Υπερτιμολογήθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων που προμηθεύτηκε ο Δήμος; Υπερτιμολογήθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων που προμηθεύτηκε ο Δήμος;
Διαβάσαμε πρόσφατα και φυσικά συνοδευόμενο από τις σχετικές φωτογραφίες που προσπαθούν να μας δείξουν ότι η μελλοντικά απελθούσα Δημοτική Αρχή δουλεύει, το παρακάτω δελτίο... Υπερτιμολογήθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων που προμηθεύτηκε ο Δήμος;

Διαβάσαμε πρόσφατα και φυσικά συνοδευόμενο από τις σχετικές φωτογραφίες που προσπαθούν να μας δείξουν ότι η μελλοντικά απελθούσα Δημοτική Αρχή δουλεύει, το παρακάτω δελτίο τύπου.

460 νέοι κάδοι απορριμμάτων θα τοποθετηθούν σε όλο το νησί.

Σαλαμίνα, 14.08.2022
Έφτασαν οι νέοι κάδοι απορριμμάτων που προμηθεύτηκε ο Δήμος Σαλαμίνας.
Συνολικά 460 νέοι κάδοι θα τοποθετηθούν σε όλο το νησί καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των περιοχών.
Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή τοποθετεί τους κάδους μεριμνώντας για ακόμη μια φορά το σύστημα αποκομιδής να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Παράλληλα αποσκοπούμε να αντικαταστήσουμε αρκετούς από τους παλιούς,
“ταλαιπωρημένους” και ακατάλληλους που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους.
Θωρακίζουμε, έτσι, ακόμη περισσότερο την καθαριότητα στην Σαλαμίνα.
Eκ του Γραφείου Τύπου

Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε ορισμένα στοιχεία για αυτούς τους κάδους που περιχαρείς οι μελλοντικά απερχόμενοι Δήμαρχος και αντιδήμαρχος καθαριότητας χαμογελούν αυτάρεσκα μπροστά τους στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας τους. Αυτά που βρήκαμε όμως σαφώς τους εκθέτουν και καλό θα ήταν να θυμηθούν ότι, για το επόμενο διάστημα που τους απομένει, δεν διαχειρίζονται δικά τους χρήματα αλλά τα χρήματα των πολιτών της Σαλαμίνας. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την προμήθεια 463 κάδων Πλαστικών κάδων απορριμμάτων 1100lt, τετράτροχων, πράσινων για τις ανάγκες της Υπηρεσίας καθαριότητας. Μέχρι εδώ καλά και μπράβο αν και είναι υποχρέωση κάθε Δημοτικής αρχής να προμηθεύεται κάδους απορριμμάτων και κάθε Δημοτική Αρχή έχει κάνει ανάλογη προμήθεια. Το αρμόδιο τμήμα με την υπ’ αριθμ. 29/2021 έκανε τον ενδεικτικό προϋπολογισμό παρακάτω

και έθεσε με την ίδια μελέτη τις τεχνικές προδιαγραφές που όμοια βλέπουμε αμέσως παρακάτω

Για να μην μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες που θα κουράσουν ο διαγωνισμός έγινε και κατοχυρώθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή διάφορων άλλων μεταπωλητών πολλών από αυτούς μάλιστα μέσω του διαδικτύου.

Και εδώ αρχίζουν κάποια ερωτήματα

Τελικά πόσους κάδους πήραμε 460 που λέει το Δελτίο τύπου η 463 που αναφέρονται στον διαγωνισμό;

Σύμφωνα με την μελέτη η ενδεικτική αξία ανά κάδο ανέρχεται σε 259,16 ευρώ ενώ εμείς σαν Δήμος τους αγοράσαμε 259,60 ευρώ αν πήραμε τελικά 460 κάδους ή 257,92 αν πήραμε 463 κάδους. Θα ήταν ενδιαφέρον να ζητηθεί από την αντιπολίτευση η προσφορά της αναδόχου εταιρείας.

Ψάχνοντας όμως στο διαδίκτυο, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου του Α.ΚΟΙ.ΠΟ.Π, ανακαλύψαμε από μεταπωλητή ακόμα χαμηλότερη τιμή την οποία και σας την παραθέτουμε. Μάλλον η θερμογραφία πάνω στους κάδους κοστίζει. Σίγουρα όμως θα μείνουμε με την απορία πως γίνεται σε διαγωνισμούς προμήθειας ποσοτήτων από ένα είδος να μην υπάρχει μια έκπτωση τουλάχιστον 10-20% τόσο που σκεφτόμαστε να επικοινωνήσουμε με κάποιον μεταπωλητή ή χονδρέμπορο να δούμε τι τιμή μπορούμε να επιτύχουμε αν παραγγείλουμε 100 π.χ κάδους, ή ακόμα καλύτερα να δούμε σε ποια τιμή προμηθεύονται τους κάδους απορριμμάτων άλλοι Δήμοι.

Πλαστικός κάδος απορριμμάτων 1100lt, τετράτροχος, πράσινος

€256.70 συμπεριλ. Φ.Π.Α.

Κωδικός προϊόντος: 02-1100-1002

Άμεση παραλαβή / παράδοση 1 έως 3 ημέρες

Οι κάδοι 4 τροχών είναι διεθνών προδιαγραφών, πιστοποιημένοι σύμφωνα µε το πρότυπο ΕΝ 840. Διαθέτουν υψηλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες (έως 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν). Το ομαλά σχεδιασμένο εσωτερικό του διασφαλίζει την βέλτιστη εκκένωση και το εύκολο καθάρισμα. Οι τροχοί τους αποτελούνται από συμπαγή ελαστικά µε διάμετρο 200mm και περιστροφή 360 μοιρών. Διαθέτουν σύστημα για σταθεροποίηση των 2 τροχών και έχουν αποτελεσματική προστασία από την διάβρωση.

Οι κάδοι είναι κατασκευασμένοι βάσει της ευρωπαϊκής νόρμας ΕΝ840 για να ανυψώνονται από τα απορριμματοφόρα οχήματα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Πλάτος: 1370 mm
Ύψος: 1344 mm
Μήκος: 1070 mm
Βάρος: 46 kg
Όγκος: 1100 lt
Μέγιστο Φορτίο: 440Kg
Υλικό: Υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο, HDPE, UV σταθεροποιημένο
Ανθεκτικό σε θερμοκρασίες: Από -30 °C έως +80 °C
Πιστοποίηση: EN 840

Χρώματα: Πράσινο, Κίτρινο, Μπλε, Γκρι, Καφέ

Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι κάδοι που προμηθευτήκαμε φαίνονται υπερτιμολογημένοι. Κάποιος φυσικά θα μπορούσε να πει ότι αυτά τα ποσά είναι μικρά για το Δημόσιο. Ότι όλα έγιναν στο γράμμα του Νόμου και φυσικά δεν έχουμε καμμιά πρόθεση να πούμε το αντίθετο. Δείχνουν όμως αποδεδειγμένα μια Δημοτική Αρχή που δεν ενδιαφέρεται. Τουλάχιστον. Ο καθένας από εμάς φυσικά , μπορεί να βγάλει τα δικά του άλλα συμπεράσματα. Εμείς απλά ασχοληθήκαμε με μια απαραίτητη προμήθεια του Δήμου μας ψάχνοντας και ερευνώντας την και σίγουρα δεν μας ενθουσίασαν τα αποτελέσματα.

Νικόλας ο Ψαράς

και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

https://gr.helesi.com

www.Bins.gr

error: Content is protected !!