα εργαλεία της ενέργειας σε ιδιώτες, επέλεξε να αυξηθούν οι τιμές στη ΔΕΗ. Οι λογαριασμοί που παίρνουν τώρα οι πολίτες έχουν τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί πριν από τον πόλεμο. Τα μηδενικά  αντανακλαστικά της κυβέρνησης φάνηκαν στο τι έγινε στο εξωτερικό με την Ισπανία και την Πορτογαλία, φάνηκε πόσο ανίκανη είναι ώστε να διεκδικήσει για την χώρα μας κάποια πράγματα. Ο Αλ. Τσίπρας έκανε μια  καταγγελία για υπερκέρδη εταιριών στην Ελλάδα, βγήκε η κυβέρνηση να μας φέρει έναν πίνακα ποια είναι τα υπερκέρδη μέσα στο 2021 και ποια είναι το 2022; Οικονομικά στοιχεία είναι τα οποία με το κλείσιμο των ισολογισμών θα δημοσιοποιηθούν σε όλες τις εφημερίδες. Ας αφήσουν τις δικαιολογίες και ας φέρουν τη διάταξη για την φορολόγηση των κερδών και όχι να λένε “πρώτα να τα μετρήσουμε και μετά θα φέρουμε τη διάταξη”. Και να υλοποιήσουν αυτό που ζητήσαμε 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση που καταθέσαμε προς τον “Υπουργό της Αναπτύξεως” να φέρει διάταξη με την οποία θα μπορεί να δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει αισχροκέρδεια πάνω από ένα όριο. Και για να μην δυσκολευτεί να βρει τη διάταξη τον συμβουλεύσαμε να αντιγράψει ότι συμβαίνει στον τομέα των φορολογικών παραβάσεων. Όπως κλείνει το τυροπιτάδικο, το σουβλατζίδικο, η ταβέρνα της γειτονιάς για μια φορολογική παράβαση – σωστά κλείνει – και μπαίνει και ταμπέλα απ’ έξω : «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής», με την ίδια τεχνική όσοι έκαναν αισχροκέρδεια από ένα όριο και πάνω να πουν ότι για αυτούς θα δημοσιοποιούμε τα στοιχεία.  Είπε ότι θα το εξετάσει και θα δει και θα κάνει και θα ράνει… Αν δεν το κάνει θα πούμε ότι για άλλη μια φορά αυτή η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα».

Ακούστε το ηχητικό:

error: Content is protected !!