Πέραμα – Ένα Γαλατικό χωριό στο δυτικό άκρο του Πειραιά Πέραμα – Ένα Γαλατικό χωριό στο δυτικό άκρο του Πειραιά
2023 μ.Χ. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται υπό συστημική κατοχή… Όλη; Όχι! Σε μια πόλη , μια ομάδα ανυπόταχτων, αντισυστημικών, ρομαντικών αντιστέκεται ακόμη και θα... Πέραμα – Ένα Γαλατικό χωριό στο δυτικό άκρο του Πειραιά

2023 μ.Χ. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται υπό συστημική κατοχή… Όλη; Όχι! Σε μια πόλη , μια ομάδα ανυπόταχτων, αντισυστημικών, ρομαντικών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμιση. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους  λεγεωνάριους των συστημικών, που φρουρούν τα οχυρά…………όπα , εεεμμμμ,  μήπως έγινε κάποιο λάθος; Κάτι μου θυμίζει αυτό!

Κι όμως, δεν έχει γίνει λάθος! Στο Δυτικό άκρο της Περιφέρειας του Πειραιά, απέναντι από τη Σαλαμίνα, βρίσκεται το Πέραμα. Μια μικρή πόλη, με ιδιαίτερη ιστορία και ιδιαίτερους κατοίκους (όπως οι φίλοι μας οι Γαλάτες του Αστερίξ!), ανθεκτικούς, ψημένους από τη θάλασσα, την αλμύρα, τη σκουριά, το ξύλο και το σίδηρο! Και λέω ανθεκτικούς, γιατί , πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόγονοί τους  χτίζοντας  τα σπίτια τους  για φτιάξουν έναν τόπο, όπου θα ριζώσουν  και οι σύγχρονοι κάτοικοι της πόλης αυτής, αντιμετωπίζουν καθημερινά αρκετές δυσκολίες και αντιξοότητες, ειδικά σε κάποια σημεία, όπου τίποτα δεν θυμίζει ότι βρίσκεσαι σε κάποια πόλη της Ελλάδας το 2023. 

Από την άλλη όμως, είναι μια πόλη , η οποία διαθέτει φυσική ομορφιά και δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους να ατενίζουν τα Στενά της Σαλαμίνας και τον Σαρωνικό, όπως το έκανε πριν 2.500 χρόνια ο Ξέρξης, καθήμενος στον θρόνο του στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται το Πέραμα.

Εκεί λοιπόν, μια ομάδα από ανθρώπους με διαφορετική καταγωγή, ηλικία, οικονομική κατάσταση , φύλλο , επάγγελμα , μόρφωση κλπ. αλλά με κοινό όραμα , τρέλα , διάθεση για δουλειά , αλλά και αντισυμβατική και αντισυστημική σκέψη, συγκεντρώθηκε, προκειμένου να φέρει κάτι το διαφορετικό στην πόλη όπου ζει! Ονόμασαν τον συνδυασμό τους “ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ” . “Καλά” , θα μου πείτε , “τι είναι ρε φίλε αυτό το τόσο διαφορετικό;”.

Καταρχήν, ο επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Γκανάς! Ξεχάστε την κλασική εικόνα του κουστουμαρισμένου επαγγελματία πολιτικού , συνήθως δικηγόρου, γιατρού, πολιτικού μηχανικού κλπ. Ο Δημήτρης Γκανάς ή Καπετάνιος ή μαστρο Δημήτρης όπως του αρέσει να τον αποκαλούν , είναι η προσωποποίηση της αντίθεσης και της αντισυμβατικότητας. 

Ένας άνθρωπος που η ζωή στην παιδική του ηλικία δεν του τα έφερε βολικά αφού σχεδόν από ηλικία 10 χρόνων αναγκάστηκε να παλεύει μόνος. Στην ηλικία αυτή κατεβαίνει στον Πειραιά και με μόνα του εφόδια τη θέληση για ζωή και δημιουργία βγάζει ρίζες στον δικό του τόπο, όπως λέει το λιμάνι. 

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά δε θα τον πετύχετε σε λαμπερά σαλόνια και γραφεία. Θα τον συναντήσετε συνήθως με τη φόρμα της δουλειάς το πρωί, να εκτελεί διάφορες δουλειές, είτε μαζί με τους ανθρώπους της εταιρίας του, είτε συντηρώντας διάφορα σημεία της πόλης με προσωπική εργασία και έξοδα! “ Είμαι καλός στο να φτιάχνω , όχι στο να μιλάω!” λέει και τονίζει ο ίδιος σε κάθε του συνομιλία. Ο τρόπος προσέγγισης της πραγματικότητας “Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να γίνει! Θέληση για δουλειά να υπάρχει!” . Το όραμα του για το Πέραμα; Ξεχάστε τα τετρημένα ! Ριζική παρέμβαση στην εικόνα της πόλης ! Σύγχρονη μαρίνα στο Τέρμα Περάματος, ανάπλαση της προβλήτας με δημιουργία καταστημάτων , και άλλων χώρων αναψυχής για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι την θάλασσα. Ριζική αναμόρφωση της πλαζ, τόσο στην παραλία όσο και μέσα στη θάλασσα , έργα για την ανανέωση των υδάτων, ώστε να μειωθεί η μόλυνση της θάλασσας στο σημείο. Στόχος να γίνει και πάλι το Πέραμα ο τόπος με τα γραφικά ταβερνάκια και το φρέσκο ψαράκι που οι παλιοί μερακλήδες θυμούνται.

Από τη  άλλη, άμεσος στόχος και η διαφάνεια στον Δήμο μέσα από την ψηφιακοποίηση της λειτουργίας του Δήμου και των οργάνων αυτού, δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα  για την επικοινωνία των πολιτών με τον Δήμο και την αντίστοιχη ενημέρωση για έργα , αιτήματα κλπ. , και πολλά άλλα έργα , τα οποία πολλοί και κυρίως οι αντίπαλλοί του τα χλευάζουν , λέγοντας ότι αυτά δεν γίνονται! Για τον μαστροΔημήτρη όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο! “Οκ, δεν μου λένε και πολλά τα παραπάνω” θα απαντήσετε , “Κάτι πιο δυνατό;”  Σε πρόσφατή του ομιλία είπε “Βάζω υποψηφιότητα για πρώτη και τελευταία φορά ! Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να στρώσω το δρόμο για τις επόμενες γενιές!” Wtf!!!! Ποιος πολιτικός λέει πριν της εκλογές ότι είναι η τελευταία φορά που θα κατέβει, άρα δεν τον ενδιαφέρει να επανακλεγεί; Ακριβώς! Κανένας! Ο μαστροΔημήτρης δεν είναι πολιτικός ! Είναι μάστορας! Θέλει να φτιάξει! ¨”Ναι, αλλά ρε φίλε κάτι θα κερδίσει κι αυτός, ετσι δεν είναι;” Κι όμως , δεν λέει απλώς με λόγια ότι δεν θέλει να πάρει τίποτα από τον Δήμο,  αλλά μόνο  να δώσει , το κάνει και πράξη “Τον μισθό του Δημάρχου, θα τον επιστρέφω κάθε μήνα στα ταμεία του Δήμου προκειμένου να φτιάχνουμε κάποιο έργο ή να βοηθάμε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη!” Οκ. Νομίζω δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο για τον μαστροΔημήτρη. Νομίζω ότι καταλάβατε. 

“Εντάξει ο επικεφαλής. Οι υπολοιποι “γαλάτες”; Ομάδα μας είπες ότι είναι.” Ναι ομάδα, και μάλιστα ομάδα που μοιράζεται τα ίδια ιδανικά, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς. Πως πρκύπτει αυτό; Το 90% των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, συμμετέχουν για πρώτη φορά ! Υπάρχουν μάλιστα υποψήφιοι οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά (και δεν μιλάμε για νεαρά παιδιά)! Όπως και ο μαστροΔημήτρης , όλοι θέλουν μόνο να δώσουν και δεν αρκούνται σε τερημένα έργα και στόχους. Θέλουν το κάτι παραπάνω για αυτό θυσιάζουν το χρόνο τους για πρώτη φορά. Γιατί βρήκαν έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τα ίδια θέλω! 

Γνωρίζοντας αυτή την ομάδα από κοντά, δεν μπορεί κανείς να μην σεβαστεί αυτούς του ωραίους τύπους, οι οποίοι κλείνοντας τα αυτιά σε όσα κάποιοι λένε και ακολουθώντας τον δικό τους δρόμο, δείχνουν ότι αν υπάρχει το όραμα, πάντα θα βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι να το υποστηρίξουν! 

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να εμπνευστούμε από αυτό το παράδειγμα και να επιλέξουμε ανθρώπους στις πόλεις μας οι οποίο θα δώσουν κάτι το νέο, κάτι το αντισυμβατικό. Να θυμόμαστε πάντα ότι, όπως λέει κι ο Δημήτρης Γκανάς, “Δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να γίνει! Θέληση για δουλειά να υπάρχει!” Και ας στρώσουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο για μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Κι αν βρεθείτε στο Πέραμα… σίγουρα θα σας κεράσουν από το μαγικό τους φίλτρο…

exarhiotis.gr

error: Content is protected !!