Μαύρες πλερέζες για την οδό Αμμοχώστου Μαύρες πλερέζες για την οδό Αμμοχώστου
Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr στον Πειραιά: Η εικόνα Πατούλη, Μώραλη & δημάρχων (πίνακες) Καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες Περιφερειακής Ενότητες της Αττικής, εμφανίζουν στον Πειραιά ο Γ.... Μαύρες πλερέζες για την οδό Αμμοχώστου

Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr στον Πειραιά: Η εικόνα Πατούλη, Μώραλη & δημάρχων (πίνακες)

Καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες Περιφερειακής Ενότητες της Αττικής, εμφανίζουν στον Πειραιά ο Γ. Πατούλης και δήμαρχοι της περιοχής. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το β΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr  σε δείγμα 1676 ατόμων (εκ των οποίων τα 1076 με την online έρευνα και τα 600 με την τηλεφωνική έρευνα) που διεξήχθη από 27/4 έως 6/5/2023.

Συγκεκριμένα:

-Το 28% των πολιτών δηλώνουν σίγουροι για την επανεκλογή Πατούλη, έναντι 22% που δεν είναι σίγουροι και 47% που απαντούν «σίγουρα όχι».

-Από τους δημάρχους του Πειραιά, ο Γ. Μώραλης και Χρ. Βρεττάκος (Κερατσίνι -Δραπετσώνα) έχουν μοιρασμένες τις απαντήσεις σχετικά με την προοπτική επανεκλογής τους, ενώ ο Γ. Παναγόπουλος (Σαλαμίνα) απολαμβάνει ένα υψηλό ποσοστό αποδοχή (44%) αλλά έχει πολλές αρνητικές γνώμες (52%).

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια και Δήμους του Πειραιά (β΄ μέρος)

Απρίλιος 2023

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης των πολιτών της Α΄ και Β΄ Πειραιά από την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές τους, καθώς και στην καταγραφή των προτεραιοτήτων τοπικής πολιτικής των πολιτών στο επίπεδο των δήμων. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε ποσοστό περίπου 65% διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, και σε ποσοστό περίπου 35% τηλεφωνικώς με ποσοστώσεις δήμων ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθένα από τους δήμους που ερευνήθηκαν. Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 27 έως 4 Απριλίου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 5-6 Μαΐου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1676 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1076 με την online έρευνα και τα 600 με την τηλεφωνική έρευνα. Το δείγμα δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσης του δείγματος της online έρευνας με χρήση δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Στο δείγμα εντοπίζονται μικρές ασυμμετρίες ως προς το επίπεδο μόρφωσης και την ηλικία των ερωτηθέντων, με τους περισσότερο μορφωμένους και τους ηλικίας 35-54 ετών πολίτες να είναι πιο πολλοί στο δείγμα σε σύγκριση με την αναλογία τους στον πληθυσμό. Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση και προοπτική επανεκλογής Περιφερειάρχη Αττικής

Η έρευνα κατέγραψε τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα της ικανοποίησης από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη. Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι φτάνει στο 24% και είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται σε έρευνες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Μερικώς ικανοποιημένοι δηλώνουν το 28% του δείγματος και καθόλου ικανοποιημένοι το 44% (βλ. Πίνακα 1). Σημειώνεται ότι το ποσοστό που έλαβε ο κ. Πατούλης στις εκλογές του 2019 στις δύο περιφέρειες του Πειραιά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από αυτό που έλαβε στο σύνολο της περιφέρειας (35% έναντι 37%), κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τωρινός Περιφερειάρχης διατηρεί τις δυνάμεις που τον στήριξαν στην περιοχή του Πειραιά.

Πίνακας 1. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Περιφερειάρχη Αττικής;
Πολύ24
Λίγο28
Καθόλου44
ΔΞ/ΔΑ4

Ο δείκτης ικανοποίησης μεταφράζεται και σε αντίστοιχη εκτίμηση για την αξία επανεκλογής του κ. Πατούλη. Όπως αποτυπώνεται και στον Πίνακα 2, το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι ο κ. Πατούλης θα πρέπει να επανεκλεγεί, ενώ το 47% αυτών δήλωσαν απολύτως σίγουροι ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί και το 22% επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν. Η σχετικά ικανοποιητική μέτρηση για τον κ. Πατούλη δείχνει να είναι το αποτέλεσμα της διατήρησης πολύ θετικών αξιολογήσεων μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το 50% αυτών θεωρούν ότι ο κ. Πατούλης πρέπει να επανεκλεγεί και μόνο το 23% διαφωνούν με αυτήν την προοπτική (βλ. Πίνακα 3). Οι μετρήσεις σε άλλες περιοχές της Αττικής αποτύπωναν ποσοστά ψηφοφόρων της ΝΔ που επιθυμούσαν την επανεκλογή του κ. Πατούλη στα επίπεδα του 25%.

Πίνακας 2. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης Αττικής θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι28
Δεν είμαι σίγουρος/η22
Σίγουρα όχι47
ΔΞ/ΔΑ3
Πίνακας 3. Επανεκλογή Περιφερειάρχη Αττικής και ψήφος στις βουλευτικές εκλογές του 2019
ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ
Σίγουρα ναι501113
Δεν είμαι σίγουρος/η261323
Σίγουρα όχι237460
ΔΞ/ΔΑ124

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων[1]

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Δυτικής Αττικής αποτυπώνεται σχετικά υψηλός. Περισσότεροι από δύο στους πέντε ερωτώμενους θεωρούν πως η γεωγραφική τους περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη βελτίωση την τελευταία τετραετία, ενώ μόνο το 30% δηλώνουν πως η περιοχή στην οποία διαμένουν έχει βιώσει επιδείνωση. Τα ποσοστά αυτά είναι σχεδόν ανεστραμμένα σε άλλους δήμους της Αττικής, όπου οι περισσότεροι από τους πολίτες δηλώνουν ότι η εικόνα της περιοχής τους έχει επιδεινωθεί.

Πίνακας 4. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τέσσερα χρόνια;
Καλύτερη42
Η ίδια27
Χειρότερη30
ΔΞ/ΔΑ1

Η σχετικά υψηλή ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 37% του δείγματος δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 35% δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 5).

Πίνακας 5. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ37
Λίγο27
Καθόλου35
ΔΞ/ΔΑ1
Πίνακας 5α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων Δυτικής Αττικής
ΠολύΛίγοΚαθόλουΔΞ/ΔΑ
Πειραιώς3337300
Κερατσινίου – Δραπετσώνας4028302
Σαλαμίνας4312441

Η σχετικά υψηλή ικανοποίηση από το έργο του μέσου Δημάρχου Περιφέρειας Πειραιά μεταφράζεται σε αυξημένη -κατά μέσο όρο- στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 39% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 40% των ερωτηθέντων. Και οι τρεις δήμαρχοι των δήμων που μελετήθηκαν βρίσκονται πολύ κοντά στην επανεκλογή τους, ακόμα και από τον πρώτο γύρο, δεδομένου ότι τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν ευθέως ότι επιθυμούν την επανεκλογή τους αγγίζουν το 40% (βλ. Πίνακα 6α). Σημειώνεται μόνο ότι στον Δήμο Σαλαμίνας καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό αρνητικών αξιολογήσεων της προοπτικής επανεκλογής του σημερινού δημάρχου.

Πίνακας 6. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι39
Δεν είμαι σίγουρος/η17
Σίγουρα όχι40
ΔΞ/ΔΑ4
Πίνακας 6α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων Πειραιά
Σίγουρα ναιΔεν είμαι σίγουροςΣίγουρα όχιΔΞ/ΔΑ
Πειραιώς3925333
Κερατσινίου – Δραπετσώνας4018357
Σαλαμίνας444520

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι σχετικά υψηλή για τους δήμους του Πειραιά, καθώς άνω τoυ 90% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες, ενώ παραλλήλως περίπου το 70% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες. Ωστόσο, μεταξύ εκείνων που δεν επιθυμούν την επανεκλογή του σημερινού δημάρχου, εντοπίζεται ένα περίπου 30% που δηλώνουν ότι η καθημερινότητά τους δεν έχει αλλάξει, αλλά παρόλα αυτά επικρίνουν τον Δήμαρχο για τη μη βελτίωση. Οι συσχετίσεις αυτές είναι ελαφρώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες σε μεγάλους δήμους της χώρας, γεγονός που μαρτυρά τη στενότερη σύνδεση της ψήφου με τις επιδόσεις των δημάρχων στην Περιφέρεια Πειραιά σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Το κριτήριο του προσώπου είναι ίσως λιγότερο ισχυρό στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία για την επιλογή δημάρχου στις πόλεις του Πειραιά.

[1] Σημειώνεται ότι στις καταγραφές που αφορούν το σύνολο των δήμων της περιφέρειας, χρησιμοποιήθηκε μόνο το δείγμα της διαδικτυακής έρευνας ώστε να μην επηρεαστεί το δείγμα από την ισοστάθμιση των δειγμάτων ανά δήμο στα 300 άτομα που προέκυψε μετά την προσθήκη και του δείγματος της τηλεφωνικής έρευνας.

aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!