Πακέτο με 8 νέες μειώσεις φόρων – Όλο το σχέδιο για ελαφρύνσεις από το 2023 Πακέτο με 8 νέες μειώσεις φόρων – Όλο το σχέδιο για ελαφρύνσεις από το 2023
Πενταετία εφαρμογής νέων φοροελαφρύνσεων θα είναι η περίοδος 2023-2027, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμά της για μειώσεις φόρων,... Πακέτο με 8 νέες μειώσεις φόρων – Όλο το σχέδιο για ελαφρύνσεις από το 2023

Πενταετία εφαρμογής νέων φοροελαφρύνσεων θα είναι η περίοδος 2023-2027, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμά της για μειώσεις φόρων, το οποίο έμεινε στη μέση εξαιτίας των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων που προκάλεσαν η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η επόμενη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας -αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά για το κυβερνών κόμμα- θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2023 και θα έχει ορίζοντα μέχρι την άνοιξη του 2027! Με αυτή την προοπτική, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει ένα νέο «πακέτο» ελαφρύνσεων και μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, το οποίο προβλέπει νέες μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ, σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος του 2026, πλήρη και οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος με την ένταξη περισσότερων εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολόγησης.



Δηλαδή στο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων της επόμενης τετραετίας περιλαμβάνονται κυρίως μέτρα τα οποία είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστούν στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία, αλλά δεν κατέστη δυνατό να νομοθετηθούν εξαιτίας των εκτάκτων γεγονότων και των κρίσεων που μεσολάβησαν και κυριάρχησαν στην καθημερινότητα των πολιτών από τις αρχές του 2020, με την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, μέχρι και φέτος, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επαναφέρει σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης το βασικό σχέδιό της για τη μόνιμη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την απαλλαγή από τα βάρη των φορολογικών «μνημονιακών» μέτρων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία,το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεδιπλώσει με αλλεπάλληλες εξαγγελίες το κυβερνητικό σχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τη μετατροπή του σε εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προβεί σε εξαγγελίες και κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου.



Αναλυτικά, το «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η κυβέρνηση στο οικονομικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει:

Πλήρηκατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο αυτό, ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωφελημένοι από την εφαρμογή του θα είναι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί, από την 1η-1-2023 θα λάβουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς, από την ημερομηνία αυτή, θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττουν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021, τα οποία προέρχονται από επιχειρηματικές -αγροτικές δραστηριότητες, από εκμετάλλευση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία φορολογούνται φέτος.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!