Αυθαίρετα: πως θα λειτουργήσει το νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών Αυθαίρετα: πως θα λειτουργήσει το νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών
Με παράβολο των 300 ευρώ, σε τυποποιημένο έγγραφο συμπλήρωσης συγκεκριμένων στοιχείων από τους ίδιους τους πολίτες ή μέσω εξουσιοδοτημένου δικηγόρου ή μηχανικού θα γίνονται... Αυθαίρετα: πως θα λειτουργήσει το νέο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών

Με παράβολο των 300 ευρώ, σε τυποποιημένο έγγραφο συμπλήρωσης συγκεκριμένων στοιχείων από τους ίδιους τους πολίτες ή μέσω εξουσιοδοτημένου δικηγόρου ή μηχανικού θα γίνονται οι καταγγελίες αυθαιρέτων στη νέα πλατφόρμα του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (ΕΗΣΥΚΑ), που θεσμοθετεί και θα εποπτεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να λειτουργήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

-Στην πλατφόρμα του ΕΗΣΚ δεν θα επιτρέπονται ανώνυμες καταγγελίες.

-Οι επώνυμες καταγγελίες θα γίνονται με συγκεκριμένα στοιχεία και παράβολο των 300 ευρώ, το οποίο εάν από τον έλεγχο των ελεγκτών δόμησης επαληθευτεί  ότι η καταγγελία στο σύνολο της ή σε ένα μέρος της είναι βάσιμη θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα πολίτη.

-Σε περίπτωση που η καταγγελία διαπιστώσουν οι ελεγκτές δόμησης ότι δεν είναι βάσιμη, το ποσό των 300 ευρώ θα πηγαίνει υπέρ του δημόσιου ταμείου και η καταγγελία θα απορρίπτεται.

-Τα έσοδα από τα παράβολα των 300 ευρώ διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων των ελεγκτών δόμησης που διεξάγουν τους ελέγχους.



Τα αυθαίρετα στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Η δημιουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών μαζί με σειρά νέων ρυθμίσεων για τον έλεγχο και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο περιλαμβάνει σειρά πολεοδομικών, δασικών, ενεργειακών και διοικητικών ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι:

Το νομοσχέδιο έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ ότι θα τεθεί εντός των προσεχών ημερών σε δημόσια διαβούλευση, ώστε ακολούθως να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης



Το νέο ψηφιακό σύστημα καταγγελιών αυθαιρέτων σε πλήρη διασύνδεση με το σύστημα e-άδειες αναμένεται εντός της άνοιξης να τεθεί σε δίμηνη πιλοτική και από το καλοκαίρι σε πλήρη λειτουργία, μαζί  με συστήματα πλήρους παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος και  εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως λήψεις αεροφωτογραφιών από δορυφόρους και drones και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διαπίστωση μεταβολών στο δομημένο περιβάλλον και αυθαιρέτων που ανεγείρονται χωρίς άδεια.

Ο νέος μηχανισμός εντοπισμού και καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ φέρνει  τέλος εποχής στους ελέγχους αυθαιρέτων από την Πολεοδομία και μαζί με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις χάνουν όλες τις σχετικές αρμοδιότητες.

Δημιουργείται λοιπόν νέος μηχανισμός εντοπισμού και αντιμετώπισης της αυθαίρετής δόμησης, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι ότι:

-Νευραλγικό ρόλο αναλαμβάνουν οι ελεγκτές δόμησης που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του άρθρου 14 του ν. 4030/2011 (Α΄249) του ΤΕΕ, που τηρείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θα διενεργούν αυτοψίες μετά από καταγγελίες ή ανά περιοχές και θα καταγράφουν τα αυθαίρετα για την επιβολή προστίμων και των νέων μέτρων για κατεδαφίσεις εξπρές σε συστηματική βάση, ενώ θα επιλέγονται με ψηφιακό σύστημα κλήρωσης.



-Στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται, στο σύνολό της, η αρμοδιότητα του ελέγχου και η παρακολούθηση εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση, η αρμοδιότητα επιβολής  κυρώσεων για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές και για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.  Η γενική διεύθυνση των επιθεωρητών του ΥΠΕΝ θα έχει παράλληλα το συντονισμό και την εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της είναι και η σύσταση μικτών κλιμακίων από υπαλλήλους όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (δασαρχείων, λιμενικού, ΟΦΥΠΕΚΑ κ.α) για συστηματικούς ελέγχους αυθαιρέτων βάση πλάνου που θα καταρτίζεται και θα εγκρίνεται σε ετήσια βάση.

-Ενεργοποιείται η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος (ΔΕΣΕΔΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία επίσης θα έχει έργο να  εντοπίζει τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, σε όλη την επικράτεια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία ή κατά τη διενέργεια ελέγχων του άρθρου 57 του ν. 4495/2017 ή ύστερα από έρευνα και επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος εντοπισμού αυθαιρεσιών και του συστήματος e-adeies, του συστήματος αυθαιρέτων και του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγγελιών (ΕΗΣΥΚΑ).



Συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέση Ειδικού Επιθεωρητή ελέγχου και καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ειδικός επιθεωρητής που θα έχει τριετή θητεία η οποία δύναται να παραταθεί για τρία ακόμη έτη θα επιλεγεί από τον ίδιο τον υπουργό ΠΕΝ, με πρόσληψη σε θέση με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και θα είναι δημόσιος υπάλληλος με σχετική εμπειρία στην ελληνική διοίκηση ή την Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνοντας κεντρικό εποπτικό και συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία του νέου μηχανισμού αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με χρονικές προτεραιότητες

Τα μέτρα που θεσπίζει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θέτουν ως κεντρικό στόχο να κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα  το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαίρετων κατασκευών που ανεγέρθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν να κατεδαφίζονται και τα παλαιότερα αυθαίρετα αρχίζοντας από το 2023 και πίσω –και- με δέσμευση για ελάχιστο αριθμό  ετήσιων κατεδαφίσεων που σήμερα δεν υπάρχει.

Προβλέπεται παράλληλα κατεδάφιση των αυθαιρέτων που ανεγέρθηκαν πριν από το 2011. Και για αυτά τα αυθαίρετα θα ακολουθηθούν διαδικασίες «αξιολόγησης» και «προτεραιοποίησης» των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων με έμφαση σε «κραυγαλέες» περιπτώσεις, εντός προστατευόμενων περιοχών δάση, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους κ.α.

Τι θα γίνει με την επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης απαντά με δημόσιες δηλώσεις του ότι:

-«Μέχρι τώρα φέρναμε τη νομιμοποίηση χωρίς γκρέμισμα. Τώρα θα φέρουμε πρώτα το γκρέμισμα και μετά τη νομιμοποίηση για να μην υπάρχουν καχυποψίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις προθέσεις μας να μπουν κόκκινες γραμμές. Και όλα θα γίνονται με γνώμονα το πολεοδομικό ισοζύγιο ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που έκανε η αυθαίρετη δόμηση με πληρωμή από αυτόν που έχτισε αυθαίρετα».

Πως θα λειτουργήσει το νέο  Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών

Στον πόλεμο της αυθαίρετης δόμησης το βαρύ όπλο, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ είναι το νέο  Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών αυθαιρέτων. Αναλυτικά στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το σύστημα και την πλατφόρμα του ΕΗΣΥΚΑ προβλέπεται ότι:

-Τo Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών (Ε.Η.ΣΥ.ΚΑ) συστήνεται στο ΥΠΕΝ και έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία και τήρηση ψηφιακού αρχείου καταγγελιών για τον εντοπισμό και τον έλεγχο αυθαίρετων κτηρίων και κατασκευών, καθώς και ηλεκτρονικής βάσης οργανωμένων δεδομένων και πληροφοριών για την υποβολή των καταγγελιών αυτών και των συνοδών στοιχείων, την καταγραφή, την αξιολόγηση, την προτεραιοποίηση, καθώς και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

-Ο σχεδιασμός, η συνολική υποστήριξη, διαχείριση και η παραγωγική λειτουργία, η τεχνολογική ανάπτυξη, αναβάθμιση και υποστήριξη του ΕΗΣΥΚΑ  και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, η συντήρηση του εξοπλισμού και του λογισμικού του, καθώς και η τεχνική υποστήριξη των καταγγελλόντων, των Μηχανικών και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ στη λειτουργία και χρήση του Συστήματος, ανατίθεται στο  Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ). Οι αρμοδιότητες και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και του ΤΕΕ.

-Για την άντληση δεδομένων και αρχείων σχετικά με τα ακίνητα στα οποία αφορούν οι καταγγελίες, το ΕΗΣΥΚΑ διασυνδέεται με τις υπόλοιπες σχετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως ιδίως το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-Άδειες» και σε διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα για τα ακίνητα, όπως του Κτηματολογίου ΑΑΔΕ κλπ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ).

-Το ΕΗΣΥΚΑ. τίθεται αρχικά σε δοκιμαστική λειτουργία για έναν μήνα μετά τη ψήφιση του νέου νόμου και για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Η λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Μητρώου διαπιστώνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ένα μήνα μετά τη λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Συστήματος αρχίζει η παραγωγική λειτουργία του. Για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαδικασία υποβολής καταγγελιών στο ΕΗΣΥΚΑ

-Η καταγγελία υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ή από εξουσιοδοτούμενο για τον σκοπό αυτόν Μηχανικό.

-Από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος, οι καταγγελίες υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΗΣΥΚΑ.

-Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση που δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική υποβολή, οι καταγγελίες και τα στοιχεία για την υποστήριξή τους, υποβάλλονται:

α) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΠΕΝ ή

β) σε έγχαρτη μορφή, με αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω εξουσιοδοτημένου για τον σκοπό αυτόν προσώπου, στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

-Για την ψηφιακή υποβολή της καταγγελίας, ο καταγγέλλων ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, κάνει χρήση της ψηφιακής φόρμας στο πεδίο «Υποβολή Καταγγελιών» του ΕΗΣΥΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, για την υποβολή της καταγγελίας απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του καταγγέλλοντος ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου δικηγόρου ή μηχανικού.

-Ο ενδιαφερόμενος, για τη ψηφιακή υποβολή της καταγγελίας, κάνει χρήση του σχετικού τυποποιημένου εντύπου καταγγελίας, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μπορεί να μεταφορτωθεί, να συμπληρωθεί και ακολούθως να υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε έγχαρτη μορφή στη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

-Στην ψηφιακή φόρμα του πεδίου «Υποβολή Καταγγελιών» του ΕΗΣΥΚΑ., καθώς και στο τυποποιημένο έντυπο καταγγελιών διαλαμβάνονται τα αναγκαία υποχρεωτικά πεδία για τη συμπλήρωση από τον καταγγέλλοντα ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο των ακόλουθων στοιχείων:

α) στοιχεία καταγγέλλοντος: ονοματεπώνυμο φυσικού προσώπου ή επωνυμία νομικού προσώπου, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας για τα φυσικά πρόσωπα, ΑΦΜ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, διεύθυνση κατοικίας ή έδρας κατά περίπτωση.

β) Στοιχεία εξουσιοδοτούμενου Δικηγόρου ή Μηχανικού: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, έδρα.

γ) Στοιχεία επικοινωνίας καταγγέλλοντος, εξουσιοδοτουμένου Δικηγόρου ή Μηχανικού: αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

δ) Στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του ακινήτου (διεύθυνση, όροφος, αριθμός ιδιοκτησίας, ΚΑΕΚ γεωτεμαχίου, στίγμα συντεταγμένων κ.λπ.) και στοιχεία του κυρίου του ακινήτου, εφόσον είναι γνωστά στον καταγγέλλοντα.

ε) Στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση και υποστήριξη της βασιμότητας της καταγγελλόμενης αυθαιρεσίας, όπως ενδεικτικά τεκμηριωμένη τεχνική έκθεση Μηχανικού, σχεδιαγράμματα, τοπογραφικά διαγράμματα, απεικονίσεις κ.α.

Στις περιπτώσεις που για τη στοιχειοθέτηση της καταγγελίας χρησιμοποιούνται από τον καταγγέλλοντα απεικονίσεις μέσω συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), αυτές γίνονται δεκτές μόνο εφόσον λαμβάνονται μέσω χειριστή που κατέχει άδεια για επαγγελματική χρήση και είναι καταχωρισμένος στο Μητρώο Εκμεταλλευόμενων και Χειριστών ΣμηΕΑ.

Παράβολο των 300 ευρώ και πότε χάνεται

-Για την υποβολή της καταγγελίας καταβάλλεται υπέρ του Ν.Π.Δ.Δ. «Πράσινο Ταμείο», σε ειδικό λογαριασμό που δημιουργείται από το Ταμείο για τον σκοπό αυτόν, παράβολο ποσού 300 ευρώ, μέσω του συστήματος e-paravolo της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.

-Εξαιρούνται από την καταβολή του παραβόλου οι φορείς του δημόσιου τομέα, όταν καταγγέλλουν αυθαίρετα.

-Τα έσοδα του λογαριασμού αυτού διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων των ελεγκτών δόμησης που διεξάγουν τους ελέγχους, καθώς και για τις δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των υπαλλήλων που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελέγχου.

-Το παράβολο επιστρέφεται σε περίπτωση έστω και μερικής ευδοκίμησης της καταγγελίας. Σε περίπτωση απόρριψης της καταγγελίας ή θέσης της στο αρχείο ή παραίτησης του ενδιαφερομένου από την καταγγελία, το παράβολο καταπίπτει υπέρ του ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ..

-Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται η διαδικασία για την επιστροφή του παραβόλου στον καταγγέλοντα σε περίπτωση ευδοκίμησης της καταγγελίας του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

-Σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος από τον καταγγέλλοντα, ο εκάστοτε διαχειριστής του ΕΗΣΥΚΑ λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ταυτότητας του καταγγέλλοντος, καθώς και κάθε άλλης πληροφορίας, για την οποία ο καταγγέλλων θεωρεί ότι η αποκάλυψή της είναι εξαιρετικά επιζήμια γι’ αυτόν, εφόσον ο καταγγέλλων προσδιορίζει ειδικά τις πληροφορίες και τους λόγους, για τους οποίους ζητεί τη λήψη μέτρων εμπιστευτικότητας σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.

Αξιολόγηση, προτεραιοποίηση και διαχείριση των καταγγελιών

Αρμόδια υπηρεσία για την ενημέρωση του ΕΗΣΥΚΑ και την καταχώριση και επεξεργασία των δεδομένων και πληροφοριών του Συστήματος, καθώς και για την αξιολόγηση, προτεραιοποίηση και διαχείριση των καταγγελιών είναι η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ίδια Διεύθυνση είναι επίσης αρμόδια για:

α) την ενημέρωση του ΕΗΣΥΚΑ. με τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη κάθε καταγγελίας, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διενεργήθηκαν και των αποτελεσμάτων τους,

β) την καταχώριση στο Σύστημα των καταγγελιών που υποβάλλονται σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή λόγω τεχνικού προβλήματος του Συστήματος.

γ) την καταχώριση στο Σύστημα, κατά το στάδιο διενέργειας του ελέγχου του αυθαιρέτου, των καταγγελιών που έχουν υποβληθεί μέχρι την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του ΕΗΣΥΚΑ.

Η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ δεν υποχρεούται να ενημερώνει τους καταγγέλλοντες ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς πρόσωπα σχετικά με τη διαχείριση και εξέλιξη της καταγγελίας. Οι τελευταίοι δύνανται να ενημερώνονται σχετικά μόνο μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Συστήματος.

Οι καταγγελίες αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

α) τη συμβατότητά τους με τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ.

β) Την επάρκεια των στοιχείων και πληροφοριών που περιέχουν, ώστε να είναι δυνατή η διερεύνησή τους και η διεξαγωγή ελέγχου ή έρευνας.

-Ύστερα από την αξιολόγηση της η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της:

ρχειοθετεί τις προδήλως αβάσιμες ή αστήρικτες καταγγελίες, των οποίων είναι αδύνατη η διερεύνηση. Στην περίπτωση αυτή, ο καταγγέλλων δύναται να συμπληρώσει την καταγγελία του με την προσκόμιση, οποτεδήποτε, κάθε στοιχείου, εγγράφου και πληροφορίας για την υποστήριξή της. Στην περίπτωση αυτή, η καταγγελία επαναξιολογείται, ως χρόνος δε υποβολής της λογίζεται στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος συμπλήρωσης από τον καταγγέλλοντα των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια Διεύθυνση δεν κωλύεται να επανεξετάσει υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο, λαμβάνοντας υπόψη της και αξιολογώντας αυτεπάγγελτα στοιχεία ή πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου, μέσω στοιχείων από άλλες δημόσιες αρχές ή και άλλες πηγές.

-Η Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, καθώς και οι εκτελούντες την επεξεργασία, διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των προσώπων, της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (L 119) [Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων] και την εγχώρια νομοθεσία.

ecopress.gr

error: Content is protected !!