Ο κ. Πατούλης με τα ακροδεξιά δεκανίκια φυγομαχεί, η Περιφέρεια σε δημοκρατική παρακμή Ο κ. Πατούλης με τα ακροδεξιά δεκανίκια φυγομαχεί, η Περιφέρεια σε δημοκρατική παρακμή
Ρένα ΔούρουΑττική Δελτίου Τύπου Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κράτησε ελάχιστα λεπτά, ήταν όμως άκρως αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της Διοίκησης Πατούλη... Ο κ. Πατούλης με τα ακροδεξιά δεκανίκια φυγομαχεί, η Περιφέρεια σε δημοκρατική παρακμή

Ρένα Δούρου
Αττική

Δελτίου Τύπου

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κράτησε ελάχιστα λεπτά, ήταν όμως άκρως αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων της Διοίκησης Πατούλη ως προς τον Σχεδιασμό της για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Επιβεβαιώθηκε ότι η νυν Διοίκηση τρέμει την κριτική, τον δημόσιο διάλογο, τη διαβούλευση όπως ο διάβολος το λιβάνι! Προτιμά τις καθέδρας “αλήθειες” των πολυσέλιδων, χωρίς αντίλογο, Δελτίων Τύπου. Ή τις αποστειρωμένες διαδικασίες “ενημέρωσης” όπως η σημερινή, χωρίς ουσία.

Όμως κανένα Δελτίο Τύπου, καμία γραφειοκρατική μεθόδευση, καμία διαστρέβλωση των διαδικασιών, καμία συμμαχία με την ακροδεξιά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα : ότι αυτός ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων, που εν κρυπτώ προωθεί η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι απαράδεκτος – περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά επικίνδυνος.

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στον πλήρως ελεγχόμενο από τη Διοίκηση Πατούλη ΕΔΣΝΑ αυτός ο απαράδεκτος ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή δια… περιφοράς, ενώ αγνοήθηκε παντελώς το Διοικητικό Συμβούλιο! Τόση διαφάνεια, τόσο έλλειμμα δημοκρατίας!

Ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας που δεν αφορά μόνο τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά συνιστά πρωτοφανή ύβρι προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την ίδια την Δημοκρατία.

Η υπονόμευση και η ακύρωση της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, του συλλογικού, αντιπροσωπευτικού οργάνου της Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα δημοκρατικό πολίτη. Η χθεσινή συνεδρίαση προκλήθηκε με 46 υπογραφές Περιφερειακών Συμβούλων, σύσσωμης της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, επειδή επί 3 χρόνια η Διοίκηση Πατούλη αρνείται πεισματικά να φέρει προς συζήτηση στο ΠΕΣΥ το κορυφαίας σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των Απορριμμάτων.

Όμως, με την μη προσέλευση της Διοίκησης, δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός Περιφερειακών Συμβούλων για την απαρτία και η συνεδρίαση ακυρώθηκε. Μπορεί άραγε να λειτουργήσει η Δημοκρατία, όταν η Αντιπολίτευση ζητά συζήτηση και η Διοίκηση αρνείται και αυτήν ακόμη την συζήτηση;

Η χθεσινή συμπεριφορά της Διοίκησης Πατούλη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η συνέπεια μιας στρατηγικής της επιλογής. Να διοικεί την Περιφέρεια με την στήριξη των φασιστών της Χρυσής Αυγής, της Ακροδεξιάς (παράταξη Τζήμερου), καθώς και με θεσιθήρες που εγκατέλειψαν την παράταξή τους, για να αναλάβουν πόστα στην Διοίκηση Πατούλη. Ένα σύμφυρμα εξουσίας χωρίς ιδεολογικό έρμα, σχέδιο, με μόνο στόχο την διασπάθιση Δημοσίου χρήματος μέσα από απ΄ ευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η διαπίστωση ισχύει ιδιαίτερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, όπου επί 3 χρόνια η συνεισφορά της Διοίκησης Πατούλη είναι μηδενική, όταν βέβαια δεν οικειοποιείται το έργο της Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, πχ διανέμοντας στους Δήμους τα απορριμματοφόρα και τους κάδους βιοαποβλήτων που προμηθεύτηκε τότε ο ΕΔΣΝΑ.

Και πλέον σήμερα φθάνουμε σε μια πραγματική αντιδημοκρατική εκτροπή. Την έγκριση νέου ΠΕΣΔΑ ήδη από το τέλος του 2021, εν κρυπτώ, με απόφαση της απολύτως ελεγχόμενης από τη Διοίκηση της Περιφέρειας επταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (ούτε καν του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των Δήμων και της Περιφέρειας) και ακόμα να μην έχει συζητήσει το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο!

Για το λόγο αυτόν καλούμε, όχι την Διοίκηση αλλά εκείνους τους Περιφερειακούς Συμβούλους που προέρχονται από την παράταξη του κ. Πατούλη και σέβονται τη Δημοκρατία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όχι απέναντι σε μία παράταξη αλλά τους πολίτες που τους εξέλεξαν και να μην αρνούνται τον δημόσιο διάλογο.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή γιατί ο ΠΕΣΔΑ Πατούλη συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα.

Περιλαμβάνει ΣΔΙΤ και καύση. Διαιωνίζει τη λειτουργία της Φυλής επ’ αόριστον. Δεν προβλέπει συγκεκριμένες χωροθετήσεις για τους χώρους υποδοχής και επεξεργασίας σύμμεικτων. Δεν σέβεται τους δήμους, αγνοεί για τα τεράστια οικονομικά προβλήματά τους που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους έωλους και επικίνδυνους σχεδιασμούς. Βαφτίζει το κρέας, ψάρι, ονομάζοντας τις μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων “Πάρκα κυκλικής οικονομίας” και “Μονάδες ανακύκλωσης και ανάκτησης απορριμμάτων”.

Η Δύναμη Ζωής, που πρωτοστάτησε στην κοινή πρωτοβουλία σύσσωμης της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, δεν κάνει βήμα πίσω. Με ενωτικές πρωτοβουλίες, με τεκμηριωμένες προτάσεις και μαζί με την κοινωνία, συνεχίζει για έναν πραγματικά λειτουργικό ΠΕΣΔΑ, στη βάση των αρχών κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της αξιοποίησης με αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά, στην ανάκτηση των υλικών που έχουμε δανειστεί από τις γενιές του μέλλοντος. Ένα ΠΕΣΔΑ για τη μείωση του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Περιφέρειας. Αντάξιο των πολιτών της Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.RenaDourouDynata.gr
www.RenaDourou.gr
www.DinamiZois.gr
Fb: www.facebook.com/renaperifereia/
Twitter: @RenaDourou
Instagram: @rena.dourou

Το Γραφείο Τύπου, 13 / 7 / 22

error: Content is protected !!