Γ. Ραγκούσης: Ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η πλήρης απαξίωση/εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Σαλαμίνας​ Γ. Ραγκούσης: Ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η πλήρης απαξίωση/εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Σαλαμίνας​
Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής στη Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχω καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Αναφορές για... Γ. Ραγκούσης: Ο κυβερνητικός εμπαιγμός και η πλήρης απαξίωση/εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Σαλαμίνας​

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής στη Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχω καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και Αναφορές για την ουσιαστική διάλυση του 1ο Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας.

Οι πολίτες της Σαλαμίνας, οι οποίοι προσφεύγουν στο μοναδικό 1ο ΚΥ 24ωρης λειτουργίας, είτε για επείγοντα περιστατικά είτε για εξετάσεις και συνταγογράφηση, βιώνουν καθημερινά την κυβερνητική απαξίωση στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βλέποντας τους λιγοστούς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να υπερβαίνουν εαυτούς στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να περιθάλψουν τους ασθενείς τους.

Είναι, μάλιστα, τέτοια η εξουθένωση των ελάχιστων γιατρών του 1ου ΚΥ Σαλαμίνας που κάνουν εφημερίες, άνω των εφτά(7) επιτρεπόμενων ανά μήνα, η οποία τους οδήγησε στην απόφαση να αρνηθούν τις επιπλέον εξοντωτικές και χωρίς πληρωμή εφημερίες.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας ήταν το «εντέλλεσθε» για υποχρεωτικές εφημερίες και μετά το θόρυβο που ξέσπασε η ανακοίνωση της 2ης ΥΠΕ ότι θα στείλει έναν ακόμα γιατρό! Τι εμπαιγμός…

Ο δε Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρουσιάσει μίαν άλλη εικόνα από την πραγματική:

1. Ισχυρίστηκε ότι στο 1ο ΚΥ Σαλαμίνας υπηρετούσαν δεκαπέντε (15) γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και πενήντα πέντε (55) άτομα ως νοσηλευτικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό. Στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο εννέα (9) γιατροί, τέσσερις(4) μόλις εξ αυτών παθολόγοι/γενικής ιατρικής και σαράντα τέσσερις (44) από το υπόλοιπο προσωπικό.

2. Ισχυρίστηκε ότι στο 2ο ΚΥ Σαλαμίνας υπηρετούσαν έντεκα (11) γιατροί και δεκαεφτά άτομα (17) ως νοσηλευτικό, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό. Σήμερα υπηρετούν μόνο εφτά (7) γιατροί και δώδεκα (12) από το υπόλοιπο προσωπικό.

Συνεπώς, το Υπουργείο Υγείας, όχι μόνο δε φρόντισε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των δύο Κέντρων Υγείας της Σαλαμίνας, απεναντίας τα αποδυνάμωσε περισσότερο αφήνοντάς τα συνολικά με είκοσι έξι (26) λιγότερους εργαζόμενους, γιατρούς και λοιπό προσωπικό, γεγονός που σημαίνει είτε ότι ψεύδεται συνειδητά, είτε ότι δε γνωρίζει τι προσωπικό πραγματικά έχουν. Σε όποια από τις δύο εκδοχές κι αν σταθούμε, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: Στη Σαλαμίνα δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντάξια των πολιτών της και εφάμιλλη των αναγκών της.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο μοναδικό 1ο ΚΥ 24ωρης λειτουργίας. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι:

· υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη συνταγογράφηση χρονίως πασχόντων ασθενών,

· υπηρετούν μόλις τέσσερις (4) γιατροί γενικής ιατρικής/παθολογίας για τρεις βάρδιες ημερησίως,

· εκτελούν απλήρωτες εφημερίες, πέραν των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να έχουν εξουθενωθεί επαγγελματικά,

· το γυναικολογικό τμήμα λειτουργεί χωρίς γυναικολόγο και μόνο με νοσηλεύτρια μαιευτικής,

· το μικροβιολογικό δουλεύει χωρίς γιατρό μικροβιολόγο,

· έχουν ένα και μοναδικό καρδιογράφο και δύο απινιδωτές για τα επείγοντα περιστατικά, χωρίς συντήρηση επί χρόνια,

· με δικές τους πρωτοβουλίες έχουν εξασφαλίσει φαγητό στις εφημερίες από δωρεές ιδιωτών,

· δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις άδειες του προηγούμενου έτους λόγω ελλείψεων σε προσωπικό,

· δεν υπάρχει κονδύλι στις κοινωνικές υπηρεσίες για κατ’ οίκον επισκέψεις,

· δεν υπάρχει καθαριότητα καθόλου τα Σαββατοκύριακα, καθώς δεν τα καλύπτουν οι υπάρχουσες συμβάσεις,

· δεν υπάρχει υπηρεσία φύλαξης και ειδικά τα βράδια κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα,

· δεν υπάρχει τραυματιοφορέας και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η με κυβέρνηση Μητσοτάκη και με τις ιδεολογικές εμμονές τους να περιορίσουν δήθεν το κράτος, σε βάρος όμως των πολιτών και της δημόσιας υγείας, η Σαλαμίνα και η Ελλάδα ολάκερη δεν πρόκειται να έχουν υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη που να απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι ανάγκη όλοι μαζί, να αγωνιστούμε για να έρθει ξανά η δικαιοσύνη παντού, για να ορθοποδήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να αποκτήσει περιεχόμενο το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου. Είναι ώρα για τη μεγάλη Πολιτική Αλλαγή.

syriza.gr

error: Content is protected !!