«Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή». Απάντηση της “ΦΩΝΗΣ” στη κα Νουφράκη «Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή». Απάντηση της “ΦΩΝΗΣ” στη κα Νουφράκη
Σύμφωνα με την δεοντολογία, την οποία προσπαθούμε να τηρούμε πάντα με θρησκευτική ευλάβεια, η απάντηση της κας Νουφράκη πάνω στο θέμα που προέκυψε με... «Δύο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή». Απάντηση της “ΦΩΝΗΣ” στη κα Νουφράκη

Σύμφωνα με την δεοντολογία, την οποία προσπαθούμε να τηρούμε πάντα με θρησκευτική ευλάβεια, η απάντηση της κας Νουφράκη πάνω στο θέμα που προέκυψε με ένα νεκρό γατάκι στον χώρο της αποθήκης ζωοτροφών έπρεπε να δημοσιευτεί στο μέσο στο οποίο δημοσιεύτηκε η είδηση. Πράγμα που έγινε. Όχι όμως μόνο στο site της «Φωνής της Σαλαμίνας» αλλά και σε συνδεδεμένα με αυτό κοινωνικά δίκτυα. Και οι λόγοι είναι δύο.

Ο πρώτος είναι ότι η κα Νουφράκη δεν απευθύνθηκε σε εμάς με ένα email, όπως συνηθίζεται, αλλά έκρινε σκόπιμο να αναρτήσει την απάντησή της στα κοινωνικά δίκτυα (!). Την εξήγηση γι αυτό θα την δώσουμε παρακάτω. Ο δεύτερος αφορά εμάς και είναι κάτι πολύ απλό: ποτέ δεν «θάβουμε» κάτι.

Όμως, αυτή η απάντηση στο ρεπορτάζ μας, είχε ορισμένα μελανά σημεία.

Πρώτον, όταν λέει η κα Νουφράκη ότι η αποθήκη ζωοτροφών είναι πάντα κλειδωμένη, προφανώς δεν λαμβάνει υπ όψιν της τις ώρες που ανοίγει για να εκτελεστούν κάποιες εργασίες ή, ακόμα πιο φυσικό, να δοθούν τροφές. Εάν, τώρα, με αυτό το «πάντα κλειδωμένη» επιβεβαιώνει κάποιες καταγγελίες ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις τροφής στις ταΐστρες, δεν είναι το θέμα του ρεπορτάζ μας. Εμείς θεωρούμε ότι η λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης αδέσποτων Ζώων του Δήμου είναι κανονική και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η πόρτα της αποθήκης να είναι πάντα κλειστή και κλειδωμένη – εκ των πραγμάτων δεν γίνεται, εκτός αν αναφερόμαστε στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας. Και λογικό επόμενο είναι ένα μικρό αδέσποτο γατάκι να τρυπώσει και επίσης λογικό είναι να περάσει απαρατήρητο.

Δεύτερον, το τραυματισμένο γατάκι που βρέθηκε στον χώρο της εισόδου του παλιού Δημαρχείου έτυχε άψογης περίθαλψης. Πράγμα που επιβεβαιώνουμε και συγχαίρουμε την κα Νουφράκη γι αυτό. Όπως και εκφράζουμε την χαρά μας για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γατάκι, που φαίνεται στην τρυφερή πραγματικά φωτογραφία που έδωσε, υιοθετήθηκε τελικά. Και πάλι συγχαίρουμε και την κα Νουφράκη και τον ανάδοχο.

Το ρεπορτάζ μας όμως δεν ήταν για ένα γατάκι που σφάδαζε από τους πόνους, όπως γλαφυρά περιγράφει η κα Νουφράκη, αλλά για ένα άλλο δύστυχο γατάκι που νιαούριζε εγκλωβισμένο. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, να ξαναδιαβαστεί το κείμενό μας και να γίνει κατανοητό αφού ελάχιστη προσπάθεια χρειάζεται γι’ αυτό. Με αυτή την δεύτερη ανάγνωση μάλιστα, γίνει επίσης αντιληπτό ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι μέσα σε λίγα λεπτά από τον εγκλωβισμό του το δύστυχο πλάσμα άρχισε να αποσυντίθεται και η οσμή του θανάτου του κατέκλυσε όλο το κτίριο. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς βιολόγος, κτηνίατρος ή ιατροδικαστής για να ξέρει ότι όλοι οι έμβιοι οργανισμοί αναδύουν μια τέτοια οσμή όταν αποσυντίθενται και ότι γι’ αυτό απαιτείται χρόνος.
Εκτός αν πρόκειται για σκόπιμη παραποίηση του ρεπορτάζ μας με σκοπό να χτιστεί ένα αφήγημα αντίδρασης σε αυτό. Μόνο η κα Νουφράκη ξέρει τις προθέσεις της…

Τρίτον, η «ειρωνεία» που απλόχερα μοιράζουμε κατά την κα Νουφράκη σε αυτήν και την δουλειά της, είναι κάτι που απλά δεν υπάρχει. Και επειδή απορούσαμε για την φύση αυτού του σχολίου εκ μέρους της, μας δόθηκε η απάντηση στο κείμενό της λίγο παρακάτω: «υπονοεί κάποιος από τους πληροφοριοδότες σας ότι άκουγα το γατάκι και δεν με ένοιαζε, τότε προσπαθεί απλά να με συκοφαντήσει, κάνοντας ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ».

Κυρία Νουφράκη, αν για εσάς το ύπατο κίνητρο και το μέγιστο ζήτημα είναι ο προεκλογικός αγώνας και οι εκλογές, σας πληροφορούμε ότι για μας δεν είναι. Ποσώς μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ελατήρια τόσο τα δικά σας όσο και οποιουδήποτε άλλου. Η κριτική που ασκείται τόσο στο δικό σας πρόσωπο όσο και των άλλων της αρχής στην οποία συμμετέχετε δεν έχει τέτοια ελατήρια – είναι μια κριτική που ασκείται σε ανθρώπους που κατέχουν μια υπεύθυνη θέση. Η διαφορά σας με οποιονδήποτε άλλον πολίτη είναι ότι έχετε μια συγκεκριμένη θέση ευθύνης και ως εκ τούτου είστε υπόλογη. Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά είναι έτσι τα πράγματα: θα υφίσταστε κριτική όπου υπάρχει ζήτημα στον τομέα ευθύνης ας.

Ας έρθουμε τώρα σε αυτό που κατά την άποψή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Το μοτίβο αντίδρασης στην κριτική και την μεταχείριση αυτών που δεν θεωρούνται «φίλα προσκείμενοι» στην δημοτική αρχή.

Η απάντηση της κας Νουφράκη ΔΕΝ ήρθε ως ρητή και κατηγορηματική διάψευση με ένα δελτίο τύπου. Αντιθέτως ήρθε με την μορφή ανάρτησης σε κοινωνικό δίκτυο. Είναι μια μη απάντηση σε μορφή απάντησης, μια τεχνική ιδιαίτερα αγαπητή στο επικοινωνιακό εποικοδόμημα του πολιτικού σύμπλοκου της δημοτικής αρχής. Θα πει κανείς ότι έστω και αυτό είναι κάτι – γιατί στην περίπτωση του δημοσιεύματός μας για αμέλεια της κας Νουφράκη, όπου τα δύο κοντέινερ που δώρισε στο τμήμα της ο πολιτευτής της Ν.Δ στη Β΄Πειραιά κ. Σπύρος Χαγκαμπιμάνα παρατήθηκαν και λεηλατήθηκαν, δεν υπήρχε η παραμικρή απάντηση. Αλήθεια πόσο θα στοιχίσει στον κόσμο της Σαλαμίνας η αποκατάστασή τους; Θα γίνει άραγε η αποκατάστασή τους ή μας αρκεί η μεστή νοημάτων ανάρτηση της 4/2/2023;

Δείτε το σχετικό άρθρο:

Ο λόγος για το παραπάνω είναι απλός: η απαξίωση. Δεν είμαστε ειδησεογραφική ιστοσελίδα αλλά «φερόμενη ως ειδησεογραφική ιστοσελίδα». Δεν είμαστε μια εφημερίδα, και μάλιστα η μόνη 15θημερη του νησιού, αλλά «φερόμενη ως εφημερίδα». Και πέρα από το προβληματικό της φράσης (άλλο το «φερόμενος ως δράστης» και άλλο το «φερόμενος ως δημοσιογράφος»), διακρίνει κανείς εύκολα τον πυρήνα της σκέψης τους: όταν η πραγματικότητα δεν μας συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Αλλά θα τους θυμίσουμε πόσες φορές διαψεύστηκαν οι ίδιοι πάνω στην προσπάθεια να διαψεύσουν εμάς. Ας πούμε για την πληροφορία που δημοσιεύσαμε περί του επικείμενου αποκλεισμού των ΓΕΛ Σαλαμίνας από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης: μέχρι και έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου έγινε για να διαψευστεί αυτό και η «φερόμενη ως ειδησεογραφική ιστοσελίδα», όμως, τελικά, οι «πληροφοριοδότες» μας και οι αποκαλύψεις μας επαληθεύτηκαν και διαψεύστηκε η δημοτική αρχή. Και μάλιστα βροντερά, γιατί η «Φωνή» απέδειξε την δέσμευσή της προς την αλήθεια, όπως η Ιστορία της την δεσμεύει, και την δέσμευση προς το πολιτικό ψεύδος και την επονείδιστη υβρεολογία κάποιων άλλων.

Τα δε υπονοούμενα περί «σκοπιμοτήτων» και άλλων ρυπαρών υπόγειων κατηγοριών τα κάνουν όσοι εξ ιδίων κρίνουν. Από τα στόματά τους δε οι κριτικές περί δημοσιογραφίας και δεοντολογίας μοιάζουν με τα βιβλικά «αλαλάζοντα κύμβαλα»: ας τα αφήσουν σε όσους γνωρίζουν για αυτά τα ζητήματα ή, αν θέλουν, ας διαβάσουν την σχετική βιβλιογραφία (ναι, υπάρχει και τέτοια).

Μ’ όλα αυτά, οι αναγνώστες μας καταλαβαίνουν αυτό που πολλές φορές λέμε: όταν προσπαθούν από το πολιτικό σύμπλοκο της δημοτικής αρχής να πουν ότι ο ήλιος λάμπει, πρέπει πάντα να κοιτάμε τον ουρανό. Άλλωστε, τα μικρόφωνα, ο χώρος και οι σελίδες της «Φωνής» είναι ανοικτές πάντα και σε όλους όσους θέλουν να εκφράσουν άποψη και να αρθρώσουν πολιτικό λόγο- ποτέ δεν αρνηθήκαμε σε κανέναν αυτό το πράγμα. Εδώ είμαστε. Και όσο και να μην αρέσει σε κάποιους, τωρινούς, παλιότερους ή μελλοντικούς, εδώ θα είμαστε.

ΦΩΝΗ της ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

error: Content is protected !!