Τους πρόδωσαν στην Εφορία οι καταθέσεις τους!
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 9 Νοεμβρίου 2023 fonisalaminas
Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πρόστιμα πάνω από 50% στα αδικαιολόγητα ποσά των τραπεζικών τους λογαριασμών
Οι τραπεζικές καταθέσεις πρόδωσαν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι ενώ δήλωναν μηδενικά ή ελάχιστα καθαρά κέρδη, ταυτόχρονα φούσκωναν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Μπορεί να γλίτωσαν την πληρωμή φόρου εισοδήματος, αλλά εάν δεν πείσουν την Εφορία για τη νομιμότητα των χρημάτων, θα υποστούν αυστηρές κυρώσεις, με πολλαπλάσιο κόστος από το ποσό του φόρου που απέφυγε.
Όμως, τους ανακάλυψε η Εφορία και τώρα καλούνται για εξηγήσεις, με κίνδυνο εάν δεν πείσουν, να τους επιβληθούν φόροι και πρόστιμα, το ύψος των οποίων υπερβαίνει ακόμα και το 70% των καταθέσεων, που δεν δικαιολογούνται.
Την κίνηση της Εφορίας να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αποκάλυψε το Σin.
Στο στόχαστρο μπήκαν όσοι δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα ενώ είχαν υψηλούς τζίρους, τα καθαρά τους κέρδη ήταν μηδενικά ή ελάχιστα όχι μόνο για ένα φορολογικό έτος αλλά για περισσότερα.
Σε όλους αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να ελεγχθούν οι κινήσεις των καταθέσεων και των εμβασμάτων.
Έλεγχοι με τρεις κινήσεις
Σύμφωνα δε, με την πάγια πρακτική των εφοριακών ελεγκτών, που χειρίζονται τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης των τραπεζικών καταθέσεων, έγιναν –και γίνονται- οι ακόλουθες κινήσεις:
- Συγκρίνονται τα υπόλοιπα των καταθέσεων κάθε τέλους του έτους με τα δηλωθέντα εισοδήματα του τρέχοντος έτους και των προηγούμενων ετών, ώστε αν προκύψουν διαφορές, θα αποτελέσουν αφορμή φορολογικού ελέγχου.
- Γίνεται καταγραφή των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, με έμφαση στις πιστώσεις. Ελέγχθηκε εάν υπάρχουν τακτικές καταθέσεις ποσών ανεξαρτήτως ύψους, που υποδηλώνουν εισπράξεις από την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίες συσχετίζονται με τα δηλωθέντα έσοδα και δαπάνες στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και στην ετήσια δήλωση φόρου εισοδήματος.
- Ελέγχονται οι πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, για διάφορες υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές δαπάνες του επαγγελματία σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είναι υψηλές και δυσανάλογες σε σχέση με το εισόδημα. Αν το σύνολο των δαπανών είναι υψηλότερο, ίσο ή κοντά στα δηλωθέντα κέρδη τότε ο υπόχρεος θα καλείται για εξηγήσεις.
Τα «μάτια» στις καταθέσεις
Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι:
- Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
- Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.
Βαριά πρόστιμα
Σημειώνεται ότι στα ποσά που θα βρεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, επιβάλλεται φόρος 33%, έπονται πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να υπερβαίνει το 50%, το 60% ή και το 70% του αδικαιολόγητου ποσού, ανάλογα με την παλαιότητα της παράβασης.
sofokleousin.gr