Η συμβολή της οικογένειας για την πρόσβαση των παιδιών σε θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο Η συμβολή της οικογένειας για την πρόσβαση των παιδιών σε θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Η οικογένεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την προσωπικότητα, τις αντιλήψεις, τις αξίες του ατόμου. Έτσι, η συμπεριφορά των παιδιών και οι διαδικτυακές... Η συμβολή της οικογένειας για την πρόσβαση των παιδιών σε θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Η οικογένεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την προσωπικότητα, τις αντιλήψεις, τις αξίες του ατόμου. Έτσι, η συμπεριφορά των παιδιών και οι διαδικτυακές τους συνήθειες σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται από την στάση που έχουν οι γονείς τους απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Τι ορίζουμε ως συμπεριφορές υψηλού κινδύνου στο διαδίκτυο;

  • Διαδικτυακός εκφοβισμός
  • Διαδικτυακή αποπλάνηση
  • Κατάχρηση: συμπεριφορά εθισμού από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, gaming και ηλεκτρονικό τζόγο


Παράγοντες κινδύνου για μη ασφαλή χρήση του διαδικτύου που σχετίζονται με την οικογένεια:

Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η απουσία στενής σχέσης των γονέων με τα παιδιά και οι συνεχείς διαπληκτισμοί μεταξύ τους. Όταν απουσιάζει η επικοινωνία και ο διάλογος μεταξύ των μελών της οικογένειας και οι σχέσεις που επικρατούν είναι συγκρουσιακές, τα παιδιά καταλήγουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να μη μοιράζονται με τους γονείς τους τις συνήθειες τους. Επιπλέον, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών που επικρατούν στις μέρες μας, πολλές φορές οι γονείς δε δείχνουν ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των παιδιών τους και δεν ελέγχουν τις διαδικτυακές τους επιλογές.

Φυσικά, όλες οι προκλήσεις που προκαλούνται από την ολοένα αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά και τους εφήβους μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την πρόληψη. 



Η πρόληψη συνίσταται από την προαγωγή λειτουργικών και εποικοδομητικών τρόπων ζωής, ώστε να αποδυναμωθούν οι ριψοκίνδυνες και αντικοινωνικές συμπεριφορές και στάσεις στις οποίες επιδίδονται οι νέοι όταν δεν κάνουν ορθή χρήση του διαδικτύου.

Έτσι, πρέπει να επικρατεί ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από στενή σχέση μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Στοιχεία αυτής της σχέσης είναι η ουσιαστική και ποιοτική επικοινωνία και η δημιουργία οικογενειακών αξιών. Οι γονείς οφείλουν να επιτηρούν τους νέους και να τους διαπαιδαγωγούν με συνέπεια και πειθαρχία, ενώ είναι καλό και οι ίδιοι να μένουν πάντα ενημερωμένοι για θέματα που άπτονται των νέων τεχνολογιών. 



Επομένως, δεν είναι τόσο δύσκολο να αποφύγουμε τις επιβλαβείς και επικίνδυνες πρακτικές των νέων όσον αφορά την χρήση του διαδικτύου. Αρκεί οι γονείς να συμμετέχουν ενεργά στην εμπειρία αυτή και να παροτρύνουν το παιδί να χρησιμοποιεί το Ιnternet, ορίζοντας ωστόσο κάποιους περιορισμούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε να αποφεύγεται η επιβλαβής χρήση. 

csii.gr

error: Content is protected !!