Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό ΥγείαςΘέμα: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας Σε μια περιοχή που ζουν 50.000 κάτοικοι και που το καλοκαίρι... Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας

Σε μια περιοχή που ζουν 50.000 κάτοικοι και που το καλοκαίρι ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έχουν οδηγήσει σε απόλυτη εξουθένωση τους γιατρούς, οι οποίοι δεν καλύπτουν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα, αλλά και τα τακτικά περιστατικά όπως και αυτά του κορονοϊού. Ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού.

Οι γιατροί πρέπει να πραγματοποιούν μέχρι 7 εφημερίες το μήνα καθώς μετά θεωρούνται υπεράριθμες και δεν πληρώνονται. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν. Είναι ενδεικτικό πως όταν ένα περιστατικό απαιτεί μεταφορά σε νοσοκομείο, ένας εκ των λιγοστών γιατρών πρέπει να συνοδεύσει τον ασθενή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ απουσιάζοντας όμως για ώρες από το Κέντρο Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, στα οποία η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έχει αναφερθεί με αρκετές ερωτήσεις ζητώντας να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης.

Ωστόσο τα προβλήματα αυτά όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται ακόμα περισσότερο, αφού οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό αυξάνονται. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, σοβαρά κτιριακά προβλήματα (θυμίζουμε τις πλημμύρες στο ΚΥ, πριν μερικά χρόνια), μετακινήσεις προσωπικού σε άλλες δομές υγείας (ακτινολόγος) και άλλα.

Τώρα ως κερασάκι στην τούρτα, έρχεται η διακοπή των εφημερίων τις νύχτες και τις αργίες, καθώς οι γιατροί δεν πληρώνονται τις επιπλέον των 7 εφημεριών που αναγκάζονται να κάνουν, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν στις εφημερίες, ενώ τους χρωστούν κανονικές άδειες από το 2019, αμέτρητα ρεπό, ενώ βρίσκονται στα δικαστήρια κατά της 2ης ΥΠΕ για απλήρωτες υπεράριθμες εφημερίες του 2015 και του 2016 που αρνούνται να αποπληρώσουν.

Τα οξυμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας έρχονται στο προσκήνιο ακόμα πιο επιτακτικά, καθώς οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, αυξάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης του «νέου ΕΣΥ» που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,  νοσηλευτών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, ώστε το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί κανονικά όλο το 24ωρο, όλο τον χρόνο.

– Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στην φύλαξη και να στελεχωθεί το Κ.Υ. με κατάλληλο εξοπλισμό για εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις.

Η Βουλευτής
Μανωλάκου Διαμάντω

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤ΄

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Αθήνα, σήμερα στις 10 Οκτωβρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΤΣΑ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση. Εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 10/3-10-2022 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου της Βουλευτού Β΄ Πειραιώς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Διαμάντως Μανωλάκου προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας». Κυρία Μανωλάκου, έχετε τον λόγο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι τα Κέντρα Υγείας νοσούν βαριά από υποχρηματοδότηση και μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι για το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας το ΚΚΕ έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις, όπως και τα άλλα κόμματα, ακόμα και η Νέα Δημοκρατία που είναι Κυβέρνηση σήμερα, βεβαίως κάτω από τις πιέσεις του κόσμου, γιατί στο νησί ζουν 50.000 κάτοικοι τουλάχιστον. Ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται, υπερτριπλασιάζεται και Σαββατοκύριακα και καλοκαίρια, όμως αυξάνονται και οι τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας.

Η έλλειψη γιατρών έχει οδηγήσει σε απόλυτη εξουθένωση. Δεν καλύπτουν μόνο τα έκτακτα επείγοντα, αλλά και τακτικά περιστατικά, όπως και αυτά του κορωνοϊού ενώ από την πρώτη αυτού του μήνα εκτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού. Είναι τέσσερις, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ. Πρέπει να πραγματοποιούν επτά εφημερίες το μήνα, καθώς μετά θεωρούνται υπεράριθμες και δεν πληρώνονται. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ξεπερνούν κατά πολύ το πλαφόν, δηλαδή είναι και μέσα στο φιλότιμο και με απλήρωτη δουλειά.

Είναι ενδεικτικό ότι το κάθε περιστατικό απαιτεί και μεταφορά σε κάποιο νοσοκομείο του Πειραιά, δηλαδή πρέπει γιατρός να συνοδεύει τον ασθενή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, απουσιάζοντας για ώρες από το Κέντρο Υγείας. Μας έλεγε γιατρός χαρακτηριστικά ότι είχε τρία εμφράγματα μέσα σε μια μέρα, που σημαίνει ότι τρεις γιατροί έπρεπε να συνοδεύσουν τον κάθε ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο του Πειραιά.

Τα προβλήματα είναι χρόνια, παραμένουν και οξύνονται περισσότερο, αφού οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό αυξάνονται και έχουμε τώρα και τη διακοπή εφημεριών τις νύχτες και τις αργίες, αφού οι γιατροί δεν πληρώνονται και αναγκάζονται να το κάνουν ενώ τους χρωστάνε κανονικές άδειες από το 2019, αμέτρητα ρεπό, ενώ βρίσκονται στα δικαστήρια με τη δεύτερη ΥΠΕ για απλήρωτες υπεράριθμες εφημερίες του ’15 και του ’16.

Τι ζητάμε πολύ συνοπτικά; Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, ώστε να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και όλο το χρόνο. Ακόμα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, στη φύλαξη και κατάλληλο εξοπλισμό για εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Μανωλάκου, πρώτα απ’ όλα να δούμε ποια είναι αυτήν τη στιγμή η στελέχωση. Το 1ο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας έχει 4 ιατρούς γενικής οικογενειακής ιατρικής, 1 παιδίατρο, 2 ακτινολόγους, 1 οφθαλμίατρο, 1 γιατρό μαιευτικής, 1 ιατρό δερματολογίας, 5 αγροτικούς γιατρούς, 12 υπαλλήλους ΤΕΕ Νοσηλευτικής, 3 υπαλλήλους ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, 2 υπαλλήλους ΥΕ βοηθών θαλάμων, 1 υπάλληλο μαιευτικής, 1 υπάλληλο επισκεπτών υγείας, 1 υπάλληλο ιατρικών εργαστηρίων, 2 υπαλλήλους παρασκευαστών, 2 υπαλλήλους χειριστών εμφανιστών, 1 υπάλληλο φυσιοθεραπευτών, 2 υπαλλήλους κοινωνικών λειτουργών, 1 υπάλληλο διοικητικού οικονομικού, 2 υπαλλήλους διοικητικών μονάδων υγείας, 5 υπαλλήλους διοικητικού οικονομικού, 1 υπάλληλο τραυματιοφορέων, 1 υπάλληλο τεχνολόγων μηχανικών, 1 υπάλληλο πληροφορικής σε μόνιμο προσωπικό.

Σε δε επικουρικό προσωπικό, έχουμε πάλι ΤΕΕ νοσηλευτικής, βοηθό νοσηλευτικής, ραδιολογίας, ακτινολογίας, ειδικευόμενους νοσηλευτικής, διοικητικού οικονομικού, έξι υπαλλήλους καθαριότητας και δύο υπαλλήλους νυχτοφύλακες.

Αυτοί είναι μόνο για το πρώτο Κέντρο Υγείας. Για το δε δεύτερο Κέντρο Υγείας, υπάρχει αντίστοιχη στελέχωση με γιατρό πνευμονολόγο, ΩΡΛ, οδοντίατρο, ιατρό παιδιατρικής, ψυχιατρικής, ορθοπεδικής, χειρουργικής, δύο νοσηλευτικής, τρεις μαιευτικής, έναν επισκεπτών υγείας, δύο βοηθών νοσοκόμων, έναν διοικητικού οικονομικού, έναν λογιστηρίων, έναν διοικητικών γραμματέων, έναν ιατρών-τεχνολόγων, δύο βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, τέσσερις υπαλλήλους καθαριότητας και έναν υπάλληλο ως χειριστή μηχανημάτων.

Αυτά ήθελα να τα πω, για να καταλάβουμε ότι παρ’ όλο που μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις, δεν μιλάμε για μη στελεχωμένα κέντρα υγείας. Είναι κέντρα υγείας τα οποία έχουν τη στελέχωση. Επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με τη 2η ΥΠΕ, προκειμένου να δούμε τις ανάγκες που υπάρχουν και ήδη, αναφορικώς για τους γιατρούς τους οποίους λέτε, από την προκήρυξη των επτακοσίων θέσεων που έχει εγκριθεί για την επαρχία βγήκαν περίπου οι μισές και υπολογίζουμε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η κατανομή και των υπολοίπων θέσεων γιατρών, όπου εκεί εκτιμούμε και τις ανάγκες που υπάρχουν συνολικά για τα κέντρα υγείας και μπορούμε να δούμε εάν θα μπορούν να δοθούν επιπλέον θέσεις.

Αναφερθήκατε στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μόνο για τα κέντρα υγείας -και έχουν ενταχθεί τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας και στο Ταμείο Ανάκαμψης και σε άλλα εργοδοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία- έχουμε ποσά στα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, κτιριακή αναβάθμιση των κέντρων υγείας και αντιστοίχως υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό για τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας.

 Άρα, η ενίσχυσή τους, οικονομική και υλικοτεχνική, είναι δεδομένη, όπως επίσης σε ανθρώπινο δυναμικό βάσει των προκηρύξεων που υπάρχουν και στο κομμάτι των επτακοσίων θέσεων γιατρών, αλλά και των εννιακοσίων δέκα θέσεων λοιπού προσωπικού. Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν βγει οι συγκεκριμένες προκηρύξεις, οπότε θα δούμε τι κάλυψη μπορούμε να έχουμε.

 Τέλος, στο κομμάτι που λέτε ότι αναλαμβάνουν και το έργο του προσωπικού γιατρού, ναι, αυτοί οι τέσσερις γενικής οικογενειακής ιατρικής που αναλαμβάνουν το έργο του προσωπικού γιατρού θα λαμβάνουν και 800 ευρώ επιπλέον τον μήνα. Θα παίρνουν 10.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς να μπαίνουν παραπάνω ώρες απ’ ό,τι έχουν, αλλά απλώς για να έχουν πληθυσμό ευθύνης.

Είναι μία πολιτική η οποία για πρώτη φορά ζητάει από δημόσιους λειτουργούς μέσα στο ωράριο το οποίο έχουν -δεν τους επιβαρύνουμε παραπάνω- να αναλάβουν μία επιπλέον ευθύνη, για την οποία αμείβονται αρκετά καλά για τα δεδομένα των μισθών των οποίων παίρνουν. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, 10.000 ευρώ επιπλέον χρήματα για τους μισθούς τους οποίους παίρνουν τον χρόνο οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι οπωσδήποτε μία αναγνώριση της επιπλέον υπηρεσίας που θα παράσχουν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Κυρία Μανωλάκου, έχετε τον λόγο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν μου απαντήσατε, μου είπατε «θα». Όμως, αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν δέκα ημέρες έξω από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας μαζεύτηκαν κάτοικοι του νησιού και περίμεναν και τον υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος τελικά δεν ήρθε, φοβήθηκε τον κόσμο, γιατί ξέρει ότι βρίσκονται σε απόγνωση γιατροί και κάτοικοι του νησιού.

Φυσικά, πολλοί φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Σωματείο Συνταξιούχων, επιτροπές νέων, ομάδα γυναικών, αλλά και εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας έχουν αναδείξει αυτά τα χρόνια προβλήματα, για τα οποία εσείς εμφανίσατε μία ικανοποίηση, ότι δηλαδή υπάρχουν ειδικότητες, ότι υπάρχει πληθώρα, ότι πια φτάνουν και περισσεύουν και ότι δεν έχουν λόγους να ανησυχούν.

 Όμως, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι δυνατόν να υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, χωρίς να έχει μικροβιολόγο; Είναι δυνατόν να έχει μηχάνημα καρδιογράφου, χωρίς να έχει καρδιολόγο; Ή να πω ότι υπήρχε ένα μηχάνημα υπέρηχου μέσα στα κουτιά για χρόνια, ότι αγωνιζόντουσαν να το βάλουν σε λειτουργία, αλλά δεν υπήρχε χειριστής και όταν ήρθε χειριστής, τότε πήρατε τον υπέρηχο -δεν λέω εσείς, οι προηγούμενοι, γιατί αυτές είναι καταστάσεις χρόνιες και της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης- και πήγε αυτός ο υπέρηχος στο Κερατσίνι; Έμεινε, βέβαια, ο χειριστής. Δεν είναι για γέλια, για κλάματα είναι αυτές οι καταστάσεις και τα χρόνια προβλήματα.

Να σας πω και κάτι άλλο: Σε τόσες ερωτήσεις δεν απαντάτε, ούτε εσείς ούτε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, έχετε μια σύμπνοια σε αυτό.

 Λέτε ότι θα γίνουν προσλήψεις για επτακόσιες θέσεις σε ιατρικό δυναμικό και εννιακόσιες δέκα σε λοιπό προσωπικό. Τι ανάγκες θα καλύψει στο Κέντρο Υγείας της Σαλαμίνας; Σας ρωτάμε, γιατί είναι χιλιάδες ο κόσμος που ζει εκεί και είναι λαϊκός κόσμος.  

Όμως, συνεχίζεται η πολιτική απαξίωσης, γιατί και αυτά τα νούμερα που δίνετε είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες. Μιλάω πανελλαδικά, γιατί είναι  πανελλαδικά. Τα επίσημα στοιχεία πριν μερικά χρόνια και πριν τον κορωνοϊό έδιναν δέκα χιλιάδες ανάγκες μόνο σε ιατρικό δυναμικό.

Προωθείτε μια πολιτική επιχειρηματικής δράσης, αντιμετωπίζοντας την υγεία με τη λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματίες. Και όταν κανείς διαμαρτύρεται, όπως έγινε με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, τότε τους στέλνετε στα δικαστήρια. Υπάρχουν ακόμη και απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς, γιατί ανέλυσαν και έδωσαν τα προβλήματα που υπάρχουν και διεκδικούν λύσεις των ασθενών.

Εμείς αυτό που ξέρουμε καλά είναι ότι σε κάθε προϋπολογισμό αλλά και με όλα τα μνημόνια μειώνετε τους πόρους απέναντι σε νοσοκομεία και σε κέντρα υγείας, όπως πέρυσι που τα μειώσατε κατά 50%. Όμως, απάντηση θα πάρετε και με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις κατοίκων της Σαλαμίνας, για να έχουν ένα Κέντρο Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας και ασφάλειας της ζωής τους. Εξάλλου, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και έχουν απαίτηση να έχουν δημόσια υγεία και να μην ξαναπληρώνουν σε ιδιώτη. Η πολιτική σας εκεί τους σπρώχνει. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους και μπροστά.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή, να πω ότι οι υγειονομικοί έχουν πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτωβρίου. Δεν την κάνουν για το κέφι τους, αλλά δίνουν συνέχεια στη δράση τους μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού από την πρώτη γραμμή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Βίτσας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία Μανωλάκου, βάλατε πολλά θέματα, και ωραία και διαχειριστικά και ιδεολογικά θέματα.

Πρώτα απ’ όλα, το να προσπαθείς να κάνεις μία πολιτική στο κομμάτι της υγείας, δίνοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας στο δημόσιο αγαθό αυτό της υγείας, αλλά παράλληλα σεβόμενος και τους πόρους που υπάρχουν, γιατί αντίστοιχα οι πόροι αυτοί έρχονται από τα χρήματα του φορολογούμενου, είναι ακριβώς η πολιτική, η οποία μπορεί να διασφαλίσει και την καλή ποιότητα της υγείας.

Ήρθα και σας είπα τώρα, επειδή είπατε συγκεκριμένα νούμερα, ότι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διασφαλιστεί για την υγεία και συγκεκριμένα για τα κέντρα υγείας, όπως σας είπα, είναι περίπου 300 εκατομμύρια.

Άλλα τόσα για τα νοσοκομεία, άλλα τόσα για την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος της υγείας και 250 εκατομμύρια για το Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» για τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτό δείχνει ακριβώς μία ολιστική στόχευση που υπάρχει για την καλύτερη δυνατή παροχή της υγείας.

Ακόμη και ο θεσμός του «Προσωπικού Γιατρού», που είναι ένας θεσμός που αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί τέσσερα εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες κόσμος,   σημαίνει -επειδή αναφέρθηκε ότι είναι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στις συγκεκριμένες περιοχές- ότι αντίστοιχα αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να έχουν γιατρό, εάν δεν τον πλήρωναν.

Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, κυρία Μανωλάκου, έρχεται και δίπλα σε όλους αυτούς τους γιατρούς που λέτε, εντάσσει σε πρώτη φάση σήμερα που μιλάμε χίλιους εκατό ιδιώτες γιατρούς τους οποίους τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν επίσκεψη. Διότι αυτήν τη στιγμή -αυτό που λέτε ότι τους σπρώχνουμε στην ιδιωτική υγεία- κάποιον τον στέλνεις στην ιδιωτική υγεία όταν τον βάζεις να πληρώνει. Όταν έρχεσαι και λες στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι έχουν μπει μέσα στο σύστημα «σου δίνω τη δυνατότητα  να πας να εγγραφείς και να έχεις δωρεάν επίσκεψη», είναι αντίθετο από αυτό το οποίο λέτε.

Δεν σας είπα να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Να ξέρετε ότι ήδη ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ραντεβού έχουν κλειστεί, δωρεάν, για τον κόσμο. Προφανώς, ο θεσμός είναι σε συνεχή λειτουργία μέχρι 1η Ιανουαρίου που θα τρέχει κανονικά, αλλά πιστέψτε με το γεγονός ότι είναι κάτι που επιχειρήθηκε και το 2014 και το 2017 και είναι και μια σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να υπάρχει γιατρός αναφοράς για πληθυσμό είναι σημαντικό και κυρίως απευθύνεται στους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας. Γιατί κάποιους που μπορεί να πληρώνει από την τσέπη του επίσκεψη, ο «αστικός κόσμος», όπως λέτε εσείς, -για εμάς όλοι οι πολίτες είναι το ίδιο ως προς την πρόσβαση του αγαθού της υγείας-, αυτός μπορεί να πάει να πληρώσει. Ο κόσμος που είναι στα λαϊκά στρώματα, όμως, δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια και τώρα του δίνεται. Όταν ο θεσμός λειτουργήσει -και προφανώς στην αρχή της λειτουργίας υπάρχουν και προβλήματα- θα δείτε τι όφελος υπάρχει.

Σας είπα, όμως, ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε τις εξής προκηρύξεις: Τέσσερις χιλιάδες νοσηλευτές που έχει γίνει κατανομή, επτακόσιοι γιατροί που αναμένεται, δεν έχω να σας δώσω τώρα απάντηση, γιατί η κατανομή γίνεται αυτήν τη στιγμή για να μπορέσω να σας πω ποιοι αναλογούν στα συγκεκριμένα κέντρα υγείας, όπως αντίστοιχα και οι εννιακόσιοι δέκα λοιπού προσωπικού. Μόλις γίνει η κατανομή, θα δείτε και τις θέσεις που υπάρχουν.

Ποτέ δεν ωραιοποίησα καταστάσεις. Παντού υπάρχουν προβλήματα και είναι αντιληπτό ειδικά μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και μετά από την έξοδο από μια πανδημία. Απλώς, τα στοιχεία που σας έδωσα ήταν, για να σας δείξω ότι τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας, παρά τις ελλείψεις που μπορεί να έχουν, είναι κέντρα υγείας που είναι στελεχωμένα και παρέχουν πολύ σοβαρές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τους κατοίκους της Σαλαμίνας.


error: Content is protected !!