Χρέη στην Εφορία: Έρχεται ξεκαθάρισμα και κούρεμα παλαιών οφειλών Χρέη στην Εφορία: Έρχεται ξεκαθάρισμα και κούρεμα παλαιών οφειλών
Το ξεκαθάρισμα της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία θα επιχειρήσουν φέτος το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ με στόχο να διαγραφούν... Χρέη στην Εφορία: Έρχεται ξεκαθάρισμα και κούρεμα παλαιών οφειλών

Το ξεκαθάρισμα της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία θα επιχειρήσουν φέτος το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ με στόχο να διαγραφούν οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης αλλά και να υπάρχει πραγματική εικόνα για το ύψος των απλήρωτων φόρων και τον αριθμό των οφειλετών.

Tα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από το συνολικό όγκο των ληξιπρόθεσμων χρεών που ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται «χαμένα» για το δημόσιο καθώς προέρχονται από εταιρείες-φαντάσματα και από οφειλέτες που δεν έχουν κανένα εισόδημα η περιουσιακά στοιχεία.



Για παράδειγμα τα χρέη της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής συνολικού ύψους 13,2 δισ. ευρώ, οι οφειλές της παλαιάς Ολυμπιακής ύψους 2,5 δισ. ευρώ και άλλων επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Το ξεκαθάρισμα των οφειλών αναμένεται να γίνει μέσω της δημιουργίας και εφαρμογής ενός νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται νέες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να κυνηγήσουν φορολογούμενους που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία.



Το σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΘΟ στο «μέτωπο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προβλέπει για το 2024 τα εξής:

1. Λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Σκοπός της νέα μονάδας είναι:

  • Η εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές.
  • Η κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.
  • Η ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και η αποφυγή χρεωκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.
  • Η παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων.
  • Η έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
  • Ο διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.

2. Λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης της Θεσσαλονίκης το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του μηχανισμού βεβαίωσης και είσπραξης φόρων. Το νέο εισπρακτικό κέντρο μπαίνει στο κυνήγι των οφειλετών της Εφορίας στα τέλη Ιανουαρίου. Τα δυο κέντρα (Αττικής και Θεσσαλονίκης) είναι εξοπλισμένα με το «Eispraxis» και καταγράφουν το προφίλ του κάθε οφειλέτη μέσω της πρόσβασης σε όλα τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.). Επίσης θα παρακολουθούν και τους άλλους εμπλεκόμενους με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Οι οφειλές

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έξι στα δέκα ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες και τα υπόλοιπα είναι πρόστιμα, δάνεια, δικαστικά έξοδα και καταλογισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Το 24,8% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Το 59,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 47,3 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).
  • Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 30,4% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,3 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 10,2% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8,1 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 11,4 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 27,1 δισ. ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων. Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 34% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου βρίσκεται σε ρύθμιση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,5 δισ. ευρώ.

insider.gr

error: Content is protected !!