Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή και για πλημμελήματα – Φυλάκιση μηνών για έως 3 χρόνια, χωρίς αναστολή από 3 έτη και πάνω Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή και για πλημμελήματα – Φυλάκιση μηνών για έως 3 χρόνια, χωρίς αναστολή από 3 έτη και πάνω
Το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση, πιθανότατα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Φλωρίδης προχωρεί άμεσα... Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Στη φυλακή και για πλημμελήματα – Φυλάκιση μηνών για έως 3 χρόνια, χωρίς αναστολή από 3 έτη και πάνω

Το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση, πιθανότατα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφού ήδη έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Φλωρίδης προχωρεί άμεσα στις αλλαγές με στόχευση την “πραγματική έκτιση των ποινών”.

Κλιμακωτή έκτιση ποινών και για πλημμελήματα αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που πιθανότατα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.Οι άνω των 60 αλλαγές, όπως τις κατέγραψε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το dikastiko.gr , έχουν ήδη εγκριθεί απο το υπουργικό Συμβούλιο, και αλλάζουν την ποινική αντιμετώπιση σε πολλά επιπεδα.

Η έκτιση των ποινών Ένα βασικό πεδίο αλλαγών είναι η πραγματική έκτιση των ποινών και κυρίως των αποκαλούμενων εγκλημάτων μικρότερης έντασης, τα οποία διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Η προσπάθεια των κωδίκων του 2019 να φέρει υποχρεωτική έκτιση των πλημμεληματικών ποινών 3-5 ετών ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε στη πράξη, έτσι η κατάσταση προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα που θα προβλέπουν ουσιαστικά κλίμακες ποινών.

Δηλαδή:

-Για ποινές έως 1 χρόνο θα προβλέπεται ως κανόνας η αναστολή της ποινής, εφόσον δεν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη

-Για ποινές από 1 έως 2 χρόνια το δικαστήριο θα μπορεί είτε να αναστείλει, είτε να διατάξει μετατροπή της ποινής σε χρηματική (εξαγορά) ή να διατάξει έκτιση μέσω κοινωφελούς εργασίας. – Για ποινές από 2-3 χρόνια θα είναι περίπου υποχρεωτική η έκτιση μέρους της ποινής που θα φτάνει κατ΄ανώτατο όριο τους 6 μήνες και εν συνεχεία αναστολή του υπολοίπου

-Για ποινές άνω των 3 ετών δε θα χωρεί αναστολή συνεπώς μετά την αμετάκλητη καταδίκη, ο κατάδικος θα οδηγείται στις φυλακές.

Είναι προφανές βέβαια πως σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις χωρεί η δυνατότητα χορήγησης ανασταλτικού στην έφεση, έως να τελεσιδικίσει βεβαίως η υπόθεση.

Έκτιση ποινών και για πλημμελήματα

Η αλλαγή 

Η βασική διάταξη που αλλάζει τα δεδομένα στην ποινική αντιμετώπιση των καταδικασμένων για πλημμελήματα, αφορά άλλωστε εξαγγελία που είχε κάνει πολλάκις ο Γιώργος Φλωρίδης με την ανάληψη των καθηκόντων του και επανέλαβε με έμφαση με αφορμή την υπόθεση (και το αδίκημα) των εμπρησμών. Πρόκειται δηλαδή για ανασχεδιασμό του άρθρου 100 ΠΚ στο οποίο σχεδιάζεται προσθήκη σύμφωνα με την οποία αν το δικαστήριο κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν θα είναι επαρκής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων “και ότι για τον σκοπό αυτόν είναι απολύτως αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού”.

dikastiko.gr

error: Content is protected !!