«Τέλος» οι κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών «Τέλος» οι κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών
Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να καταργηθούν οι κάμερες επιτήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ενοίκων. Ανοίγει ο δρόμος,... «Τέλος» οι κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποφάσισε να καταργηθούν οι κάμερες επιτήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ενοίκων.

Ανοίγει ο δρόμος, για να καταργηθούν οι κάμερες επιτήρησης σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, μετά από απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ορίζει ότι, απαιτείται σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ενοίκων, για την εγκατάσταση συστήματος βιντεοσκόπησης.

Η υπόθεση έφτασε στη Αρχή, με αφορμή τη διαφωνία οικογένειας, , που διαμένει σε διπλοκατοικία, όπου τα μέλη της αλληλοκαταγγέλθηκαν, που είναι συνιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου, διαφωνούσαν μεταξύ τους, καθώς συγγενής τους, χωρίς τη συναίνεσή τους τοποθέτησε σύστημα βιντεοεπιτήρησης.

Όπως ισχυρίστηκαν οι καταγγέλλοντες, οι κάμερες λαμβάνουν εικόνα και ήχο και συνδέονται με καταγραφικό μηχάνημα. Επίσης το πεδίο ελέγχου των καμερών περιλαμβάνει χώρους όπως η κοινόχρηστη κεντρική είσοδος του κλιμακοστασίου του κτιρίου, η πιλοτή του κτιρίου και ο κήπος του ακινήτου, ενώ σκοπός της επεξεργασίας φαίνεται ότι είναι η προστασία προσώπων και αγαθών της κατοικίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την καταγγελία έχει ασκηθεί δικαίωμα εναντίωσης προς τον καταγγελλόμενο χωρίς ανταπόκριση.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έλυσε το ζήτημα, καθώς όρισε ότι, «υπεύθυνος επεξεργασίας για τον σκοπό της προστασίας προσώπων και αγαθών των κοινόχρηστων χώρων μπορεί να είναι οι συνιδιοκτήτες από κοινού, αλλά όχι μεμονωμένος ιδιοκτήτης. Όταν δεν υφίσταται κανονισμός, για την απόφαση των συνιδιοκτητών απαιτείται πλειοψηφία σε ποσοστό ιδιοκτησίας 50% + 1 και επιπλέον σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων των ενοίκων, για την οποία λαμβάνεται υπόψη μία ψήφος ανά κατοικημένο (μη κενό) διαμέρισμα».

Στην απόφαση της Αρχής αναφέρεται ότι, ο σκοπός της προστασίας προσώπων και αγαθών, που επικαλείται ο καταγγελλόμενος «μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα (π.χ. φωτισμός, συναγερμός, τοποθέτηση κάμερας μόνο στην είσοδο του διαμερίσματός του και σε εσωτερικούς χώρους)».

Περαιτέρω, τονίζεται ότι «με δεδομένο ότι ο επιτηρούμενος χώρος είναι κοινόχρηστος, δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρήση του από τους λοιπούς ενοίκους, ιδίως καθώς τμήμα του επιτηρούμενου χώρου περιλαμβάνει την κοινή είσοδο των δύο διαμερισμάτων. Συνεπώς, προσβάλλονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των προσώπων που διαμένουν στο άλλο διαμέρισμα του κτιρίου, καθώς ενδέχεται να παρακολουθούνται σε δραστηριότητες στενά συνδεόμενες με την ιδιωτική τους ζωή».

Για το λόγο αυτό η Αρχή κρίνει ότι, ο συνιδιοκτήτης, που τοποθέτησε τις κάμερες «θα μπορούσε να επιτηρεί μόνο ιδιωτικούς του χώρους και μικρό τμήμα της εισόδου του διαμερίσματός του αλλά όχι την κεντρική είσοδο, άνευ συμφωνίας με τους λοιπούς ενοίκους».
Και αποφάσισε να επιβάλλει «απαγόρευση της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω συστήματος βιντεοεπιτήρησης το οποίο λαμβάνει εικόνα από κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου στο οποίο διαμένει η οικογένειά του και οι καταγγέλλοντες».

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!