ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Σημειώνω, από μία επιστημονική έρευνα, η οποία  δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health, οι επιστήμονες ανησυχούν... ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Σημειώνω, από μία επιστημονική έρευνα, η οποία  δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Child & Adolescent Health, οι επιστήμονες ανησυχούν δεόντως, για τις τραγικές συνέπειες, τις οποίες μπορεί να επιφέρει στα παιδιά η χρήση ηλεκτρονικών οθονών και η προσήλωσή τους σε αυτές, μέχρι και δύο ώρες την ημέρα.

Στις ΗΠΑ, δύο στα τρία παιδιά, περνούν ώρες ατέλειωτες μπροστά στις οθόνες κομπιούτερ, κινητών και άλλων παρόμοιων συσκευών, και τα παιδιά αυτά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, παρουσιάζουν προβλήματα στην απομνημόνευση και σε ασκήσεις αντίληψης.



Το 2016, επιστήμονες είχαν αποφανθεί πως τα παιδιά δεν θα πρέπει να περνούν περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα μπροστά στις εν λόγω οθόνες, χωρίς παράλληλα να παραμελούν τον αθλητισμό και να κοιμούνται εννέα έως έντεκα ώρες την νύχτα.

Σε αντι-παραλληλισμό, παρατηρήθηκε ότι μόνο το πέντε τοις εκατό των παιδιών ακολούθησαν έκτοτε τη συμβουλή και αυτά έχουν βγει κερδισμένα ως προς το αποτέλεσμα.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει πως γενικότερα τα παιδιά αφοσιώνονται κάθε ημέρα για περισσότερο από 3,5 ώρες την ημέρα σε αυτές τις βλαβερές οθόνες και αφιερώνουν πολύ λιγότερες από όσες πρέπει στον ύπνο, όπερ και παρουσιάζουν λιγότερη αντίληψη και αφομοίωση των όσων άλλων δέχεται ο εγκέφαλός τους.



Αλλά και απλούστερα, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι τα παιδιά, σήμερα, ασχολούνται κατά κόρον με αυτά τα πράγματα, θα παρατηρήσουμε σε αυτά, χωρίς να είμαστε επιστήμονες και χωρίς επιστημονικές έρευνες, πως διαφέρουν από την συμπεριφορά, γενικώς, παιδιών τα οποία δεν είναι εθισμένα.

Πάντως, δεν είναι κακό οι γονείς να πάψουν να αδιαφορούν επί του θέματος, καθώς ακόμη και πολλοί από αυτούς, για να τους αφήσουν ήσυχους, από μωρά ακόμη τα μυούν σε αυτό το σπορ, με αποτέλεσμα τα ίδια να μην ενδιαφέρονται για κάτι άλλο πιο δημιουργικό, να γίνονται αντικοινωνικά, να κλείνονται στον εαυτό τους και με τον χρόνο να καταλήγουν σε εμφάνιση μελαγχολικών τάσεων.

Η σύγχρονη τεχνολογία, όσο καλή και αν είναι, δεν έπεται και ότι προάγει την νοητικότητά μας και ότι δεν επέχει και περεταίρω κυρώσεις για την ψυχική μας υγεία.

error: Content is protected !!