Κτηματολόγιο: αλαλούμ στις εγγραφές ιδιοκτησιών «παγώνει» την προανάρτηση Κτηματολόγιο: αλαλούμ στις εγγραφές ιδιοκτησιών «παγώνει» την προανάρτηση
Στο Δήμο Τριφυλίας, για πρώτη φορά στα χρονικά «παγώνει» η κτηματογράφηση στη φάση της προανάρτησης, λόγω λανθασμένων εγγραφών στους κτηματολογικούς πίνακες, με ευθύνη του... Κτηματολόγιο: αλαλούμ στις εγγραφές ιδιοκτησιών «παγώνει» την προανάρτηση

Στο Δήμο Τριφυλίας, για πρώτη φορά στα χρονικά «παγώνει» η κτηματογράφηση στη φάση της προανάρτησης, λόγω λανθασμένων εγγραφών στους κτηματολογικούς πίνακες, με ευθύνη του αναδόχου μελετητή, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση της  Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται για λαναθασμένες εγγραφές, που ελέγχονται για τη σκοπιμότητα τους και έχουν ως αποτέλεσμα αντί να κατοχυρώνονται οι δηλωμένες περιουσίες,  οι πολίτες να οδηγούνται σε ιδιοκτησιακές, δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες και οι εμπλεκόμενοι  μηχανικοί και νομικοί σε επαγγελματική υποβάθμιση και ταλαιπωρίες. 

Με αφορμή την υπόθεση του Δήμου Τριφυλίας, για την οποία η Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε ότι  «από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης,  αναστέλλεται προσωρινά η προανάρτηση, αποκλειστικά στον εν λόγω Δήμο, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις από την ανάδοχο Κοινοπραξία», ανοίγει ρήγμα μεταξύ του φορέα του Κτηματολογίου και των ιδιωτών μελετητών αναδόχων, που υλοποιούν το έργο του Κτηματολογίου, σε περιοχές όλης της χώρας.

H περίπτωση της  Μαγνησίας

Το θέμα σε διάφορες εκδοχές του είναι πανελλαδικής εμβέλειας και έχει επιπτώσεις, τόσο στην πορεία υλοποίησης του έργου του Κτηματολογίου, όσο και για τις περιουσίες των πολιτών, όπως επίσης και για το έργο των εμπλεκόμενων τεχνικών και νομικών επιστημόνων. Χαρακτηριστική  είναι επίσης η περίπτωση της  Μαγνησίας, όπου  χάνονται περιουσίες στο Κτηματολόγιο, λόγω των γενικότερων παθογενειών της κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα αλλά και μίας απίστευτης «γκάφας», που διαδραματίζεται μέσω ΕΛΤΑ! 

“Τρύπες” στην κτηματογράφηση 

Πηγές της Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρουν ότι “επειδή για τη φάση της προανάρτησης δεν υπάρχουν μέχρι τώρα συγκεκριμένοι όροι για να γίνει αποδεκτή η μελέτη ούτε προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος για την ορθότητα των εγγραφών ενδέχεται οι ανάδοχοι μελετητές να παραδίδουν πλημμελώς τις σχετικές μελέτες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν συμβατικές υποχρεώσεις τους και να τύχουν των προβλεπομένων πληρωμών του έργου. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κενά και τα λάθη της κτηματογράφησης παραπέμπονται στο επόμενο στάδιο, αυτό των ενστάσεων των ιδιοκτητών, το οποίο όμως συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία για τους ενδιαφερόμενους,  βάζοντας την περιουσία τους σε συνθήκες διακινδύνευσης”. Εαν αυτά συμβαίνουν πρόκειται για κακή διαχείριση των συμβάσεων του Κτηματολογίου εις βάρος των πολιτών και του ίδιου του έργου.

Πάντως τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο προοιωνίζονται νέα αυστηρά μέτρα και κανόνες στην παραλαβή και πληρωμή των μελετών κτηματογράφησης, στις διάφορες φάσεις τους.

Δεν έλαβαν υπόψη τις δηλώσεις των πολιτών 

Είναι εντυπωσιακό να αναφερθεί ότι της ανακοίνωσης της Ελληνικό Κτηματολόγιο για το πάγωμα της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας, προηγήθηκαν καταγγελίες από το Σύλλογο Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τριφυλίας  και το Δικηγορικό Σύλλογος Κυπαρισσίας και το Δήμο Τριφυλίας, εκπρόσωποι των οποίων σε συνέντευξη Τύπου, που έγινε δικαστικό στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, σύμφωνα με το τον τοπικό Τύπο έφεραν στο φως ότι:

«Οι πολίτες έχουν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία έχουν συνταχθεί από μηχανικούς κατόπιν επίγειων μετρήσεων συντεταγμένων πληρώνοντας ταυτόχρονα το σχετικό κόστος για την υπηρεσία και παρά το γεγονός ότι για την επεξεργασία και τελική καταχώριση υπάρχει σχετική αρμοδιότητα και υποχρέωση από ανάδοχο φορέα βάσει σύμβασης με το Κτηματολόγιο, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι προαναρτήσεις του Αυγούστου βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε αρχικές καταχωρίσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη όσα υπέβαλαν με τις δηλώσεις τους οι πολίτες».

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι «προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις, προβλέπεται μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι αναρτήσεις να καταστούν οριστικές και να απαιτηθεί δικαστική διαδικασία για την αναθεώρησή τους. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι καθ’ όλα άδικη για τους πολίτες και επαγγελματίες της Τριφυλίας, οι οποίοι «κινδυνεύουν άθελά τους να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό γραφειοκρατικό πρόβλημα και επωμίζονται άδικα το οικονομικό κόστος της συστηματικής υποβολής ενστάσεων» για ορθές πληροφορίες που έχουν ήδη αποστείλει. Παράλληλα σημειώθηκε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να κατατεθούν ενστάσεις εντός 45 ημερών για διαδικασίες που χρειάστηκε περίπου 1,5 έτος για να ολοκληρωθούν» με τους συλλόγους να ζητούν την «αναβολή της διαδικασίας προανάρτησης για την περιοχή της Τριφυλίας», τη «διόρθωση της κτηματολογικής βάσης» από την ανάδοχο εταιρεία και την «εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας προανάρτησης με τα διορθωμένα πλέον στοιχεία».

Τι ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο

Για την αναστολή της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

​-«Στις 23 Αυγούστου 2021, ξεκίνησε η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους που βρίσκεται σε περιοχές της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, στους Καλλικρατικούς δήμους Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας.

Μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης οι ιδιοκτήτες των περιοχών αυτών, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη ατομικά τις σχετικές ενημερώσεις, μπορούν, μέχρι την 6η Οκτωβρίου 2021, να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Στην εξέλιξη της διαδικασίας προέκυψαν και εντοπίστηκαν ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα κτηματολογικά στοιχεία σε περιοχές του Δήμου Τριφυλίας.

Ως εκ τούτου, από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης,  αναστέλλεται προσωρινά η προανάρτηση, αποκλειστικά στον εν λόγω Δήμο, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις από την ανάδοχο Κοινοπραξία.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο δεσμεύεται για την άμεση  αποκατάσταση του προβλήματος και την άμεση  επανάληψη της διαδικασίας για την οποία οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν σύντομα».

Κοινή ανακοίνωση Μηχανικών και Δικηγόρων

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας αναφέρονται τα ακόλουθα:

-«Τη Δευτέρα 23/8 έγινε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας που περιλαμβάνει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας που είχε προαναγγελθεί επίσημα από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ από τον Ιούλιο μήνα. Η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών taxis από τον κάθε ένα που υπέβαλε δήλωση των στοιχείων των ακινήτων και των ορίων που καταχωρήθηκαν από τον ανάδοχο που παρέλαβε τις δηλώσεις και την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης διόρθωσης σε περίπτωση λαθών εντός προθεσμίας 45 ημερών, δηλαδή έως τις 6 Οκτώβρη σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Από τους μέχρι σήμερα εκτεταμένους ελέγχους που έχουμε κάνει στο διάστημα των δύο εβδομάδων για δηλώσεις που υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε ότι όσον αφορά τα όρια των γεωτεμαχίων το κτηματολόγιο έχει αστοχήσει στην Τριφυλία σε ποσοστό 90%, ενώ υπάρχουν και λάθη στα υπόλοιπα στοιχεία σε μικρότερο βαθμό. Δηλαδή δεν υπάρχει χωράφι και οικόπεδο που να βρίσκεται στη σωστή θέση. Οι πολίτες για όλα αυτά είχαν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα συνταγμένα από μηχανικούς με επίγειες μετρήσεις συντεταγμένων και είχαν πληρώσει και το ανάλογο κόστος εμπιστευόμενοι την ανακοίνωση της 1/2/2019 της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ σύμφωνα με την οποία «ο πλέον αξιόπιστος τρόπος εντοπισμού και προσδιορισμού των ορίων του ακινήτου είναι το σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα (εξαρτημένο τοπογραφικό) που διαθέτει συντεταγμένες ΕΓΣΑ που χρησιμοποιεί το Εθνικό Κτηματολόγιο».

Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ανάδοχος θα είχε τηρήσει τους όρους της δημόσιας σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων που υπέγραψε και θα είχε επεξεργαστεί και καταχωρήσει τα όρια που του υποβλήθηκαν, ενώ οι επιβλέποντες μηχανικοί της μελέτης από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα είχαν κάνει τη δουλεία τους που είναι να διασφαλίσουν ότι ο ανάδοχος εκπληρώνει τους όρους της σύμβασης και της συγγραφής υποχρεώσεων, μιας και πρόκειται για δημόσια σύμβαση και όχι για ιδιωτική τους υπόθεση.
Αντί αυτού τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε και ο ανάδοχος για την Τριφυλία που είναι η εταιρία ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. (Λεωφ. Μεσογείων 427, Αγ. Παρασκευή 153 43, ανάρτησε τα ακίνητα σύμφωνα με το αρχικό προκαταρκτικό υπόβαθρο που διέθετε χωρίς να έχει προβεί σε καμία επεξεργασία και καταχώριση ορίων με βάση τις δηλώσεις που τους υποβλήθηκαν με αποτέλεσμα οι πολίτες που περίμεναν να έχει καταχωρηθεί σωστά η ιδιοκτησία τους αλλά και εμείς οι επαγγελματίες που τους υποστηρίξαμε και προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στη σύνταξη ενός αξιόπιστου συστήματος κτηματολογίου για την περιοχή μας, να έχουμε περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αναδόχου εταιρίας ΓΕΩΤΟΠΟΣ Α.Ε. αλλά και του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, το οποίο όφειλε να διαπιστώσει την αστοχία και να μη προχωρήσει στην προανάρτιση αλλά να επιβάλει στην ανάδοχο εταιρεία να εκτελέσει το ανατεθέν έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Αν δεν ληφθούν μέτρα για την ορθή επανυποβολή της μελέτης θα δημιουργηθούν στο μέλλον στην περιοχή μας τεράστια και ανυπέρβλητα προβλήματα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών (μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες, τακτοποίηση αυθαιρέτων κλπ) όπου όλοι μας πολίτες και επαγγελματίες θα μετέχουμε σε έναν ατελείωτο και φαύλο κύκλο διορθώσεων με το ανάλογο οικονομικό κόστος, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας που το κτηματολόγιο έχει αστοχήσει, ενώ το κράτος θα εισπράττει φόρους και τέλη.
Επιπλέον η διόρθωση των στοιχείων και των ορίων των ακινήτων στο επόμενο στάδιο που είναι η ανάρτηση για να γίνει πρέπει να υποβληθεί ένσταση με το ανάλογο παράβολο και τεκμηρίωση της διόρθωσης από μηχανικό, όπου το αίτημα θα διαβιβαστεί στην επιτροπή ενστάσεων που θα αποφανθεί σε απροσδιόριστο χρόνο, όπως γίνεται σε πολλές περιοχές που οι επιτροπές ούτε καν λειτουργούν, ενώ σε επόμενα στάδια θα χρειάζεται μέχρι και δικαστική απόφαση για να διορθωθούν τα όρια. Γιατί λοιπόν οι πολίτες που ήταν συνεπείς με τις αρχικές ανακοινώσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ να υποστούν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία;
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ
Καθολικό αίτημα όλων των μελών των Συλλόγων μας και των Διοικητικών Συμβουλίων που τους εκπροσωπούν είναι η απόφασή μας προς την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τον ανάδοχο για ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ώστε να δοθεί ο χρόνος στον ανάδοχο να διορθώσει την κτηματολογική βάση με τα όρια που αποτυπώνονται στα τοπογραφικά διαγράμματα που του υποβλήθηκαν και στη συνέχεια να ακολουθήσει η προανάρτηση. Στο επιχείρημα ότι «έχετε το δικαίωμα υποβάλλετε αιτήσεις διόρθωσης σύμφωνα με τη διαδικασία της προανάρτησης και ο ανάδοχος θα τα διορθώσει στο επόμενο στάδιο της ανάρτησης» απαντάμε ότι δεν είναι δυνατόν εντός 45 ημερών να υποβάλλουμε διορθώσεις για δηλώσεις που χρειάστηκε 1.5 χρόνος για να υποβληθούν και εντέλει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τα ίδια πράγματα που έχουμε υποβάλλει συμβάλλοντας έτσι στην αναξιοπιστία του κράτους , επειδή ο ανάδοχος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και η επίβλεψη του ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ δεν τον έλεγξε.
Καλούμε το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ να συζητήσει και να υποστηρίξει με σχετικό ψήφισμα το ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΡΤΗΣΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ.
Επίσης καλούμε του βουλευτές του Νομού μας να αναδείξουν το ζήτημα στην Βουλή υποστηρίζοντας το άνω αίτημά μας .
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ».

Που αναστέλλεται η προανάρτηση

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι Προκαποδιστριακοί Δήμοι / Κοινότητες του Δήμου Τριφυλίας στους οποίους αναστέλλεται η προανάρτηση και τα στοιχεία επικοινωνίας του Γραφείου Κτηματογράφησης:

ΑΓΑΛΙΑΝΗΣ
ΑΓΡΙΛΙΑΣ (ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)
ΑΕΤΟΥ
ΑΡΜΕΝΙΩΝ
ΑΡΤΙΚΙΟΥ
ΑΥΛΩΝΟΣ
ΒΑΛΤΑΣ
ΒΑΝΑΔΑΣ
ΒΡΥΣΩΝ
ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
ΓΛΥΚΟΡΡΙΖΙΟΥ
ΕΛΑΙΑΣ
ΕΞΟΧΙΚΟΥ
ΚΑΛΙΤΣΑΙΝΗΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΕΣΙΟΥ
ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΚΑΜΑΡΙΟΥ
ΚΑΡΥΩΝ
ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΗΣ
ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ
ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
ΛΑΝΤΖΟΥΝΑΤΟΥ
ΛΕΥΚΗΣ
ΛΥΚΟΥΔΕΣΙΟΥ (ΧΡΥΣΙΚΟΥ)
ΜΑΛΗΣ
ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΕΩΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
ΜΟΥΡΙΑΤΑΔΑΣ
ΜΥΡΟΥ (ΜΟΙΡΑ)
ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΥ
ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ
ΠΛΑΤΗΣ
ΠΟΛΥΘΕΑΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΠΥΡΓΟΥ (ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ)
ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΡΑΧΩΝ
ΡΟΔΙΑΣ
ΣΕΛΛΑ
ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
ΣΠΗΛΙΑΣ
ΣΤΑΣΙΟΥ
ΤΡΙΠΥΛΑΣ
ΦΑΡΑΚΛΑΔΑΣ
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
ΦΛΟΚΑΣ
ΧΑΛΑΖΟΝΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ)

Πληροφορίες

Γραφείο Κτηματογράφησης Μεσσηνίας: Τηλ: 2104404042 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-21:00) Ε-mail: proan.mes.t03@gmail.com 
Ιστοσελίδα: www.ktimamessinia.gr

Διεύθυνση: Λεωφ. Αθηνών (έναντι εργοστασίου Καρέλια), ΤΚ 24100, Καλαμάτα

ΩΡΑΡΙΟ: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30 -16.30 & κάθε Τετάρτη 8.30 – 20.30

ecopress.gr

error: Content is protected !!