Έκδοση Κληρονομητηρίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Έκδοση Κληρονομητηρίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Tι είναι το κληρονομητήριο;Το κληρονομητήριο πρόκειται στην ουσία για ένα πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την απόδειξη ενός κληρονομικού δικαιώματος του κληρονόμου. Παρέχεται κατόπιν... Έκδοση Κληρονομητηρίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Tι είναι το κληρονομητήριο;
Το κληρονομητήριο πρόκειται στην ουσία για ένα πιστοποιητικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την απόδειξη ενός κληρονομικού δικαιώματος του κληρονόμου. Παρέχεται κατόπιν απόφασης του δικαστηρίου στον κληρονόμο, καταπιστευματοδόχο, κληροδόχο και εκτελεστή της διαθήκης και αναφέρει τα σχετικά με την κληρονομιά δικαιώματά τους (ΑΚ 1956, ΚΠολΔ 819). Η έκδοση κληρονομητηρίου είναι απαραίτητη για τον κληρονόμο, αφού με αυτό μπορεί να αποδεικνύει το κληρονομικό του δικαίωμα.



Ποιος μπορεί να αιτηθεί την έκδοσή του και για ποιους λόγους;
Η έκδοση του κληρονομητηρίου μπορεί να απαιτηθεί από οποιονδήποτε κληρονόμο ενός περιουσιακού στοιχείου. Ο κληρονόμος μπορεί να είναι είτε εξ αδιαθέτου, είτε από διαθήκη. Αν και εφόσον υπάρχουν περισσότεροι εκ του ενός κληρονόμοι, το εκδοθέν κληρονομητήριο παρέχεται σε όλους.



Για ποιους λόγους μπορεί να απαιτείται έκδοση κληρονομητηρίου;
Η έκδοση του κληρονομητηρίου επιβεβαιώνει το αληθές πρόσωπο ενός κληρονόμου. Οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες θα ζητήσουν αποδεικτικά για την ιδιότητα του κληρονόμου. Έτσι, η έκδοσή του μπορεί να απαιτηθεί από τον κληρονόμο σε περιπτώσεις:

Προσκόμισής του σε δημόσια υπηρεσία για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος
Πρόσβασης του κληρονόμου στον τραπεζικό λογαριασμό του αποβιώσαντος προσώπου
Κλείσιμο τραπεζικού λογαριασμού του θανόντος
Πώληση ακινήτου που αποτελεί κληρονομηθέν στοιχείο κ.ά.
Αίτηση για έκδοση κληρονομητηρίου



Τα στοιχεία και τα έγγραφα, τα οποία πρέπει να περιέχονται στην αίτηση της έκδοσης κληρονομητηρίου αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω:

Η χρονολογία θανάτου του αποβιώσαντος προσώπου
Το περιεχόμενο της διαθήκης ή έγγραφο που να στηρίζει το κληρονομικό δικαίωμα
Δήλωση ότι δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα που να περιορίζουν το κληρονομικό δικαίωμα
Το περιεχόμενο άλλων διαθηκών (αν και εφόσον υπάρχουν)
Πιθανή εκκρεμοδικία για το κληρονομικό δικαίωμα
Η αίτηση έκδοσης αναρτάται για δέκα(10) ημέρες στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, από την επόμενη της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης έκδοσης.



Διαδικασία έκδοσης κληρονομητηρίου
Μετά το πέρας των δέκα ημερών της κατάθεσης της αίτησης, ο κληρονόμος που αιτείται την έκδοση κληρονομητηρίου πρέπει να καταθέσει μια σειρά εγγράφων στο δικαστήριο. Ειδικότερα, τα έγγραφα αυτά είναι:

Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποθανόντος
Έγγραφο απόδειξης πλησιέστερων συγγενών του θανόντος
Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης από το Ειρηνοδικείο
Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης ή μη αμφισβήτησης του κληρονομικού δικαιώματος
Τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίζονται μετά την ημερομηνία καθαίρεσης της αίτησης. Στη συνέχεια, ο Ειρηνοδίκης ελέγχει την εγκυρότητα των παραπάνω εγγράφων, και εν συνεχεία εκδίδεται το κληρονομητήριο.



Μετά την έκδοση του κληρονομητηρίου, ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος μπορεί να ασκήσει έφεση εντός 20 ημερών από την έκδοσή του. Αν δεν ασκηθεί έφεση, ο κληρονόμος αιτείται πιστοποιητικό περί μη ανακλήσεως του κληρονομητηρίου. Εάν δεν προκύψει ανάκληση του κληρονομητηρίου, τότε ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος παραλαμβάνει το κληρονομητήριο και το καταθέτει, όπου του έχει ζητηθεί προσκομίζοντας αυτό και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα.



Έκδοση κληρονομητηρίου: Είναι απαραίτητη η έκδοσή του;
Η έκδοσή του δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον κληρονόμο. Όμως, η χρησιμότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, αφού μπορεί να του εξασφαλίσει ευελιξία κινήσεων που σχετίζονται με τις τραπεζικές συναλλαγές ή το δημόσιο τομέα. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο προστασίας τρίτων ατόμων, που πρόκειται να προβούν σε αγοραπωλησία με τον κληρονόμο.

ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!