ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ-Επιστολή του ΠΕΡΙΒΟΣ στο Δήμο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ-Επιστολή του ΠΕΡΙΒΟΣ στο Δήμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΣαλαμίνα 04/07/2022Αριθ. Πρωτ: 178Ταχ. Δ/νση: Πολυχρόνη Λεμπέση 80 & Ηροδότου ΠΡΟΣ : Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου ΣαλαμίναςΚΟΙΝ.Γραφείο Δημάρχου ΣαλαμίναςΤμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου καιΚαθαριότητας... ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΑΝΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ-Επιστολή του ΠΕΡΙΒΟΣ στο Δήμο

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Σαλαμίνα 04/07/2022
Αριθ. Πρωτ: 178
Ταχ. Δ/νση: Πολυχρόνη Λεμπέση 80 & Ηροδότου

ΠΡΟΣ : Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαλαμίνας
ΚΟΙΝ.
Γραφείο Δημάρχου Σαλαμίνας
Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου και
Καθαριότητας Δήμου Σαλαμίνας
Δασαρχείο Πειραιά
Τ.Κ. – Πόλη: 18900 Σαλαμίνα
Τηλέφωνο : 6977197473
Ιστοσελίδα: www.perivos.gr
E-mail: perivos@yahoo.gr

Η φετινή αντιπυρική περίοδος που ξεκίνησε από 1η Μαΐου δεν έχει τις πιο
ευοίωνες προβλέψεις, μιας και το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των
πυρκαγιών σημείωσε αύξηση 750% σε σχέση με το μέσο όρο 2008-2021. Οι ανάλογες καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 275% !! (στοιχεία meteo)
Τα δάση του νησιού και της χώρας πολλές δεκαετίες τώρα, και ειδικά μετά το 1998 όπου και απαξιώθηκε η Δασική Υπηρεσία, βρίσκονται εκτός διαχείρισης.

Δραστηριότητες διαχείρισης όπως ελεγχόμενη βόσκηση, νόμιμη υλοτομία,
ρητινοσυλλογή κ.α έχουν εκλείψει. Αποτέλεσμα συσσώρευση μεγάλης βιομάζας που μοιραία οδηγεί σε πυρκαγιές. Η μόνη δράση που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια με πολύ σημαντικό ρόλο είναι οι καθαρισμοί των πρανών των δρόμων που διέρχονται από δάση και δασικές εκτάσεις.
Να τονιστεί η αξία της πρόληψης έναντι της καταστολής.

Το 95% των καμένων εκτάσεων προκύπτουν από λιγότερο του 5% του αριθμού των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι περιστατικά που ξεσπούν σε μη ακραίες συνθήκες γενικά αντιμετωπίζονται. Αντίθετα σε ακραίες καταστάσεις οδηγούμαστε σε μεγαπυρκαγιές (megafires) με τραγικές επιπτώσεις. Φανταστείτε μετεωρολογικές συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, με ισχυρούς ανέμους, υγρασία ατμόσφαιρας κάτω του 15% και ταυτόχρονα πολλά περιστατικά ανά την επικράτεια. Πολύ απλά δε θα υπάρξει καταστολή…

Στην κλίμακα………
Η πρόληψη λοιπόν αποτελεί την μόνη λύση.
Ήδη από τα τέλη Μαρτίου υπεγράφη η κατανομή συνολικού ποσού ύψους

16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στους Δήμους της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Επιπροσθέτως, επιχορηγήθηκαν οι Σύνδεσμοι Δήμων της Αττικής με συνολικό ποσό ύψους 1,5 εκατ. Τα έργα που προβλέπονται να υλοποιούνται περιλαμβάνουν κυρίως καθαρισμούς ξερής βιομάζας από άκρες δρόμων. Τα έργα πρέπει να εκτελούνται άμεσα και να ελέγχονται από Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας ΟΤΑ, όπως προβλέπει ο Ν. 3852/2010 και ο Ν. 4555/2018.
Αναγνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι καθαρισμοί στο νησί κάλυψαν
μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου που διέρχεται δασικών εκτάσεων. Όμως
παρουσιάζονται τραγικές καθυστερήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Γνωρίζουμε την ύπαρξη προβλημάτων οικονομοτεχνικής φύσεως που δυσκολεύουν το Δήμο ως προς την έγκαιρη δημοπράτηση του έργου. Όμως εδώ έγκειται και η προσπάθεια-υπέρβαση της Δημοτικής αρχής παραγκωνίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος και βρίσκοντας λύση για ένα τόσο … καυτό θέμα. Ανάλογα προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών, «Antinero» το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας αντιμετωπίζονται με απευθείας αναθέσεις.
Παράλληλα θέλουμε να αναφερθούμε και στην ιεράρχηση των περιοχών. Περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα ως προς την έναρξη, εξέλιξη και συνέπεια της πυρκαγιάς, πρέπει να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

Αναφέρουμε μερικά κριτήρια αξιολόγησης:
 Μία πυρκαγιά αναπτύσσεται ταχύτατα προς τα ανάντη (ανεβαίνει τις πλαγιές)
 Η βορινή έκθεση της περιοχής πολλαπλασιάζει την ταχύτητα της (συνήθως
πνέουν βόρειοι-βοριοδυτικοί άνεμοι)
 Αν το οικοσύστημα είναι σε αναγέννηση θα προκαλέσει τραγικές συνέπειες (κίνδυνος ερημοποίησης)
 Συγκέντρωση βιομάζας και μεγάλη πυκνότητα βλάστησης αυξάνει την
ευλεξιμότητα και καθιστά δύσκολη την καταστολή.

Στα δάση της Σαλαμίνας αυτές οι συνθήκες επικρατούν στην περιοχή Πηλός. Η περιοχή κάηκε το 1980, 1996 και 2005 εμφανίζει μεγάλη κίνηση και έχει αναπτύξει πυκνή βλάστηση στις παρυφές του δρόμου.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι καθαρίστηκε την περσυνή χρονιά μέσα Αυγούστου…
Θυμίζουμε ότι η ετήσια κατανομή των καμένων δασικών εκτάσεων είναι:
Ιούνιος 5%, Ιούλιος 34% Αύγουστος 36% Σεπτέμβριος 17 % (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε -WWF 2011)
Άρα για κάθε μέρα καθυστέρησης αυξάνεται δυσανάλογα ο κίνδυνος μιας μεγάλης καταστροφής.
Μ.Α
Βιολόγος
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ είναι πάντα στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής με στόχο την παροχή της όποιας βοήθειας ως προς το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Η Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Λεμπέση Σαραντία Φαρμακόρης Ανδρέας

error: Content is protected !!