Η συγγραφή είναι η τέχνη του … Η συγγραφή είναι η τέχνη του …
του Λουκά Αναγνωστόπουλου Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι η συγγραφή είναι η τέχνη του να ξέρεις να γράφεις. Με τον... Η συγγραφή είναι η τέχνη του …

του Λουκά Αναγνωστόπουλου

Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι η συγγραφή είναι η τέχνη του να ξέρεις να γράφεις. Με τον καιρό έχω σχηματίσει μια αντίθετη άποψη.

Συγγραφή είναι η τέχνη του να ξέρεις τι να μη γράψεις. Καλοί συγγραφείς υπάρχουν πολλοί. Εξάλλου σε μια καλή μέρα, ο γραφιάς μπορεί να γράψει καλά. Σπουδαίοι συγγραφείς είναι αυτοί που γνώρισαν την τέχνη της αφαίρεσης. Ήξεραν τι να μη γράψουν. Και αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο.

Για μένα ένα κείμενο είναι σαν την ανθρώπινη ψυχή. Τα περιττά στολίδια ή οι καλλωπισμοί μπορεί να εντυπωσιάσουν για λίγο αλλά την ώρα που θα ξεγυμνωθεί μπροστά σου, θα φανερώσει την ομορφιά ή την ασχήμια της. Η ιδέα, η πρώτη ύλη είναι διακοσμητική από μόνη της. Αρκεί ένα λιτό φόρεμα και ένα βλέμμα για να το ερωτευτείς το κείμενο.

Δε λέω καμιά πρωτότυπη ιδέα. Το “less is more” ήταν βασική αρχή του κινήματος του Μπάουχαους και διατυπώθηκε έξοχα από τον τελευταίο διευθυντή της σχολής Μις βαν ντερ Ροε. Όχι τυχαία βέβαια , οι ναζί έκλεισαν αμέσως τη σχολή μόλις ανέλαβαν. Εξάλλου η ασχήμια των λόγων και των πράξεων δε συμβιβαζόταν με την ομορφιά της απλότητας. Ο Γκέμπελς δε θα μπορούσε ποτέ να είναι μέλος του Μπαουχαους. Οι σαγηνευτικες του λέξεις μασκάρευαν ένα τέρας.

Ας μην ξεστρατίζουμε όμως. Προφανώς ο κάθε συγγραφέας και αρθρογράφος έχει το στυλ και την τεχνική του. Ας θυμόμαστε όμως όλοι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με τη γραφή και την ανάγνωση λογοτεχνίας ότι περισσότερο από το να γεμίζουμε σελίδες ή βιβλία είναι ομορφότερο να γεμίζουμε καρδιές και μυαλά ανθρώπων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωή μας. Μεγαλώνοντας έμαθα πως η τέχνη του ζην είναι στην αφαίρεση. Να μαθαίνεις να ζεις όμορφα, αφαιρώντας πρόσωπα, καταστάσεις, ιδέες, αντικείμενα που είναι χαλκάδες στα πόδια σου.

Ένα κόκκινο μπαλόνι στον ουρανό μπορεί να μας διδάξει περισσότερα για την ομορφιά, από ότι σελίδες γραμμένες για αυτή. Ο πίνακας είναι του Παουλ Κλεε, εκπροσώπου του Μπαουχαους και φέρει τον τίτλο “κόκκινο μπαλόνι ” (1922). Όμορφη συνέχεια στην ημέρα σας

error: Content is protected !!