ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κατά την χρονική περίοδο 1980 έως 2021, τα διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως καύσωνες... ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κατά την χρονική περίοδο 1980 έως 2021, τα διάφορα μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως καύσωνες και οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 195.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημίες ύψους σχεδόν 560 δισεκατομμυρίων ευρώ.



 «Για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες, πρέπει επειγόντως να περάσουμε από τις αντίδραση στα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα στην προληπτική προετοιμασία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλεξάνδρα Καζμίρτσακ, ειδικός του ΕΟΠ.



Στους καύσωνες οφείλονταν το 81% των θανάτων και το 15% των οικονομικών ζημιών, καθώς αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και καταιγίδες πλήττουν την Ευρώπη, δημιουργώντας ανελλειπώς προκαλώντας πολύ αριθμό θανάτων.



Καταγράφηκαν 53.000 επιπλέον θάνατοι (+16%) τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο της περιόδου 2016-2019 στην Ευρώπη, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον καύσωνα, όπως διευκρίνισε ο ΕΟΠ.

Μόνο η Ισπανία κατέγραψε 4.600 και πλέον θανάτους που οφείλονταν στην ακραία ζέστη από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους.



Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν κύματα ακραίου καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια, ένταση και συχνότητα, κάτι που αναγκάζει την Ευρώπη να δράσει για να προστατεύσει τους πολίτες της, επιμένει ο ΕΟΠ.

Κάτι, φυσικά, το οποίο ακούμε και ξανακούμε από μακρού, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε.



error: Content is protected !!