ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ  Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ; – ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ; ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ  Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ; – ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;
Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΦΩΝΗΣ”, οι ζημιές στο Δυτικό αντλιοστάσιο από την πυρκαγιά μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ,... ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000.000 ΕΥΡΩ  Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ; – ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΦΩΝΗΣ”, οι ζημιές στο Δυτικό αντλιοστάσιο από την πυρκαγιά μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ, ή και να το ξεπεράσουν αν συνυπολογιστούν περαιτέρω δαπάνες που είναι αναγκασμένος να κάνει ο Δήμος, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών μπορεί να ξεπεράσει και τον μήνα, καθώς εξ αιτίας της πυρκαγιάς επήλθε η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των συστημάτων του αντλιοστασίου.

φωτο: κ.Σεβαστιάδης

Σε αναμονή της αναφοράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το συμβάν, η δημοτική αρχή τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει προβεί ακόμη σε εκτιμήσεις τόσο για τα αίτια όσο και για το ακριβές ύψος των ζημιών.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο δεν έχει παραληφθεί ακόμη από την ΕΥΔΑΠ και ως εκ τούτου η αποκατάστασή του θεωρητικώς βαρύνει εξ ολοκλήρου τον δήμο Σαλαμίνας.

Για το συμβάν εξέδωσε ο Δήμαρχος την παρακάτω ανακοίνωση:

“ Φίλες και φίλοι.

Σήμερα το πρωί ξέσπασε πυρκαγιά στο κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης (αναρροφητικό σύστημα) στο Βουρκάρι, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές στο χώρο και στα συστήματα.

Χωρίς την λειτουργία του αντλιοστασίου δεν μπορεί να λειτουργήσει το δίκτυο αποχέτευσης (μιλάμε πάντα για το αναρροφητικό σύστημα μόνο).

Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή με ιδιαίτερα υψηλό κόστος αποκατάστασης.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ήδη από νωρίς το πρωί με τους συνεργάτες μου συντονίζουμε τις ενέργειες μας και με το προσωπικό του Δήμου μας δίνουμε μεγάλη μάχη, για να μην μείνει το κέντρο του νησιού χωρίς αποχέτευση. Παράλληλα, είμαι ήδη σε επαφή με τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ζητώντας την συνδρομή τους.

Χρειαζόμαστε την κατανόηση όλων σας, καθώς είναι πολύ σημαντικό να μην γίνεται αλόγιστη χρήση νερού μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Το Πυροσβεστικό Σώμα διενεργεί προανάκριση για τις αιτίες της πυρκαγιάς. Έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, ωστόσο οφείλουμε να αναμένουμε το σχετικό πόρισμα.”

φωτο: Κ.Σεβαστιάδης

Πέραν αυτού όμως, σοβαρά ερωτήματα έχουν εγερθεί, στα οποία άμεσα πρέπει να δοθούν απαντήσεις προς αποφυγή “λανθασμένων εντυπώσεων.”

Υπήρχε σύμβαση για την επιτήρηση και την επίβλεψη του αντλιοστασίου και γενικότερα του αναρροφητικού συστήματος της αποχέτευσης ώστε να μπορούσε να αποφευχθεί μια τέτοια ζημιά; Ακούγεται έντονα ότι υπήρχε μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 , και έκτοτε τίποτα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Προέβλεψε η Δημοτική Αρχή τη λήξη της σύμβασης ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να μην μείνει ούτε μια μέρα το αναρροφητικό σύστημα χωρίς την απαραίτητη επιτήρηση ή το άφησε για αργότερα; Πόσο χρόνο έχει μείνει χωρίς επιτήρηση το σύστημα και ποιος φταίει για αυτό;

Σήμερα, αυτό το έργο είναι άγνωστο σε ποιόν έχει ανατεθεί αν έχει ανατεθεί και, ως εκ τούτου, είναι άγνωστος εκείνος στον οποίον θα αποδοθούν ευθύνες για τις πράξεις ή τις παραλήψεις του σε ότι αφορά την συντήρηση και την χρήση του συστήματος.

Υπάρχει βαριά αμέλεια εδώ και από ποιους, η οποία θα στοιχίσει στους κατοίκους του νησιού ένα αρκετά μεγάλο ποσό τόσο για την αποκατάστασή της ζημιάς όσο και για να μην μείνει το κέντρο του νησιού χωρίς αποχέτευση όπως άλλωστε παραδέχεται και ο Δήμαρχος;

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μια περίπτωση για την οποία έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο δικαιολογείται αλλά επιβάλλεται. Σε αντίθεση με την αντιμετώπιση κειμένων κριτικής στην δημοτική αρχή που μόνο θέμα δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι – στον κανονικό κόσμο βέβαια…

φωτο: Κ. Σεβαστιάδης

Υ.Γ Δηλώνουμε σαν “ΦΩΝΗ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ” την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους που έχουν πληγεί και ιδιαίτερα του Αγ. Νικολάου και αυτή τη φορά ελπίζουμε πραγματικά, το δημοσίευμά μας αυτό να οδηγήσει στην άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες και ερωτήματα αλλά, πρωτίστως, να βρεθεί άμεσα λύση. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με τον τόπο, αντί να πανηγυρίζουν για απορρίψεις προσφυγών ενώ κινδυνεύουμε να ξεχυθούν τα λύματα στους δρόμους.

Νικόλας ο Ψαράς

και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!