Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί του Δήμου και για την πρόληψη των πυρκαγιών; Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί του Δήμου και για την πρόληψη των πυρκαγιών;
Διαβάζοντας το χθεσινό δελτίο τύπου του Δήμου με έπιασε κρύος ιδρώτας. Μήπως πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελε να... Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί του Δήμου και για την πρόληψη των πυρκαγιών;

Διαβάζοντας το χθεσινό δελτίο τύπου του Δήμου με έπιασε κρύος ιδρώτας. Μήπως πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελε να πει η Δημοτική μας Αρχή και τι ήθελε να παρουσιάσει με το συγκεκριμένο δελτίο.

Αλήθεια υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την πλευρά του Δήμου ή αν συμβεί κάτι θα τρέχουμε πανικόβλητοι; Ευτυχώς που το σχέδιο της πυροσβεστικής για την αντιπυρική θωράκιση του νησιού είναι τόσο άρτιο, που καλύπτει κάποιες από τις ανησυχίες μας.

Για να επανέλθουμε ας διαβάσουμε πρώτα το δελτίο τύπου της Δημοτικής μας αρχής και κατόπιν ας εξηγήσουμε τους φόβους μας. Μας λέει λοιπόν η Δημοτική μας Αρχή εμφαντικά ως συνήθως:

“Ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο συγκάλεσε ο Δήμαρχος για θέματα πυροπροστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σωτήρης Νάννος. Εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος οι κκ. Παν.Αράπης και Κ. Τσουλουχόπουλος.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Σαλαμίνας Ν. Αρσένης, Αμπελακίων Σ. Μαγιάτη, Αιαντείου Χ. Γαβριηλ, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Σαλαμίνας κα. Ε. Νουφράκη, Κ. Κωτσέλη,Αμπελακίων Λ. Παπαθεοχάρη, Αιαντείου Κ. Μωραϊτης και Σεληνίων Ελ. Βλάχου, Μ.Στιβακτάκη και Π. Δέδδες.

Συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της ΟΕΕΣΣ Τ. Βούλγαρη και εκπρόσωποι εξωραϊστικών συλλόγων του νησιού. Συζητήθηκαν σημαντικά θέματα ώστε να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι κατάλληλα για την αντιπυρική περίοδο. Δήμαρχος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη παρουσία τους και για τησυμβολή τους στο κρίσιμο θέμα της προστασίας από τις πυρκαγιές και ζήτησε να εντείνουν όλοι τις προσπάθειες τους για να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς φωτιές καθώς και τους εκπροσώπους του πυροσβεστικού σώματος για το τεράστιο έργο τους.

Επίσης το Σάββατο 14/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας Σωτήρη Νάννου και των εθελοντών της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας όπου και συζητήθηκε το έργο των εθελοντών για την αντιπυρική περίοδο που ήδη ξεκίνησε.”

Ας μιλήσουμε για τα αυτονόητα, που μάλλον ξεχνάει η Δημοτική μας Αρχή.

Καλές οι προσπάθειες και οι ευρείες συσκέψεις με τους πολίτες και τις εθελοντικές ομάδες του νησιού, οι οποίες βοηθούν και την προεκλογική εκστρατεία (η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου), αλλά άμεσα προέχει να συγκληθεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος γνωρίζουν άραγε τι είναι τούτο;

Αν δεν το γνωρίζουν ας τους θυμίσουμε την συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου 2019 από το τότε σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου που το είχε συγκαλέσει:

“Συνεδρίαση Συντονιστικού Τοπικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαλαμίνας

Θέμα: Σχεδίασμός και δράσεις αντιπυρικής προστασίας περιόδου 2019

Την Παρασκευή 7 Ιουνίουκαι ώρα 11.00 π.μ. η Δήμαρχος Σαλαμίνας ως πρόεδρος του συντονιστικού τοπικού οργάνου (Σ. Τ. Ο ) κάλεσε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους αρμόδιους φορείς, για να συμμετέχουν στην κατάθεση απόψεων, όπως και για την καταγραφή των υλικών και μέσων που αντιστοιχούν στην υπηρεσία τους σε περίπτωση πυρκαγιάς .

Στην σύσκεψη συμμετείχαν:

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Σκιαθίτης, ο Δ/ντής Περιβάλλοντος- Καθαριότητας κ. Βαφειαδάκης.

Ο Επιπυραγός Π. Αράπης Δ/ ντής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαλαμίνας

Ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. Β.Κολοβός Υποδιοικητής Λ/Τ Σαλαμίνας.

Ο Πλωτάρχης Κ. Καλογήρου προϊστάμενος Κεντρικού Πυροσβεστικού σταθμού Ν.Σ.

Ο Πλοίαρχος ( Μ) Μ. Παπαδάκης απ το γραφείο υγείας ασφάλειας & προστασίας περιβάλλοντος Ν.Σ.

Ο Υπαστυνόμος Β τμήμα ασφάλειας Σαλαμίνας Χ. Κατσουλάκης

Ο Διοικητής Γ Τμήματος Τροχαίας Πειραιά Γ. Ζαχαράκης

Ο Υ/Β Μ. Κεφαλάς απ το Α.Τ. Σαλαμίνας

Η προϊσταμένη της Περιφέρειας Αττικής για την πολιτική προστασία ( περιφέρεια Νήσων ) Χ. Δάκου,

Η Μ. Αλεβίζου Δασονόμος Σαλαμίνας, ο Θ. Μανάφης απεσταλμένος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε Περιοχής Πειραιά

Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ν. Ιωαννίδης.

Οι κύριοι Κ. Μαρουλάκης & Γ. Δεμέστιχας ως αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου και υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας

Το Εθελοντικό σώμα Αντιμετώπισης καταστροφών με τις παρουσίες του γενικού γραμματέα Χ Ξάνθου, και της υπεύθυνης επικοινωνίας Β. Γεωργιζά, όπως επίσης συμμετείχαν τα μέλη του Ομίλου Φίλων του δάσους κύριοι Κ. Κατσιγιάννης και Κ. Καραπιπέρης.

Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής προσπαθούμε όλοι να συνεργαστούμε για το καλύτερο για την αντιπυρική περίοδο, εστιάζοντας τόσο στην αποψίλωση οικοπέδων,επίστρωση και επισκευή δρόμων αντικατάσταση βανών στις 13 δεξαμενές που βρίσκονται σε καίρια σημεία μέσα στο δάσος, καθαρισμός πρανών,όσο και στην ετοιμότητα, προσωπικού, μηχανημάτων και άλλων μέσων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και υψηλών θερμοκρασιών.

Επίσης επισημάνθηκαν από την ΔΕΔΗΕ δυο υποσταθμοί που υπάρχει κίνδυνος φωτιάς απ την υπερφόρτιση του δικτύου όπως και η στελέχωση πυροφυλακίων στα Κανάκια και οι καθαρισμοί των επαρχιακών δρόμων που εξυπηρετούν την δασοπυρόσβεση.

οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Τροχαίας, των Κοινοπραξιών όπως και του Ναυστάθμου Σαλαμίνας δήλωσαν ότι θα είναι παρόντες και σε ετοιμότητα όπου χρειαστεί ανάγκη.

Ελπίζουμε και φέτος μέσα από τη συντονισμένη προσπάθεια, την καλή διάθεση και την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία να μπορέσουμε να προστατέψουμε με επιτυχία την ανθρώπινη ζωή και περιουσία και το φυσικό μας περιβάλλον.”

Ακόμα και τότε θεωρώ ότι η συνεδρίαση αυτού του τόσο σημαντικού οργάνου είχε αργήσει. Αν και το τώρα απέχει χιλιόμετρα από το τότε, που κατά την Δημοτική Αρχή εκπροσωπεί το παλιό και πεπαλαιωμένο μπροστά στις σύγχρονες δικές της ιδέες, αλλά δυστυχώς προς το πολύ χειρότερο.

Ας δούμε επίσης και τι λέει ο νόμος 4662/20 ΦΕΚ 27/Α/7-2-2020 στα σχετικά του άρθρα.

Άρθρο 15

Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)

1. Σε κάθε Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας συστήνονται Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), τα οποία συμβάλλουν στην εκπλήρωση των σκοπών της επιχειρησιακής αποστολής των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Τα Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. ενεργοποιούνται σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφής και συγκροτούνται με απόφαση του Δημάρχου, αποτελούμενα από τα εξής μέλη: α. Τον Δήμαρχο, ως Πρόεδρο. β. Τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας ή τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή νομίμου κωλύματος του Προέδρου, τον αναπληρώνει.

γ. Τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

δ. Τον Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού.

ε. Τον Διοικητή της κατά τόπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή Πυροσβεστικού Κλιμακίου ή Πυροσβεστικού Σταθμού.

στ. Τον Διοικητή του κατά τόπο αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος.

ζ. Τον Διοικητή της κατά τόπο αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

η. Τους Διοικητές των μονάδων Υγείας του Δήμου. θ. Τον ανώτερο Διοικητή φρουράς ή τον νόμιμο αντικαταστάτη του. ι. Τον εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Β.. ια. Τον Προϊστάμενο της οικείας Δασικής Υπηρεσίας (Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών).

ιβ. Τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης ή Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας.

2. Με απόφαση του Δημάρχου δύναται να καλούνται στις συνεδριάσεις των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., στελέχη όλων των κυβερνητικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εταιρειών κοινής ωφέλειας, παραχώρησης έργων υποδομής, εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, ή στελέχη λοιπών φορέων της χωρικής του αρμοδιότητας.

3. Λοιπά οργανωτικά, λειτουργικά και τεχνικά θέματα των Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Άρθρο 16

Αρμοδιότητες Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)

Στα Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π., ως Αποκεντρωμένα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, προΐσταται ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ή εξουσιοδοτημένος από τον Δήμαρχο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας. Τα Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. έχουν τις κάτωθι αρμοδιότητες:

α. Κατευθύνουν, σε τοπικό επίπεδο, το έργο της πολιτικής προστασίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης όλου του κύκλου διαχείρισης καταστροφών.

β. Σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης και ειδοποίησης πολιτών.

γ. Συνάπτουν με άλλα τοπικά όργανα μνημόνια συνεργασίας για αμοιβαία συνδρομή, σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα πολιτικής προστασίας.

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

Όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ο συγκεκριμένος τομέας, αυτός της αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν προσφέρεται ούτε για ερασιτεχνισμούς, ούτε για προεκλογικές φιέστες και φωτογραφήσεις, ούτε για δημόσιες σχέσεις και ότι άλλο. Μετά δε την πρόσφατη φωτιά στο Αιάντειο, που μας έκρουσε εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου, πρέπει επειγόντως να προετοιμαστούμε σε τοπικό επίπεδο για παν ενδεχόμενο και με την πρέπουσα σοβαρότητα.

Είναι επείγον να συγκληθεί άμεσα το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο.

Τελειώνοντας ας δούμε τι έχουν κάνει κάποιοι άλλοι Δήμοι, όπως π.χ ο Δήμος Εορδαίας. Αξίζει να το παρακολουθήσετε και να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας.

Νικόλας ο Ψαράς και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!