«ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑ…» «ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑ…»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αγνοώ πλέον για πόσες ημέρες κατακαίγεται ο Έβρος, διάβασα πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεπίστωσε πως είχαν καεί μέχρι προχθές... «ΟΠΩΣ ΠΡΩΤΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΑ…»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αγνοώ πλέον για πόσες ημέρες κατακαίγεται ο Έβρος, διάβασα πάντως πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεπίστωσε πως είχαν καεί μέχρι προχθές 800.000 στρέμματα, μία περιοχή αντιστοιχεί με κάτι περισσότερο από την έκταση, την οποία καταλαμβάνει στον Πλανήτη Γη, η Νέα Υόρκη!

Όμως, του λοιπού, μπορούμε να ελπίζουμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στην Κυβέρνηση, η οποία μετά από δώδεκα και κάτι ημέρες, συνεσκέφθη και έβαλε τα πράγματα στην θέση τους, έστω και κατόπιν εορτής.



Γιατί μπορεί να κατακαρβούνιασε πο ελληνικός τόπος, πλην όμως, όπως το διαπιστώσαμε και εχθές, έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, η πρόληψη να επιτελείται αμέσως μετά την οιανδήποτε καταστροφή.

Έτσι, παραθέτω την σχετική κυβερνητική απόφαση-ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.



Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.



Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».

Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε και η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.



Ισχυρίζονται πάντως κάποιοι ειδήμονες, πως για να αποκατασταθεί τελείως η ζημιά, θα χρειαστούν κάπου εκατόν πενήντα χρόνια.

error: Content is protected !!