ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-(Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.)Διεύθ: Λεωφ. Δημοκρατίας 443, Ν. Ικόνιο – Πέραμα, Τ.Κ. 185 36Τηλ: 212-1051002, e-mail: info@senavi-repairs.gr ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-(ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.)Διεύθ: Γεώργιου Κασιμάτη... ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ-(Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.)
Διεύθ: Λεωφ. Δημοκρατίας 443, Ν. Ικόνιο – Πέραμα, Τ.Κ. 185 36
Τηλ: 212-1051002, e-mail: info@senavi-repairs.gr

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ-(ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.)
Διεύθ: Γεώργιου Κασιμάτη 1 & Πλατεία Οδησσού,
Πειραιάς, Τ.Κ. 185 31
Τηλ: 210-4637419, e-mail: info@enomixpe.gr

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 05/01/2023

Aριθ.Πρωτ.:Οικ.01

(ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ)

ΠΡΟΣ:
Κον ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ-ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
& ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΟΙΝ/ΣΗ: (ως Πίνακα Κοινοποιήσεων).

ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τα απόβλητα των πλοίων χωρίζονται σε δύο διακριτές κατηγορίες :

  • Τα λειτουργικά απόβλητα των πλοίων, (απόβλητα Σύμβασης Marpol 73/78), δηλαδή αυτά που παράγονται κατά την κανονική λειτουργία (δρομολόγιο) του πλοίου σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 883/2019.
  • Τα κατάλοιπα των εργασιών επισκευής / Ναυπηγοεπισκευής του πλοίου.

Για τη διαχείριση των λειτουργικών αποβλήτων στη χώρα μας προάγονται συστηματικά μονοπωλιακές καταστάσεις, δηλαδή μίας και μόνης και μάλιστα συγκεκριμένης εταιρείας σε κάθε λιμάνι, κατά παράβαση και καταστρατήγηση του Κανονισμού Ε.Ε. 352/2017 και κατά παραβίαση κάθε έννοιας υγιούς ανταγωνισμού. Η κατάργηση του ανταγωνισμού στον Πειραιά έχει νομοτελειακό αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων, παράγοντα αποτρεπτικό της έλευσης πλοίων. Το ζήτημα έχει και την σοβαρή Εθνική του διάσταση, γιατί πλοία που παρακάμπτουν τον Πειραιά συνήθως κατευθύνονται σε λιμάνια της γειτονικής  Τουρκίας.

Στον Πειραιά γίνεται προσπάθεια από τον ΟΛΠ και τον ανάδοχό του (Antipollution) να «τσουβαλιάσουν» και τα κατάλοιπα επισκευής πλοίων στην Σύμβαση ΟΛΠ – Antipollution, επομένως και στο υψηλό κόστος, που επιβάλλεται για τα λειτουργικά απόβλητα (Marpol) των πλοίων, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις για τη Ναυτιλία και τη Ναυπηγοεπισκευή.

Αντίθετα, αν οι Πλοιοκτήτες και το Ναυπηγοεπισκευαστικό συνεργείο ή Ναυπηγείο, έχουν
– όπως είναι νόμιμο – την ευθύνη ανάθεσης της διαχείρισης των  καταλοίπων επισκευών πλοίων σε όσες εταιρίες έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, τότε αντικειμενικά «ανοίγει» ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Με τον ελεύθερο ανταγωνισμό, μειώνεται το κόστος παράδοσης των καταλοίπων επισκευών πλοίων, μειώνεται το συνολικό κόστος της επισκευής πλοίων και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ναυπηγοεπισκευής στον Πειραιά.

Τον διαχωρισμό της διαχείρισης των καταλοίπων επισκευών πλοίων από τα λειτουργικά απόβλητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, επέβαλε με έγγραφά του, μετά από γνώμες αρμοδίων υπηρεσιών, ο Υπουργός Ναυτιλίας το 2016. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αντιμετώπισε EU Pilot (7821/2015), που είχε διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της χώρας μας για το γεγονός ότι με παρερμηνεία της νομοθεσίας αναθέταμε εμπορικά αποκλειστικά δικαιώματα σε ιδιώτες. Στη συνέχεια, η Δημόσια Αρχή Λιμένα (ΔΑΛ) ανάρτησε στο Internet πίνακα με τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, που έχουν τις νόμιμες άδειες, για να διευκολυνθεί η επιλογή των πλοιοκτητών και το άνοιγμα του ανταγωνισμού.

Μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας(Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. )και της Ένωσης Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά(ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.),στην Ανεξάρτητη  Ρυθμιστική Αρχή Λιμένα(ΡΑΛ), εκδόθηκε η απόφαση της ΡΑΛ: 180/2020 που ορίζει ότι :

  • α’) Oι καταγγέλλοντες δεν φέρουν την υποχρέωση να παραδίδουν υποχρεωτικά τα ως άνω απόβλητα σε μοναδικό ανάδοχο της Ο.Λ.Π.  Α.Ε..
  • β’) Tην αποστολή της παρούσας προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Yπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.)για την ενημέρωσή τους.

Ο ΟΛΠ και η Antipollution προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση  των ανωτέρω αποφάσεων ΥΝΑΝΠ και ΔΑΛ. Υπέρ των αποφάσεων αυτών έκαναν παρέμβαση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.)και ο Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ..

Στην απόφασή σας, Κύριε Υπουργέ, της έγκρισης του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του ΟΛΠ το 2020, διατυπώνονται επιφυλάξεις για την ένταξη στο Σχέδιο αυτό των καταλοίπων επισκευής πλοίων, γιατί εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ. Όμως προλαμβάνοντας μία αρνητική για αυτούς απόφαση του ΣτΕ, ο ΟΛΠ και η Antipollution παραιτήθηκαν του αιτήματός τους για ακύρωση των αποφάσεων ΥΝΑΝΠ και ΔΑΛ. Έτσι το ΣτΕ δεν αποφάσισε, με αποκλειστική ευθύνη των αιτούντων. 

Περαιτέρω οι ΟΛΠ, Antipollution και HEC-Oil One προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ζητώντας την ακύρωση της απόφασης 180/2020 της ΡΑΛ. Υπέρ της απόφασης ΡΑΛ έκαναν παρέμβαση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας(Σ.Ε.Ε.Ν.), ο Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. και οι εταιρείες CORAL και ΕPΕ.

Όμως και πάλι ο ΟΛΠ, η Antipollution και περαιτέρω η HEC-Oil One αποσύρθηκαν, προβλέποντας αρνητική για αυτούς απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και αντικειμενικά προκάλεσαν την ενίσχυση της απόφασης 180/2020 της ΡΑΛ για τα κατάλοιπα της επισκευής πλοίων. Μετά τα ανωτέρω η απόφαση 180/2020 της ΡΑΛ καθίσταται πανίσχυρη και καθολικά εφαρμοστέα.

Κύριε Υπουργέ,

Οποιαδήποτε παρέμβαση ή απόφασή σας, ή της Διοίκησης γενικά, που θα παραχωρούσε στη μονοπωλιακή διαχείριση του ΟΛΠ και της Antipollution τα κατάλοιπα της επισκευής πλοίων, παρά το ότι σας είναι πλέον γνωστές οι διαρκείς μεθοδεύσεις ΟΛΠ και Antipollution για να αποτρέψουν την δικαστική κρίση, θα συνιστούσε-κατά την κρίση μας- μεγάλο σκάνδαλο υπέρ ιδιώτη με αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό του.

Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω θεωρούμε πλέον υποχρέωσή σας, να ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ τις Λιμενικές Αρχές, για να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την απόφαση 180/2020 της ΡΑΛ, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός, τουλάχιστον για τα κατάλοιπα των επισκευών πλοίων και να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες ΟΛΠ και Antipollution κατά της ναυτιλίας, ιδιαίτερα της ακτοπλοΐας και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευής στον Πειραιά .

Οι Πρόεδροι

Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ.)
Βασίλης Κανακάκης

`Ένωση Βιοτεχνών  Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά (ΕΝΩ.ΜΗΧ.ΠΕ.)
Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΑΠΕ – ΜΠΕ και ημερήσιος τύπος.
Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά
Δημάρχους των παραλιμένιων Δήμων: Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας
Πρόεδρο της Ρ.Α.Λ.
Πρόεδρο της Ο.Λ.Π. Α.Ε.
Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.)
Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (Ε.Ε.Ν.Μ.Α.)
Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ν. Αττικής & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

error: Content is protected !!