Αλκοολούχα ποτά: Η Ελλάδα έχει τις τέταρτες υψηλότερες τιμές στην ΕΕ Αλκοολούχα ποτά: Η Ελλάδα έχει τις τέταρτες υψηλότερες τιμές στην ΕΕ
Το 2020, το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπίρας) στην Ελλάδα ήταν κατά 36,8% υψηλότερο από με τον μέσο όρο της... Αλκοολούχα ποτά: Η Ελλάδα έχει τις τέταρτες υψηλότερες τιμές στην ΕΕ

Το 2020, το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπίρας) στην Ελλάδα ήταν κατά 36,8% υψηλότερο από με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πολύ υψηλές είναι οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπίρας) στην Ελλάδα ήταν το 2020 το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 36,8% υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών είχαν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (93% και 81%, αντίστοιχα, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ τα χαμηλότερα είχαν η Ουγγαρία και η Ρουμανία (27% και 26%, αντίστοιχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Το επίπεδο τιμών της Φινλανδίας είναι πάνω από 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Ουγγαρίας.

αλκοολούχα ποτά, τιμές

«Αλμυρό» και το ψωμί στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat στις 20 Αυγούστου, η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από το μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ. 

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113). 

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95).

Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

imerisia.gr

error: Content is protected !!