Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ρινικά σπρέι: Μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλοπάθεια Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ρινικά σπρέι: Μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλοπάθεια
Η ψευδοεφεδρίνη, μια ουσία που θεωρήθηκε επικίνδυνη για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, περιέχεται σε πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της... Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν ρινικά σπρέι: Μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλοπάθεια

Η ψευδοεφεδρίνη, μια ουσία που θεωρήθηκε επικίνδυνη για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, περιέχεται σε πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) πρότεινε την Παρασκευή νέα μέτρα για τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και του συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).



Η ψευδοεφεδρίνη λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης (βουλωμένη μύτη) που οφείλεται σε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία. Πολλά φάρμακα που περιέχουν αυτή την ουσία διατίθενται στην Ελλάδα χωρίς ιατρική συνταγή. 

Τα σύνδρομα PRES και RCVS είναι σπάνιες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, ενδεχομένως προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές που απειλούν τη ζωή.



Με άμεση διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα των συνδρόμων αυτών συνήθως υποχωρούν. Ωστόσο, τα φάρμακα με ψευδοεφεδρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή ή μη ελεγχόμενη, ή με σοβαρή οξεία ή χρόνια νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί πρέπει να συστήνουν στους ασθενείς να διακόψουν άμεσα τη χρήση αυτών των φαρμάκων και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν εμφανίσουν συμπτώματα PRES ή RCVS, όπως έντονο πονοκέφαλο, αίσθημα αδιαθεσίας, εμετό, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και οπτικές διαταραχές.

Η έκθεση για τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη θα διαβιβαστεί στην επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του EMA.



dnews.gr

error: Content is protected !!