Ηλεκτρικές συσκευές: Αλλάζουν οι κανόνες για την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής Ηλεκτρικές συσκευές: Αλλάζουν οι κανόνες για την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής
Νέοι κανόνες για τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής– Η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές. Σε 530 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030 υπολογίζεται η συνολική εξοικονόμηση... Ηλεκτρικές συσκευές: Αλλάζουν οι κανόνες για την κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής

Νέοι κανόνες για τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής– Η εξοικονόμηση για τους καταναλωτές.

Σε 530 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030 υπολογίζεται η συνολική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των λογαριασμών τους από τους νέους κανόνες που ενέκρινε η Κομισιόν για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των ηλεκτρικών συσκευών όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (standby mode).



Οι αλλαγές λαμβάνουν υπόψη τους τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις της αγοράς τα τελευταία χρόνια και διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής των κανόνων, για παράδειγμα συμπεριλαμβάνοντας πλέον προϊόντα με εξωτερική τροφοδοσία χαμηλής τάσης, όπως μικρός δικτυακός εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένων των δρομολογητών Wi-Fi και των μόντεμ) ή ασύρματα ηχεία.



Με την απαίτηση μειωμένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα προϊόντα όταν αυτά βρίσκονται σε κατάσταση χαμηλής ισχύος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 4 TWh έως το 2030 – η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από την ετήσια κατανάλωση της Μάλτας και μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση 1,36 εκατομμυρίων τόνων ισοδύναμου CO2. Αυτό θα ωφελήσει επίσης τους καταναλωτές με τη μείωση των λογαριασμών τους, με τη συνολική εξοικονόμηση για τους καταναλωτές να εκτιμάται σε 530 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2030, εκτιμά η Κομισιόν.



Οι κατασκευαστές των ηλεκτρικών συσκευών θα έχουν μια διετή μεταβατική περίοδο μέχρι εφαρμοστούν πλήρως οι κανόνες που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα εφαρμοστούν σε δύο στάδια και σε βάθος τετραετίας.

Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες ή σε κατάσταση “αναμονής”. Από το 2008 η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες εσωτερικής αγοράς που καθορίζουν ελάχιστες απαιτήσεις απόδοσης. Οι κανόνες αυτοί επικαιροποιήθηκαν το 2013 για να καλύψουν την κατάσταση αναμονής των συνδεδεμένων στο δίκτυο συσκευών (“δικτυακή αναμονή”). Ο εν λόγω κανονισμός καλύπτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διαφορετικών προϊόντων (περίπου 800 εκατομμύρια προϊόντα που πωλούνται ετησίως, με εκτιμώμενες 5 δισεκατομμύρια μονάδες σε χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ).



Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν από το 2009 συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κατανάλωση ενέργειας σε λειτουργία standby ή απενεργοποίησης ενώ από το 2013 υπάρχουν κανόνες και για τις συσκευές που συνδέονται στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες από το 2025 οι συσκευές δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 0,5 Watt σε κατάσταση αναμονής ή απενεργοποίησης, ή 0,8 Watt εάν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ενώ θα πρέπει να εμφανίζουν την κατάσταση ή τις πληροφορίες τους

Από το 2027, οι συσκευές δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 0,5 Watt σε κατάσταση αναμονής, 0,3 Watt σε κατάσταση απενεργοποίησης ή 0,8 Watt εάν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής ενώ εμφανίζουν την κατάσταση ή τις πληροφορίες τους.

Από το 2027, οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής σε δίκτυο δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 2 έως 7 Watt ανάλογα με το προϊόν.

ienergeia.gr

error: Content is protected !!