Επιλογή προσωπικού γιατρού μέσα στο επόμενο εξάμηνο Επιλογή προσωπικού γιατρού μέσα στο επόμενο εξάμηνο
Στην αλλαγή κουλτούρας στον πληθυσμό, ώστε να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό-σύμβουλο για όλα τα θέματα υγείας, ρίχνει βάρος το υπουργείο Υγείας. Ξεκινά μεγάλη καμπάνια... Επιλογή προσωπικού γιατρού μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Στην αλλαγή κουλτούρας στον πληθυσμό, ώστε να αποκτήσει δωρεάν προσωπικό γιατρό-σύμβουλο για όλα τα θέματα υγείας, ρίχνει βάρος το υπουργείο Υγείας.

Ξεκινά μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης πολιτών για εγγραφή στον προσωπικό γιατρό και γιατρών για συμμετοχή στο σύστημα. Παράλληλα, επιλέγεται η λογική κινήτρων, ώστε να γίνει ελκυστική η συμμετοχή για εγγραφή, τα οποία θα λειτουργήσουν ως αντικινήτρα για όσους δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Στους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί στο σύστημα της ΠΦΥ δίνονται οικονομικά κίνητρα για την εγγραφή πολιτών, ενώ για τους πολίτες εξετάζεται η μειωμένη συμμετοχή τους στη συνταγογράφηση και η προτεραιότητα στα ραντεβού των νοσοκομείων, αφού θα έχουν παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό τους.

Το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του προσωπικού γιατρού για την παροχή των υπηρεσιών ΠΦΥ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσουν οι εγγραφές του ενήλικου πληθυσμού, θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι, ώστε το 2023 να εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος.

Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι οι 2.800 γιατροί των Κέντρων Υγείας της χώρας, όσοι απασχολούνται στις ΤοΜΥ, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν άλλες 60 το επόμενο διάστημα και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιώτης ιατρός. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη, από τον οποίο θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας.



Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.

Ο προσωπικός ιατρός θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον.

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό, ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση δύναται οι ιατροί αυτοί να είναι και ιδιώτες ιατροί.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!