Βγήκαν ξανά τα λύματα στους δρόμους Βγήκαν ξανά τα λύματα στους δρόμους
Βλάβη στο αντλιοστάσιο του βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης αυτή τη φορά, αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ έλαβε χώρα την Παρασκευή 4/11/2022 με αποτέλεσμα να γεμίσει λύματα τα οποία... Βγήκαν ξανά τα λύματα στους δρόμους

Βλάβη στο αντλιοστάσιο του βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης αυτή τη φορά, αρμοδιότητας ΕΥΔΑΠ έλαβε χώρα την Παρασκευή 4/11/2022 με αποτέλεσμα να γεμίσει λύματα τα οποία ξεχύθηκαν στην θάλασσα και στους παρακείμενους χώρους. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος και την άντληση των λυμάτων ήρθε συνεργείο της ΕΥΔΑΠ. Άγνωστοι προς το παρόν παραμένουν οι λόγοι του νέου αυτού ατυχήματος που επιβάρυνε το περιβάλλον και την δημόσια υγεία του νησιού.

Διαβάζοντας όμως την ανάρτηση του Δημάρχου στα αγαπημένα του κοινωνικά δίκτυα για το συμβάν, και για μια ακόμη φορά, διαπιστώνουμε την μεγάλη απόσταση που φαίνεται να έχουν οι αναρτήσεις του από την αλήθεια. Μας λέει λοιπόν ο μελλοντικά απερχόμενος δήμαρχος στην ανάρτησή του:

“ Χθες βράδυ υπήρξε βλάβη στο αντλιοστάσιο του βαρυτικού δικτύου αποχέτευσης. Το αντλιοστάσιο αυτό, όπως και το δίκτυο, ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι και η μοναδική υπεύθυνη και αρμόδια να το διαχειρίζεται, ελέγχει, συντηρεί.

Μόλις έγινε αντιληπτή η βλάβη, ενημερώσαμε την ΕΥΔΑΠ να προβεί στην άμεση αποκατάσταση της ζημιάς και επισκευή της και παραμείναμε στο σημείο μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, ώστε να βοηθήσουμε σε περίπτωση που χρειαζόταν αλλά και να ελέγξουμε ότι πράγματι η ζημιά αποκαταστάθηκε.

Πλην όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν ακριβώς έτσι. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα, την οποία έζησα και εγώ προσωπικά σε μεγάλο μέρος της, σαν αυτόπτης μάρτυρας του συμβάντος, όπως την περιγράφει η Δημοτική Σύμβουλος Υβόνη Αραβανή η πρώτη που κατέφθασε στο σημείο μαζί με τον επίσης Δημοτικό σύμβουλο Μάνο Δερτούζο.

“Μετά από ενημέρωση που είχαμε, μεταβήκαμε μαζί με τον Μάνο Δερτούζο στο σημείο στις 19:15, όπου είδαμε τα λύματα να ρέουν από δύο πλευρές, η μία προς στην Ακτή Καραϊσκάκη, όπου έρεαν κατά μήκος της λεωφόρου και κατέληγαν σε αγωγό ομβρίων και η άλλη προς την μεριά της θάλασσας, όπου φυσικά κατέληγαν μέσα σ’ αυτήν. Η μυρωδιά ήταν αφόρητη στο σημείο.

Μετά από 15′ λεπτά περίπου στις 19:30, ήρθε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Σωτήρης Νάννος ο οποίος και έκατσε στο σημείο περίπου 20′ μιλώντας διαρκώς στο τηλέφωνο, άγνωστο με ποιον.

Στις 19:45 καλέσαμε από κοινού με τον Μάνο Δερτούζο την ΕΥΔΑΠ όπου και ενημερώσαμε για το περιστατικό.

Στις 20:00 ενημερώσαμε την Αστυνομία (100) και ενημερώσαμε επίσης και το Α.Τ Σαλαμίνας.

Ωστόσο, ήρθε ένα όργανο της τροχαίας και μας ανέφερε ότι τα λύματα ρέουν από την 18:30 περίπου και είχε ενημερώσει ήδη την ΕΥΔΑΠ.

Κατά τις 21:00 ήρθε στον χώρο, συνεργείο της ΕΥΔΑΠ τα μέλη του οποίου μας είπαν ότι ενημερώθηκαν περίπου 1 ώρα πριν.

Καλέσαμε εκ νέου το Α.Τ Σαλαμίνας, το οποίο μας είπε ότι θα έρθουν κατά σειρά προτεραιότητας περιστατικών.(μέχρι 22:00, που ήμασταν εκεί δεν ήρθαν αργότερα δεν μπορούμε να ξέρουμε).

Κατόπιν ήρθε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Κόγιας, λίγα λεπτά αφού είχε έρθει το συνεργείο της ΕΥΔΑΠ, περίπου στις 21:15 και συνομίλησε με το συνεργείο της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της ζημιάς. Ωστόσο το συνεργείο δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς ακόμη.

Ενημερώσαμε επίσης το Λ.Τ Σαλαμίνας για το περιστατικό και την μόλυνση του περιβάλλοντος στις 20:20 το οποίο και ήρθε στις 21:00 περίπου, το οποίο έξαλλο είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα, όπως θα έπρεπε, παρουσία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κου Κων/νου Λένη, ο οποίος είχε έρθει λίγα λεπτά νωρίτερα. Σε ερώτηση μου αν είχε ενημερωθεί από τον δήμο ή τον κο Λένη η απάντηση ήταν αρνητική.

Αφού συνέταξαν την αναφορά τους μας ενημέρωσαν ότι θα πράξουν τα δέοντα, καταγγελία κτλ,όπως επίσης ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να πάμε κι εμείς να κάνουμε μήνυση. Αποχωρήσαμε από το συμβάν στις 22.00 περίπου και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν κάποιος από την Δημοτική Αρχή παρέμεινε και μέχρι ποια ώρα”

Σίγουρα το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ και μάλλον έτσι εξηγείται η στάση του Δημάρχου, ο οποίος πέρασε από το συμβάν για να πάρει το αυτοκίνητό του μιλώντας στο τηλέφωνο του και ρίχνοντας μόνο μια βιαστική ματιά, για να φύγει αμέσως δείχνοντας, κατά την άποψή μας την αδιαφορία του για το γεγονός και την επικρατούσα κατάσταση. Μάλλον είχε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθεί και να κάνει. Αλήθεια ο πλησίον χώρος του αντλιοστασίου στον οποίο ελλιμενίζονται αλιευτικά σκάφη καθαρίστηκε ,σήμερα τουλάχιστον, γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμιά ανάρτηση προς ενημέρωση από κανέναν. Είναι και αυτό αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ;

Μια μεγάλη όμως απορία που μας έχει γεννηθεί στην οποία δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση, μην έχοντας τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, είναι αν η επιβάρυνση που έχει δεχτεί συνολικά το δίκτυο από το συμβάν στο αντλιοστάσιο του αναρροφητικού δικτύου έχει επηρεάσει και το βαρυτικό με αποτέλεσμα το χθεσινό συμβάν. Η ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος καλούνται να δώσουν απαντήσεις και σίγουρα θα αναγκασθούν να το κάνουν με την μήνυση κατά παντός υπευθύνου που προτίθενται να κάνουν τόσο η κα Αραβανή όσο και ο κ. Δερτούζος για την απαράδεκτη κατάσταση για την Δημόσια υγεία που επικράτησε χτες. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να μαθευτεί επιτέλους η αλήθεια και να αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Νικόλας ο Ψαράς

και για την αντιγραφή

Νίκος Γιαννόπουλος

error: Content is protected !!