Τρ. Αλεξιάδης: Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν για ορισμένους Τρ. Αλεξιάδης: Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν για ορισμένους
Αθήνα 07.12.2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρ. Αλεξιάδης: Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν για ορισμένους Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών,... Τρ. Αλεξιάδης: Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν για ορισμένους

Αθήνα 07.12.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης: Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν για ορισμένους

Σημεία της ομιλίας του Τρ. Αλεξιάδη, Βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών, ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία και άλλες διατάξεις

Για τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τον βαρύτατο τραυματισμό ανηλίκου από πυρά αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, είναι μια δύσκολη μέρα, μια κόκκινη κηλίδα αίματος σε μια σειρά από κόκκινες κηλίδες που συνδέουν τη δολοφονία του Κουμή και της Κανελλοπούλου, με πολλές άλλες δολοφονίες που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα, με τη δολοφονία πριν από 14 χρόνια του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με την απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως έχει πει η δικαιοσύνη, ανήλικου χτες στη Θεσσαλονίκη, που δίνει αγώνα στο «Ιπποκράτειο» και μακάρι να πάνε όλα καλά. Δεν μπορεί να ξεχάσουμε αυτήν την κόκκινη κηλίδα αίματος, στίγμα για τη δημοκρατία μας, στίγμα για το πολιτικό σύστημα.

Είναι ευθύνη των αστυνομικών και ειδικά των συνδικαλιστικών τους οργάνων να απομονώσουν τα ακραία στοιχεία που βρίσκονται στον χώρο της Αστυνομίας και με τις πράξεις τους προσβάλλουν το σύνολο των αστυνομικών και το εθνόσημο στη στολή τους.

Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να σταματήσει να «κλείνει το μάτι» σε φαινόμενα αστυνομοκρατίας, καταστολής, βαρβαρότητας, ανομίας και αταξίας, ενώ μας είχε τάξει «νόμο και τάξη». Καταλαβαίνουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργεί πανικό στην Κυβέρνηση, αλλά να μην εμπιστεύεται τα ακροδεξιά στοιχεία που έχει στο εσωτερικό της. Δεν αντιμετωπίζεται η άνοδος της ακροδεξιάς με υιοθέτηση της ατζέντας της, δεν αντιμετωπίζεται με ακροδεξιές πολιτικές. Αντιμετωπίζεται με κοινωνικές πολιτικές, εάν βεβαίως θέλεις να την αντιμετωπίσεις.

Για την κυβερνητική βιασύνη για νομοθέτηση

Μεγάλη η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρνει προς νομοθέτηση σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα της φορολογίας της ναυτιλίας, λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Για τόσο μεγάλα πολιτικά θέματα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, να έχουμε καταθέσει όλοι τις απόψεις μας και να καταλήξουμε σε προτάσεις με διαχρονική ισχύ, που να στηρίζονται από πολλά πολιτικά κόμματα και που να μπορούν να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα στην ελληνική επικράτεια. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κλείσει στα γρήγορα, διότι είναι πολλά τα λεφτά, μεγάλη η διαπλοκή, μεγάλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της ελληνικής ναυτιλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – 2019 έδωσε μεγάλη μάχη για τα θέματα ναυτιλίας, υπερασπίστηκε στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς την ελληνική ναυτιλία όταν είχαμε πιέσεις και επιχειρήματα σαν αυτά που ακούσαμε πριν λίγη ώρα από κάποιους εδώ, που στη λογική της καταγγελίας και της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν ακριβώς τα επιχειρήματα που ακούγαμε στις διαπραγματεύσεις.

Δεχθήκαμε μεγάλη επίθεση τότε από αυτούς που ήθελαν να αυξήσουμε τη φορολογία της ελληνικής ναυτιλίας, για να γίνει μη ανταγωνιστική, για να έχουμε υπερφορολόγηση, για να έχουμε αφελληνισμό, για να έχουμε συρρίκνωση. Και τότε, δεν είχαμε πολιτικές συμμαχίες, είχαμε κάποιους που φώναζαν «Γερά, Γερούν», εμείς όμως δώσαμε τη μάχη και πετύχαμε.

Ζητήσαμε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, εκθέστε με πολιτικά και καταθέστε το σήμερα, τι πλήρωσε, τι κατέβαλλε – όχι τι βεβαίωσε – η εμπορική ναυτιλία στη χώρα μας σε φόρους συνολικά ανά έτος την περίοδο 2010 – 2022, για να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε ή μείωσε από το 2015 έως το 2019 αυτό που παρέλαβε το 2014.

Για τα «λεφτόδεντρα» που άνθισαν ξανά

Βεβαίως και δεν θα στηρίξουμε σε αυτή την περίοδο το προκλητικό «δώρο» που κάνει η Κυβέρνηση στους εφοπλιστές. Η Κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες, γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν υπάρχουν λεφτά για να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ή να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ή για την υλικοτεχνική υποδομή των αστυνομικών, που έχουν σοβαρά προβλήματα ή για να δώσουμε σε όλους τους ένστολους το επίδομα που δίνεται μόνο σε κάποιους ή για μια σειρά δίκαιων αιτημάτων. Αλλά, υπάρχουν λεφτά για να μειωθεί η φορολογία στους εφοπλιστές.

Η ελληνική ναυτιλία – και καλά κάνει – αυτή την περίοδο, λόγω πολλών παραγόντων, απολαμβάνει πολλά έσοδα, πολλά κέρδη. Νομίζω ότι σύμφωνα με τον πατριωτισμό που πολλοί εφοπλιστές δηλώνουν ότι έχουν και πολλοί εξ αυτών το αποδεικνύουν, πρέπει να συμβάλλουν σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Για τη δυσμενή μεταχείριση στα ρυμουλκά

Θα πω και θα καταθέσω στα Πρακτικά τι λέει ένας κλάδος της ναυτιλίας με μεγάλη κοινωνική προσφορά, με μεγάλη εθνική συνεισφορά, διότι υπάρχει ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, από την Ιταλία και από την Αλβανία. Πρόκειται για τον κλάδο των ρυμουλκών, των ναυαγοσωστικών, των πλοίων υποστήριξης, που στη δύσκολη ώρα είναι εκεί για να στηρίξουν.

Εκτός των άλλων, οι άνθρωποι ήρθαν και είπαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι σήμερα με τον νόμο που φέρνει στη Βουλή η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα με το άρθρο 8 επικρατεί μια τελείως διαφορετική και άδικη λογική από αυτή του άρθρου 6 του ίδιου νομοσχεδίου. Δηλαδή, εδώ το κράτος εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά του στους «φτωχούς συγγενείς» των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, σε αυτούς που έχουν τα μικρότερα σε μέγεθος πλοία, τα ρυμουλκά και τις βυθοκόρους, αγνοώντας επιδεικτικά τον πολύτιμο ρόλο τους στην εξυπηρέτηση των ποντοπόρων πλοίων και την ασφαλή λειτουργία των λιμένων. Και τέλος, λέει πιο κάτω, μεταξύ πολλών άλλων: «Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη». Καταθέτω στα Πρακτικά τα πλήρη έγγραφα (*). Η Κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει, δεν επιχειρηματολογεί επί της ουσίας, αλλά εμείς θα τα καταθέσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτές τις επιχειρήσεις, θα είμαστε δίπλα, διότι πρέπει να στηριχθούν και πρέπει να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Για τη φημολογούμενη διαμάχη κυβέρνησης – τραπεζών και τα αναπάντητα ερωτήματα

Έρχομαι στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, στις «συγκρούσεις» μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, στα αίματα, στο ξύλο, στα όσα ακούγονται ότι γίνονται. Και έχω τρομάξει πραγματικά από όλα αυτά που ακούω. Είναι η αποθέωση  της υποκρισίας. Πραγματικά, μου θυμίζει εκείνη την κωμωδία «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε». Είναι πραγματικά ένας πόλεμος που τελείωσε πριν ξεκινήσει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες και δεν μπορεί να μας δώσει καμία απάντηση.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών φοβάται να απαντήσει διότι συγκαλύπτει συμφέροντα. Τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των κόκκινων δανείων, είναι αυτή τη στιγμή στις τράπεζες; Διότι αν ισχύει αυτό που ρώτησα στην Επιτροπή και δεν απαντήθηκε, ότι κάτω από το 10% αυτών των δανείων είναι στις τράπεζες, τότε τι συζητάει με τις τράπεζες; Συζητάει το 7%-8%;

Καλώ, λοιπόν, την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι στις τράπεζες. Καλώ την Κυβέρνηση να απαντήσει, τηρώντας το κοινοβουλευτικό ήθος και την πρακτική, στην ερώτηση που καταθέσαμε 56 Βουλευτές για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σε δήμους της Β΄ Πειραιά, πόσες από αυτές τις κατοικίες – 70 στον έναν δήμο, 45 στον άλλον, 28 στον άλλον – είναι πρώτες κατοικίες; Επιλέγει η Κυβέρνηση να μην απαντήσει διότι συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα η κυβέρνηση όταν ο Υπουργός Οικονομικών λέει στην Επιτροπή ότι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και ρωτάμε: Κύριε Υπουργέ, ποια επιχείρηση ήρθε; Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αποκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εδώ συγκαλύπτει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βεβαίως, συγκαλύπτουν και για έναν λόγο ακόμα. Έχουμε ζητήσει να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία, εκτός από την περίπτωση Πάτση, υπάρχουν άλλα στελέχη της Ν.Δ. ή συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν τέτοιες εταιρείες ή συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες; Θα στείλετε ελεγκτικές υπηρεσίες να ελέγξουν πώς δημιουργήθηκαν τα πακέτα των δανείων; Πόσο τα αγόρασαν; Ποιοι δανειοδοτήθηκαν για να αγοράσουν;  Ποια είναι η πορεία της εξέλιξης αυτών των δανείων; Θα στείλετε ελέγχους; Θα φέρετε νόμο και τάξη; Θα φέρετε αυτό που ζητάει ο ελληνικός λαός ή θα συγκαλύψετε και πάλι συμφέροντα;

Για την ανέξοδη κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης

Συμφωνούσαν με τις πιέσεις στην Ελλάδα για αύξηση φορολογίας της ναυτιλίας, που θα έκανε τη ναυτιλία μας μη ανταγωνιστική; Ισχύει ή όχι ότι π.χ. οι Γερμανοί ζητούσαν το 2015 να φορολογηθούν συγκεκριμένου τύπου πλοία μας με φορολογία μεγαλύτερη από αυτή που ισχύει στη χώρα τους;

Καλό είναι κάποια στιγμή το ΜέΡΑ25 να δημοσιοποιήσει ποιο νομοσχέδιο έφερε στη Βουλή κορυφαίο στέλεχός του, όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015, για να καταργήσει το συνυποσχετικό που προϋπήρχε. Διότι ή θα έπρεπε να καταργηθεί το συνυποσχετικό ή θα έπρεπε να υπάρχει κάτι άλλο. Νομοσχέδιο τότε δεν υπήρχε. Εύκολη η κριτική, δύσκολες οι προτάσεις. Αλλά, επειδή έχουμε εκλογές μπροστά μας, ο ελληνικός λαός απαιτεί και κριτική και προτάσεις.

Υπάρχει και ένα ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, μας καταγγέλλει συνεχώς για το θέμα των πλειστηριασμών και βγαίνει και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σαν το PSI, η κατάσταση με τα μνημόνια και το πώς έφτασε η χώρα στη χρεοκοπία να έγιναν σε έναν άλλο πλανήτη, πέντε αιώνες πριν. Ρωτάω το ΠΑΣΟΚ – διότι με βάση το εκλογικό σύστημα πιθανά να κληθεί να συμμετέχει σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όπως λέει ο Αρχηγός του – αν μετά τις εκλογές συμμετέχει σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα συνεχίσει να είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα βάλει σαν όρο συμμετοχής στην κυβέρνηση την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; δηλαδή την επιστροφή στο παλιό σύστημα των στημένων πλειστηριασμών, των «κορακιών» και όλης εκείνης της αδιαφάνειας;

Έχω και μία απορία ακόμα. Αν είναι αντίθετο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γιατί ψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία την κωδικοποίηση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που προβλέπει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς ενημέρωση του πολίτη;

Δεν ρωτάω για το αν το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει σήμερα τη μείωση της φορολογίας των εφοπλιστών, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα, δυστυχώς, στη λογική του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, θα ταυτιστεί με τη Ν.Δ.

Δείτε το video:

error: Content is protected !!