38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν να ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε. 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν να ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε.
​Αθήνα, 14.10.2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν να ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε. Με ερώτησή... 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν να ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε.

Αθήνα, 14.10.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ ζητούν να ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε.

Με ερώτησή τους προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του αν. τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Β΄ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη, ζητούν τη διερεύνηση των καταγγελιών που ακούστηκαν σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από Πρόεδρο παραγωγικού φορέα και Δήμαρχο σχετικά με την υπερκοστολόγηση πλωτής δεξαμενής εκ μέρους του ΟΛΠ Α.Ε., καθώς και για πρακτικές που δεν ευνοούν την ανταγωνιστικότητα του λιμένα του Πειραιά και κατ΄ επέκταση της ίδιας της χώρας.

Οι Βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να διερευνήσουν τις καταγγελίες διαβιβάζοντας τες στις ελεγκτικές αρχές των υπουργείων τους.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Θα ελεγχθούν καταγγελίες για θέματα υπερτιμολόγησης και ανταγωνιστικότητας εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε.;

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την 28η.09.2021,όπου έγινε η ακρόαση φορέων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Κύρωση συμφωνίας τροποποίησης της από 24.6.2016 Σύμβασης Παραχώρησης που τιτλοφορείται «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», Πρόεδρος παραγωγικού φορέα και Δήμαρχος της περιοχής που πλήττεται από την τροποποίηση της σύμβασης, κατήγγειλαν φαινόμενο υπερτιμολόγησης και μη ανταγωνιστικής πρακτικής εκ μέρους της ΟΛΠ Α.Ε.

Συγκεκριμένα Πρόεδρος συνδέσμου της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ανέφερε ότι όπως έχουν καταγγείλει και κατά το παρελθόν, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση, η πλωτή δεξαμενή που αφίχθη από την Κίνα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του επενδυτή και την οποία κοστολόγησαν αντί ποσού 25 εκατομμυρίων ευρώ, είναι αγνώστου ηλικίας, ενώ το ημερήσιο κόστος δεξαμενισμού που ανέρχεται στα 12.500 ευρώ, δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό καθώς σε αντίστοιχη δεξαμενή στη Σύρο το κόστος είναι 2.500 ευρώ, ενώ στην Τουρκία 2.200 ευρώ! Στη συνέχεια Δήμαρχος κατήγγειλε στην Επιτροπή ότι η δεξαμενή που η COSCO την κοστολογεί 50 εκατομμύρια ευρώ, δεν αξίζει παραπάνω από 10 εκατομμύρια για αυτούς που γνωρίζουν ακριβώς το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης. Οι καταγγελίες αυτές έγιναν παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και έχουν καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής.

Επειδή, η επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα δεσμευτικών επενδύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του 67% του ΟΛΠ και η υπερτιμολόγηση εγείρει ερωτηματικά τόσο για τη διαφάνεια, όσο και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων ειδικά επιχειρήσεων που συνδέονται με συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο

Επειδή, η ανταγωνιστικότητα του λιμανιού του Πειραιά είναι κύρια για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη διατήρηση και την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ίδιας της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της ναυτιλίας και του εμπορίου

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα διαβιβαστούν τα πρακτικά στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές των Υπουργείων τους και θα δοθεί εντολή διερεύνησης των καταγγελιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μουζάλας Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία

error: Content is protected !!