Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο της μήτρας Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο της μήτρας
Aπό τις αρχές Μαρτίου περίπου 2.432.000 γυναίκες θα αρχίσουν σταδιακά να λαμβάνουν SMS με ενημέρωση στο κινητό τους για τον προγραμματισμό του ραντεβού των... Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο της μήτρας

Aπό τις αρχές Μαρτίου περίπου 2.432.000 γυναίκες θα αρχίσουν σταδιακά να λαμβάνουν SMS με ενημέρωση στο κινητό τους για τον προγραμματισμό του ραντεβού των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση, περιλαμβάνει τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αν. υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, από το βήμα του 8ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, έπεται το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το screening του γυναικείου πληθυσμού αναφορικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει δωρεάν ολοκληρωμένο έλεγχο.



«Μιλάμε όχι απλώς για τη λήψη του δείγματος, αλλά και για τη διενέργεια της βιοψίας. Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι για να μη σκέφτονται οι γυναίκες τι ακολουθεί μετά το πρώτο βήμα του screening, αποφεύγοντας και την αρχική εξέταση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η βιοψία συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό κόστος και οι γυναίκες όταν έχουμε οικονομικές δυσκολίες αποφεύγουμε και το πρώτο βήμα, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να αντέξουμε τα επόμενα», σημείωσε η ίδια.

Ενα σημαντικό πρόβλημα που κλήθηκε το υπουργείο Υγείας να ξεπεράσει είναι αυτό της προσβασιμότητας των γυναικών από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας στον δωρεάν προληπτικό έλεγχο. Και συγκεκριμένα, τη δυσκολία λήψης κολπικού δείγματος για τη διενέργεια του HPV DNA τεστ.



Πρόκειται για την εξέταση υψηλής ακρίβειας που δίνει την πληροφορία ποια γυναίκα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως η Πολιτεία αναμένεται να εφαρμόσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνική του self-sampling, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως π.χ. Αυστραλία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Μέσω του self-sampling, δηλαδή της διαδικασίας αυτο-δειγματοληψίας, η γυναίκα λαμβάνει μόνη της δείγμα από τον κόλπο και το αποστέλλει μέσω κούριερ στο εργαστήριο για ανάλυση.

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας HPV, αναφέρει πως το self-sampling αναμένεται να προσφέρει οριζόντια κάλυψη στις γυναίκες όλης της επικράτειας.



«Το βρίσκω πολύ σημαντικό. Πρόκειται για ιδιαιτέρως αξιόπιστη διαδικασία και θα λύσει πολλά προβλήματα πρόσβασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και πάρα πολλοί διεθνείς οργανισμοί με τις οδηγίες τους όχι μόνο αποδέχονται, αλλά και προτείνουν το self sampling», αναφέρει.

ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ

Τα σενάρια που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας και βρίσκονται υπό μελέτη λένε είτε η γυναίκα να κάνει μόνη της τη λήψη και να στέλνει το δείγμα με κούριερ είτε να το παραδίδει στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός να κάνει την αποστολή είτε ακόμη και να εμπλακεί το δίκτυο των μαιών που υπάρχει σε όλη την επικράτεια για την αποστολή του γενετικού υλικού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΕΣΤ

«Αν η γυναίκα που θα κάνει το HPV DNA test βρεθεί αρνητική στον ιό HPV, θα ξανακάνει έλεγχο σε 5 χρόνια και έως τότε δεν χρειάζεται να κάνει ούτε ΠΑΠ τεστ ούτε τίποτε άλλο», εξηγεί ο κ. Αγοραστός.

«Αν βρεθεί, όμως, θετική, τότε θα πρέπει να πάει στον γιατρό, ο οποίος θα κάνει περαιτέρω εξετάσεις και συγκεκριμένα τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση και βιοψία», τονίζει ο κ. Αγοραστός.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

Το υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV κοριτσιών, αλλά και αγοριών.

Για το λόγο αυτόν έχει επεκταθεί ήδη η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV για το τρέχον έτος, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα επέκτασης της χορήγησής του το 2025.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!