Οφείλετε, τουλάχιστον, ένα “συγνώμη, δεν το ξέραμε” Οφείλετε, τουλάχιστον, ένα “συγνώμη, δεν το ξέραμε”
Όταν ασχολείσαι με τα κοινά και μάλιστα κατέχεις μια θέση ευθύνης σε όποιο Δήμο μικρό, μέτριο ή μεγάλο, πρέπει να είσαι προσεκτικός. Υπάρχουν θεσμοθετημένα... Οφείλετε, τουλάχιστον, ένα “συγνώμη, δεν το ξέραμε”

Όταν ασχολείσαι με τα κοινά και μάλιστα κατέχεις μια θέση ευθύνης σε όποιο Δήμο μικρό, μέτριο ή μεγάλο, πρέπει να είσαι προσεκτικός. Υπάρχουν θεσμοθετημένα πρωτόκολλα αλλά και νόμοι που διέπουν κάποιες σημαντικές εκδηλώσεις. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα, ότι κάποιες εκδηλώσεις γίνονται προς άγρα ψήφων και οργανώνονται κυριολεκτικά στο πόδι. Έχουμε αναφερθεί ότι κάποια πρωτόκολλα υπάρχουν για να τηρούνται και δεν μπορούμε να τα παραγνωρίζουμε για οποιοδήποτε λόγο. Ούτε πολιτικό, ούτε προσωπικό. Κάποια όμως πράγματα ξεπερνούν και την μη τήρηση πρωτοκόλλων. Το σημαντικότερο αυτών είναι η μη τήρηση των θεσμοθετημένων νόμων και ειδικά σε σχέση με το εθνικό μας σύμβολο, τη σημαία μας. Τη σημαία που εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έβαψαν με το αίμα τους.

Λέει λοιπόν ο νόμος 851/1978 ΦΕΚ Α-233/22-12-1978 “ Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.” και συγκεκριμένα στο άρθρο 11 κατά λέξη:

Η Εθνική Σημαία:

α)Δεν ανακρεμάται επί εξωστών ή παραθύρων άνευ κοντού.

β)Δεν φέρει επ΄αυτής τα διακριτικά Οργανώσεων, Οργανισμών, Συλλόγων, Σχολών ή Ιδρυμάτων ή οιανδήποτε παράστασιν.

γ)Δεν χρησιμοποιείται προς κάλυψιν αγάλματος ή προτομής. Εις την περίπτωσιν ταύτην δύναται να χρησιμοποιηθή ύφασμα με τα Εθνικά χρώματα.

δ)Δεν χρησιμοποιείται δι΄ οιονδήποτε διαφημιστικόν ή εμπορικόν σκοπόν.

ε)Δεν απορρίπτεται εις τα άχρηστα, αλλά, αντικαθισταμένη λόγω παλαιότητος, καταστρέφεται κατά προτίμησιν δια της πυράς.

12.Απαγορεύεται η χρησιμοποίησης της Εθνικής Σημαίας, έστω και διαφορετικών διαστάσεων, ως λαβάρου Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων.

Η Δημοτική μας Αρχή λοιπόν, έδειξε για μια ακόμη φορά, στα πρόσφατα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού τουλάχιστον την άγνοιά της. Κάποιοι θα πείτε ότι δεν είναι σημαντικό, ότι δεν έγινε και τίποτα ή ακόμα και ότι, και άλλοι έχουν υποπέσει σε αυτό το ατόπημα. Ίσως μάλιστα, κατά την προσφιλή τους τακτική, κάποιοι ανατρέξουν στα κινητά τους να βρούνε παρόμοιες εκδηλώσεις ώστε να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Η πραγματικότητα όμως είναι μία. Καθαρή και απλή. Για χάρη μάλλον του φωτογραφικού εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης μέσω του διαδικτύου, ή λόγω άγνοιας ή λόγω της μη πολιτικής σοβαρότητας που διέπει αυτή τη Δημοτική Αρχή, το ιερότερο των συμβόλων του Ελληνισμού τουλάχιστον υποβαθμίστηκε αν όχι βεβηλώθηκε. Με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής που μάλλον ενημερώνεται μόνο από τα κοινωνικά δίκτυα. Τόσο απλά και τόσο κατανοητά. Και για αυτό, τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος όσο και ο Δήμαρχος οφείλουν τουλάχιστον ένα “συγνώμη δεν το ξέραμε”

Νικόλας ο Ψαράς

και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

Διαβάστε επίσης:

error: Content is protected !!