από τον κ. Ντίνο Σ. Κουμπάτη

ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΑ

Αποδεικνύεται ως εκ των αποτελεσμάτων πως όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια, είναι αν όχι πλήρως ακίνδυνα, τουλάχιστον με αστερίσκους, οι οποίοι όχι μόνο δεν εγκυμονούν κινδύνους, αλλά και αν κάτι συμβεί, δεν είναι υπεύθυνοι οι δημιουργοί τους. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, το νέο εμβόλιο της Johnson and Johnson, μίας και μοναδικής δόσης, προϊόν ερευνών μίας παγκοσμίου φήμης φαρμακευτικής εταιρίας, η οποία χαίρει πάσης παγκόσμιας εκτίμησης. Με έξη μόνο θανάτους από θρόμβωση, χωρίς ακόμη να ανταγωνίζεται άλλα προπορευόμενα εμβόλια, μας παρηγορεί, έστω, με την χαμηλή θνησιμότητα, την οποία υπόσχεται και η οποία επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες.

ΟΛΑ ΚΑΛΑ …

Είμαι παρορμητικός, το γνωρίζω πλέον καλά και γι’ αυτό συχνά ενθουσιάζομαι και το δείχνω. Έτσι και εχθές υπερθεμάτισα του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρίας Jonsons and Jonsons και πριν καν η μελάνη της γραφίδος μου στεγνώσει, ΗΠΑ και Βέλγιο πάγωσαν τους εμβολιασμούς με αυτό, προκειμένου να εξετασθεί ενδελεχώς αν εννέα θρομβοτικοί θάνατοι σε επτά εκατομμύρια εμβολιασθέντων, οφείλονται σε αυτό. Στην Ελλάδα, πάντως, είναι γεγονός ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα, όπως μας πληροφορούν, καθότι υπάρχει η πίστη πως όλα θα πάνε καλά, όπως και με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Η ΡΑΒΔΟΣ

Όπου δεν πίπτει ο λόγος πίπτει η ράβδος, έλεγαν οι παλαιότεροι και αυτό χρειάστηκε εν πολλοίς να εφαρμόσει η ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να εξαλείψει τον ιό του COVID19, με εγκλεισμούς, τηλεκπαιδεύσεις, εμβόλια, γενικότερους περιορισμούς και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβαίνοντες τις εντολές. Πλην όμως, τα κρούσματα ανυπακοής μέγιστα και η ανυπακοή σε πρώτη εξέχουσα γραμμή. Γιατί δεν σταματούν οι μετακινήσεις, τα πάρτις, οι διαδηλώσεις και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις; Ίσως γιατί η αυστηρότητα περιορίζεται στον «λόγο» και εν πολλοίς χαρίζεται η «ράβδος» με την δικαιολογία ότι οι φύλακες του Νόμου δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται παντού.

Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Όταν ο λόγος παύει να ακολουθεί τον δρόμο της ισοπέδωσης και ξαφνικά φτάνει στο αποκόρυφο, τότε δύο εξηγήσεις μπορούν να δοθούν, η μία εκ των οποίων είναι να εκνευρίζεσαι, η δε άλλη να αποφασίζεις να υψώσεις, ως πρέπει και αν πρέπει, το ανάστημά σου. Στην περίπτωση Δένδια, ως εκπροσώπου της ελληνικής Κυβέρνησης, ήτοι του ελληνικού Λαού, ο οποίος μίλησε με σύνεση και θάρρος, για όσα αποτελούν θέσφατο διεθνών αποφάσεων, θα ευχόμασταν να συμβαίνει το δεύτερο. Τουτέστιν, να ξεκινήσουμε πλέον να αποτολμούμε την αλήθεια έναντι κάθε ζητήματος, το οποίο απασχολεί το έθνος μας χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής Ημέρα Παγκόσμιας Κληρονομιάς η σημερινή, μέσα στον κυκεώνα αφιερωμάτων ακόμη και στην … Ημέρα της Πατάτας! Και δεν αμφισβητεί κάποιος πως η UNESCO καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, πλην όμως δεν αρκεί αυτό, όταν με κάθε τρόπο, όλες οι χώρες και ο καθένας, ίσως, από εμάς χωριστά αδιαφορούμε για καθετί, το οποίο μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές και συχνότατα, αντί να προστατεύουμε, γκρεμίζουμε και εξαφανίζουμε ακόμη και τις μνήμες, προκειμένου να οικοδομήσουμε την δική μας ανιστόρητη «εξέλιξη», η οποία βεβαίως ούτε από τις καλύτερες είναι, ούτε και προοπτικές να επιζήσει και να παραδειγματίσει πρόκειται…

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι σε μία «κρίση», δεν φταίνε μόνον οι υπαίτιοι και κρινόμενοι, ενίοτε δε και οι κριτές. Συγκεκριμένα, για μία σειρά πολλών μηνών γινόμαστε μάρτυρες των συγκεντρώσεων νέων και όχι μόνο, σε πάρκα και πλατείες και δη μετά το όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Εκατοντάδες από αυτούς, κάθε νύχτα, σε κάθε μέρος. Οι απαγορεύοντες αρκούνται σε ευχολόγια προτρέποντες την μη συνέχιση για το καλό όλων μας. Χωρίς να επιβάλουν την ασφαλιστική δικλείδα, όμως, μάλλον δεν εννοείται η απαγόρευση, εκτός και αν δεν είναι σαφής η επεξήγησή της, ή δεν καταλαβαίνουμε εμείς πλέον.

ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΝΟΜΟΣ

Προκειμένου να μπορεί ο κάθε πολίτης να υπερασπίζεται την ζωή και το βιός του, σε χρόνια δύσκολα για την ασφάλειά του, στις ΗΠΑ του 1891, η Κυβέρνηση ψήφισε Νόμο για πολιτοφυλακή και το δικαίωμα να οπλοφορούν οι μετέχοντες πολίτες. Με την πάροδο του χρόνου, σιωπηρά οι πολιτοφύλακες ανέθεσαν την ασφάλεια τους, στους ίδιους τους πολίτες και σήμερα υπολογίζεται πως σε αυτήν την χώρα οι κατέχοντες όπλο ανέρχονται στους 125 ανά εκατό κατοίκους και τα παιδιά μπορούν να οπλοφορούν από τα 14 τους. Το 1919 υπήρξαν 14.000 νεκροί από βία. Το 22% των πολιτών κυκλοφορούν οπλισμένοι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Κυβερνήσεων, ο νόμος δεν αλλάζει.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, μέσω Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ξεκαθάρισαν, εχθές, ότι δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνουν στην διάλυση των νυχτερινών συγκεντρώσεων χιλιάδων ατόμων σε πλατείες και να επιτίθενται τυχόν παρευρισκόμενους πολίτες στα επιλεγόμενα «κορωνοπάρτις», για να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Είπαν πως το θέμα, πρέπει με τον τρόπο της να το διαχειρίζεται η ίδια η Πολιτεία. Μένει να διευκρινισθεί αν και σε άλλου είδους κοινωνικές συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική, η οποία αν μη τι άλλο αποπνέει ευγένεια και πολιτισμό.

ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Φαίνεται πως το πάλαι ποτέ αμερικανικό όνειρο, ξεκινάει να ανανίπτει και να ξεφεύγει από την τακτική των φυλετικών διακρίσεων. Με απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων, ένας φρουρός της τάξης καταδικάζεται για τον φόνο έγχρωμου τον περασμένο χρόνο και κατά φυσικό λόγο και τρόπο ο αμερικανός Πρόεδρος κύριος Μπάϊντεν επιχαίρει, εκφράζοντας δημοσίως την ικανοποίησή του, και ανακοινώνει άμεσα την ικανοποίησή του προαναγγέλλοντας ότι η τάξη επανέρχεται στην χώρα. Κατά το ίδιο χρ ονικό διάστημα, ωστόσο τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης ανακοινώνουν και τον μόλις επισυμβάντα θάνατο μίας δεκαεπτάχρονης αφρο-αμερικανίδας από πυροβολισμό άλλου αστυνομικού. Οι έγχρωμοι που διαδήλωναν για την «νίκη» στο δικαστήριο, άλλαξαν τα συνθήματά τους αυθωρεί και παραχρήμα.

ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Καλώς ή κακώς, με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες εισαγόμενους και διασωληνομένους, ημερησίως, με απόλυτη απελευθέρωση των μέτρων μετά το Πάσχα, οπότε κατά την κρίση κάποιων δεν θα υπάρχει πλέον φόβος, και φευγάτου του ιού με την ζέστη αλλά και τους ανεπαρκείς -ακόμη- εμβολιασμούς, ανοίγουν και τα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ κλείνουν πολλά δημοτικά ένεκα κρουσμάτων, για δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διδακτέα τού έτους ύλη, αν και δεν θα υπάρξουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες μάλλον παραπέμπονται στις καλένδες. Πάντως, το σύστημα της διδασκαλίας στο σπίτι, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, λένε πως πέτυχε, και αφού ο μαθητής έμαθε, -και αυτό έχει αξία-, λίγο μετρούν οι εξετάσεις.

ΔΙΑ ΘΕΟΥ

Τώρα και με την σφραγίδα του Νόμου, οι επιστήμονες θα βρίσκονται πλέον στο απυρόβλητο, όπου και πρώτα βρίσκονταν ατύπως, για όποια ευθύνη ήθελε τους αποδοθεί, καθώς και οι φαρμακευτικές εταιρίες το δικαιούνται. Μετά από διαμάχες αιώνων τής Επιστήμης με τον Χριστιανισμό, επιτέλους επιτελείται μία αγαστή συνεργασία αποδοχής, αφού πλέον φαίνεται να γίνεται αποδεκτό ότι ο Θεός ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο και ουδείς άλλος φέρει ευθύνη. Διά Θεού γεννώμεθα και διά Θεού βιώνουμε και τελευτούμε.

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ

Χρειάστηκαν εκατόν έξη ολόκληρα χρόνια, ένας αιώνας και κάτι, ώσπου η Αμερική να αντιληφθεί και να αποδεχθεί πως το 1915 έλαβε χώρα μία γενοκτονία στα μέρη του Καυ κάσου, κοντά στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, αυτή, η των Αρμενίων. Λίγα χρόνια πριν, ο Μπους υιός είχε επιφυλάξεις να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα γιατί η Τουρκία ήταν (και είναι) μέλος του ΝΑΤΟ, και ο Τζο Μπάϊτεν ήταν αυτός, ο οποίος επιφορτίστηκε το καθήκον να το διακηρύξει. Ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι πλήρωσαν με τις ζωές τους τον καιρό εκείνο την οργή των Οθωμανών και χιλιάδες χιλιάδων άλλοι διασκορπίστηκαν χωρίς πατρίδα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στο Γερεβάν, τιμήθηκε η μνήμη τους εχθές, και ανάμεσα στις σημαίες που παρέλασαν, ήταν και η ελληνική, η οποία μάς παραπέμπει στους Έλληνες του Πόντου που και αυτοί ακολούθησαν την τύχη των Αρμενίων, λίγα χρόνια αργότερα.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ – ΚΛΗΡΟΔΟΤΕΣ

Σκληρό και απάνθρωπο να γερνάς, να σε «εμπιστεύονται» σε ένα γηροκομείο και εκεί να τελειώνει ομαλά ή βίαια η ζωή σου, καθώς πολλά κατά καιρούς μυθεύονται για τις εκεί καταστάσεις και συμπεριφορές έναντι των γερόντων. Μέσα σε έναν κόσμο, τον οποίον κληρονομήσαμε «απάνθρωπο», εμείς φαίνεται πως κάνουμε κάθε δυνατόν για να τον επιβαρύνουμε έτι περεταίρω με απανθρωπιά. Πάνε πολλές δεκαετίες που σχετικές ανα φορές βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μας δημιουργούν πόνο και θλίψη, αυτό όμως που δεν βλέπουμε στον ορίζοντα είναι η μέριμνα της προσφοράς μιάς καλύτερης ζωής, ενός αξιοπρεπούς τέλους ζωής, στους γεννήτορές μας. Κληροδότες εμείς των επερχομένων γενεών…

ΦΩΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Συνέβη ένα χρόνο πριν, όπου στην Ιταλία η ανθρώπινη ζωή απώλεσε κάθε αξιοπρέπεια με τους ομαδικούς ενταφιασμούς σε χωράφια, και επαναλαμβάνεται σήμερα στην Ινδία, όπου οι νεκροί από COVIT19 παραδίδονται ανενδοίαστα στην πυρά! Εάν τόσα εκατομμύρια χρόνια «ανθρώπινης εξέλιξης», δεν κατόρθωσαν να προετοιμάσουν ένα τρόπο αξιοπρεπούς διαχείρισης της ζωής μας και της προσφοράς μας προς τον συνάνθρωπό μας, ώστε να βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο της απάλειψης των «ανθρωπίνων σφαλμάτων» μας, παραδίδοντάς-τα στο πυρ τής ανεπάρκειάς μας, τότε ας σκεφτούμε πως τα δάση δεν θα εξαφανιστούν εύκολα από τον πλανήτη και μιά φωτιά θα είναι πάντα έτοιμη, και κάτω από ειδικές περιστάσεις, να ανάψει για όλους μας.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…

Μετά από ένα αυστηρό «λοκντάουν» (δεν υπάρχει λέξη ελληνική!) σύμφωνα με το οποίο ούτε οι μετακινήσεις επιτρέπονται, με εχθές μόνο πάνω από δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα να βγαίνουν από την Αττική για Πάσχα προς Πελοπόννησο, σχεδόν 3.500 νέα κρούσματα και σχεδόν εκατό νεκρούς από τον ιό που μας καταδυναστεύει, με τα δημόσια κορωνονοπάρτις να συνεχίζουν ανενόχλητα το ξαλεγκράρισμά τους, με γεμάτες τις παραλίες και τα εμπορικά κέντρα, καθώς και τις κρεαταγορές για τα πασχαλινά εθιμικά ψώνια, τα παιχνιδάδικα και τους ιερείς να έχουν κάνει “rapidtests” ( και εδώ είναι πτωχή η ελληνική γλώσσα!), επιτέλους , σε επτά ημέρες από σήμερα ανοίγουν τα πάντα, κυκλοφορούμε ελεύθεροι και εξασκούμε την γλωσσομάθεια μας με τους τουρίστες.

ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ

Ας μην κολαστούμε σήμερα, ημέρα που είναι και ας πιστέψουμε πως θαύματα γίνονται ακόμη και στις ημέρες μας. Στην Ισπανία 5.000 πειραματάνθρωποι παρακολούθησαν «πατείς με-πετώ σε» μουσική συναυλία φορώντας διπλά ενισχυμένες μάσκες στο πρόσωπο, στριμώχτηκαν, αγκαλιάστηκαν, χοροπήδησαν και ξεσάλωσαν, και μετά το πέρας τής μουσικής συγκέντρωσης-πείραμα, τους έκαναν τεστ και μόνον έξη βρέθηκαν θετικοί στον ιό που ταλανίζει ολόκληρο τον κόσμο και μεταδίδεται αστραπιαία, όπως ξέρουμε. Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο και άμεσα έγινε η διαπίστωση σε πέντε χιλιάδες άτομα, για να βγουν αυτά τα συμπεράσματα, πάντως γεγονός είναι πως έγινε. Δίδαγμα: Φοράμε ενισχυμένες μάσκες και όλα πάνε καλά. Ρητόν: Πίστευε και μη ερεύνα.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΕΣ

Αυτό το Πάσχα, το Άγιον Φως, το οποίο κάθε χρόνο αναζωπυρώνεται στον Ιερό Τάφο του Κυρίου, προκειμένου να φωτίσει τον κόσμο μας, θα έλθει στην Ελλάδα χωρίς τις συνήθεις αποδιδόμενες τιμές υποδοχής Αρχηγού Κράτους που έχουν θεσπισθεί και χωρίς κόκκινα βελούδινα χαλιά στην πίστα του αεροδρομίου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται γι’ αυτήν την αλλαγή από τα ΜΜΕ και το χριστεπώνυμο πλήθος συγκινείται δεόντως. Αναρωτιέμαι όμως, αν το Άγιον Φως και η πίστη μας, έχουν ανάγκη αυτών των θεαματικών τιμών, αν ο Πλάστης των Ουρανών και της Γης, ο Δημιουργός της Ζωής, περιμένει κάθε χρόνο μία φιλαρμονική ορχήστρα να παιανίσει για να καταξιωθεί στην ανθρώπινη συνείδηση. Μήπως κάπου χάνουμε το νόημα της Πίστης; Καλό Πάσχα.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΠΑΘΩΝ

Περίεργη συγκυρία και αυτή εφέτος. Η ζωή εν τάφω, την στιγμή κατά την οποία η Άνοιξη, κατά την 1η του Μαΐου, σηματοδοτεί την «αναγέννηση», η οποία αυτή τη χρονιά θα ξεκινήσει την δεύτερη ημέρα του Μάη και ο στέφανος εξ’ ακανθών θα αντικατασταθεί από στεφάνια αγριολούλουδων μπροστά στα σπίτια μας και πάνω από τις κύριες εισόδους τους. Ένα Πάσχα εφέτος γεμάτο πάθη και λάθη, πάθη θεία και λάθη ανθρώπινα όπως πάντα, με αναγεννημένες ελπίδες να ξεφύγουμε από την λαίλαπα του κορωνοϊού και εφαλτήριο βήμα την αλόγιστη έξοδό μας προς τα πατρογονικά και τα εξοχικά μας, ενώ πίσω μας αφήνουμε συντρίμμια νεκρών συμπολιτών και οικείων μας προσώπων. Έτσι, αντιφατική είναι η ζωή, όπως αντιφατικός και ο Άνθρωπος.

ΛΑΜΠΡΗ

Ανάσταση Κυρίου σήμερα και ευκταία θα ήταν και η ανάσταση των ψυχών μας, την οποία επί αιώνες επιδιώκουμε, ουδέποτε όμως μάθαμε εάν αυτή, έως σήμερα, έχει επιτευχθεί, σε ποιο ποσοστό και σε ποιο μέγεθος. Άσχετα με την απορία μας αυτή, όμως, καλό θα είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν την επίτευξη, ευχόμενοι το αποτέλεσμα να χαράξει νέους ορίζοντες για την Ανθρωπότητα, εντός των οποίων θα είναι πλέον δυνατόν να αποκατασταθεί καθετί το κακό, το οποίο μας ταλανίζει μέχρι σήμερα και να επιτύχουμε την ανάπλαση αυτού τού, εν πολλοίς, αποτυχημένου κόσμου μας, προς όφελος μίας νέας ζωής γεμάτης με αγάπη, αλληλεγγύη, ειρήνη, κατανόηση. Χρόνια πολλά.ΛΑΜΠΡΗ Ανάσταση Κυρίου σήμερα και ευκταία θα ήταν και η ανάσταση των ψυχών μας, την οποία επί αιώνες επιδιώκουμε, ουδέποτε όμως μάθαμε εάν αυτή, έως σήμερα, έχει επιτευχθεί, σε ποιο ποσοστό και σε ποιο μέγεθος. Άσχετα με την απορία μας αυτή, όμως, καλό θα είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν την επίτευξη, ευχόμενοι το αποτέλεσμα να χαράξει νέους ορίζοντες για την Ανθρωπότητα, εντός των οποίων θα είναι πλέον δυνατόν να αποκατασταθεί καθετί το κακό, το οποίο μας ταλανίζει μέχρι σήμερα και να επιτύχουμε την ανάπλαση αυτού τού, εν πολλοίς, αποτυχημένου κόσμου μας, προς όφελος μίας νέας ζωής γεμάτης με αγάπη, αλληλεγγύη, ειρήνη, κατανόηση. Χρόνια πολλά.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

Παρά το κεκτημένο της άποψης ότι η Μουσική εξημερώνει τα ήθη και αποτελεί θεραπευτικό φάρμακο, άποψη την οποία επί αιώνες στήριζαν και στηρίζουν Επιστήμονες και Φιλόσοφοι, φαίνεται, ως αποδεικνύεται σήμερα, πως η μουσική ακολουθώντας και αυτή την «εξαίρεση του κανόνος», επιδεινώνει και επιταχύνει την μετάδοση του κορωνοϊού. Αλλιώς, τί νόημα θα είχε να χαλαρώνουν τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης, να συνεχίζονται οι αθρόες συγκεντρώσεις σε διάφορες περιπτώσεις, όπως έξοδος Πάσχα, συγκεντρώσεις και πορείες Πρωτομαγιάς και διαφόρων διαδηλώσεων, άνοιγμα καταστημάτων κάθε είδους, επαναλειτουργία κέντρων εστίασης και καφετεριών, προαγγελίες ανοίγματος τουριστικής περιόδου και πλέον ελεύθερης μετακίνησης, και να απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους η μετάδοση μουσικής;

ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς στατιστικές, ή έστω υπολογισμούς, διακόσια εξήντα εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο μας, παραμένουν αναλφάβητα. Δεν εκλαμβάνεται ως αστείο. Δίπλα σε αυτά, τα οποία σβήνουν κάθε ημέρα από πείνα και ασθένειες, συμπληρώνουν την τριάδα της απάνθρωπης κοινωνίας μας, η οποία υποκρίνεται κατά πολύ, αλλά ανταποκρίνεται ελάχιστα. Οργανισμοί για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να απαλείψουν αυτά τα τρία κακά, παρ’ όλες τις προσπάθειές τους. Από τα τρία, το τελευταίο κρίνω και σαν πιο σοβαρό. Όταν υπάρχει σκοταδισμός και συνεχίζει να συντηρείται, ούτε η πείνα, ούτε οι ασθένειες θα εξαλειφθούν και αυτό φυσικά αποβαίνει σε βάρος της Ανθρωπότητας ολόκληρης, όσο και αν κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες και ανταποκρινόμενοι τρόποι για να εξορκίσουμε τα κακά.

ΤΟ ΠΕΛΕΚΟΥΔΙ

Τέτοια ήταν η χαρά και η ανακούφιση από το γεγονός ότι προχθές Τετάρτη, ο Νίκος ψηφίστηκε από το νοήμων τηλεόπληκτο κοινό να παραμείνει στο «Survivor», ώστε άναψαν φωτιές και σκόρπισαν στον ουρανό πυροτεχνήματα οι φίλοι και θαυμαστές του στο Ζευγολατιό, και κάηκε το πελεκούδι όπως λέμε, με την προτροπή μάλιστα και των τοπικών Αρχών, όπως ελέχθη. Όλα έγιναν μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και κατέδειξαν ότι ο πολιτισμός ουδέποτε εκτρέπεται του ευπρεπούς και αυτό είναι άκρως παρήγορο για το χτίσιμο της εξέλιξής μας όσον αφορά στην ευγενή άμιλλα σε τέτοιου είδους αγωνίσματα, τα οποία διακρίνει το φίλαθλον πνεύμα, κληρονομιά των προγόνων μας, όπως το πένταθλον, το παγκράτιον, και τόσα άλλα.

ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ξεσηκώθηκαν τα Σωματεία διαφόρων κλάδων και διαμαρτύρονται για ένα νέο διαφαινόμενο νόμο, ο οποίος θα επιβάλλει περισσότερες ώρες εργασίας σε υπαλλήλους και εργάτες, ενδεχομένως και στους βουλευτές, και μιλούν, πριν ακόμη δει το φως της δημοσιότητας και το κόστος της αποτελεσματικότητας για κατάργηση δικαιωμάτων τα οποία έχουν αποκτηθεί από αιώνες, ακόμη και με αίμα. Προσωπικά, νομίζω πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια και αφού δεν υπάρχουν άλλα, παρά «χαζεύουν» τα νιάτα, έστω και με διπλώματα, εδώ και εκεί, ή παίρνουν των ομματιών τους και φεύγουν σε ξένες χώρες, – λέγοντας πως η Πολιτεία δεν τους προσφέρει τις πρέπουσες ευκαιρίες- ας γίνει και αυτό, να δούμε μία νέα Ελλάδα να εργάζεται στις κυψέλες των εργασιών μερόνυχτα, ωσάν μελίσσι παραγωγικό και αποδοτικό. Όσο για αμοιβές, για τις οποίες φοβούνται, πιστεύω ότι θα ληφθούν ειδικά κοινωνικά μέτρα, αλλιώς ο νόμος δεν θα είναι ολοκληρωμένος και εκτός προοπτικός επ’ αυτού της ΕΕ ,και ίδιος ο Υπουργός, άλλωστε, διέψευσε τις «Κασσάνδρες» διαβεβαιώνοντας πως δεν θα φτάσει στα άκρα, παρά μόνο θα τα αγγίξει.

ΕΥΤΥΧΟΥΜΕ

Με 60.000 τεστς, 737 διασωληνομένους και 68 θανάτους, εχθές Σάββατο, δεν είναι δυνατόν να μην χαιρόμαστε όταν οι επιστήμονες και οι πολιτικοί μας, υπόσχονται καλύτερες ημέρες και άνοιγμα κάθε κλειστής θύρας, από Δευτέρα σε Δευτέρα, κι αυτό, γιατί πάρα-πολλοί από εμάς δείξαμε καλή διαγωγή και εμβολισθήκαμε, ακόμη και παρά την θέλησή μας, προκειμένου να συνεισφέρουμε στην οικονομική ανάταξη του τόπου μας. Άλλωστε, και όπως μας το διαβεβαιώνουν τόσο οι προαναφερθέντες, όσο και τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, έρχεται το πολυπόθητο καλοκαίρι, όπου κάθε μικρόβιο πίπτει σε θερινή νάρκη και 4.500.000 Έλληνες θα έχουν εμβολιασθεί μέχρι τον Ιούλιο, και όλα αυτά πλήρως τεκμηριωμένα και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πετάξει τις μάσκες κατά ορισμένους, κατά άλλους το 2021 και έτερους κατά το 2022. Πάντως, το φως στο τούνελ έχει φανεί και σε μας, δεν μένουν παρά μόνο η χαρά και η ευτυχία.

ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ημέρα της Ευρώπης η χθεσινή, της «γηραιάς ηπείρου» του πλανήτη μας, με ένα αδιόρατο και απλανές χαμόγελο τα χείλη μας, για την κατατετμημένη στο παρελθόν και «ενωμένη» σήμερα αυτή περιοχή, η οποία τόσα κακά υπέστη από καταβολής κόσμου μέχρι σήμερα, και ίσως πολύ ελάχιστα απεκόμισε σαν μαθήματα για την εξέλιξή της. Κατακτητικοί αιμοδιψείς πόλεμοι, εκδικητικές φθονοκτόνες θρησκείες, σκοταδιστικές περίοδοι, λαίλαπες μολυσματικών θανάτων, οικτρά εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης, σκοταδιστικές περίοδοι, απολυταρχικές εξουσίες, ανισότητες κοινωνικές, φυλετικές και άλλες, αδιέξοδοι πολιτικές, έκπτωση αξιοπρέπειας και ηθικής, απώλεια μνήμης εθνικών ταυτοτήτων, αυτά όλα και άλλα, στις Δέλτους τής μακραίωνης αυτής Ιστορίας της. Κάθε ευχή, για κάτι, απρόσμενα καλύτερο.

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΥΣΗ

Θύμωσε η σεβαστή Ευρωπαϊκή Ένωση και ματαιώνει την παραγγελία της εκατομμυρίων εμβολίων από την φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, γιατί αυτή δεν υπήρξε συνεπής στην παράδοση της πρώτης παραγγελίας. Για την ελαττωματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, την οποία πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε στον τοίχο, ούτε κουβέντα. Αντίθετα, οι απανταχού επιστήμονες αποφαίνονται ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι πρέπει όλοι να εμβολισθούμε με αυτό, γιατί οι μερικές μικρές παρενέργειες δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν, -και άλλωστε τίποτε δεν αποδεικνύει μέχρι στιγμής ότι οφείλονται στο εν λόγω εμβόλιο. Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς θα εξασφαλίσουν οι εμβολιαζόμενοι την δεύτερη δόση τους, εφ’ όσον πρόλαβαν και έκαναν την πρώτη με το συγκεκριμένο. Αναμφισβήτητα, κάποια επιστημονική λύση θα βρεθεί, πιστεύω.

ΜΙΜΟΥΜΕΘΑ…

Τελικά, το ανθρώπινο ον, δεν είναι παρά ένας μίμος, που άγεται και φέρεται από τις πράξεις των συνανθρώπων του, και να που τώρα ξεκινά να λαμβάνει την σκυτάλη από τις ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς ένας δεκαεπτάχρονος μαθητής άρπαξε το όπλο του και θέρισε επτά άλλους μαθητές και έναν καθηγητή στα καλά τού καθουμένου! Δι’ ασήμαντον αφορμήν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις ΗΠΑ αλλά και «με την άδεια της Αστυνομίας», αφού σύμφωνα με τον Νόμο, του είχε δοθεί άδεια οπλοφορίας. Ηθικός αυτουργός και εδώ ο Νόμος, ο οποίος τώρα «θα αλλάξει», υπόσχονται, αλλά κατόπιν εορτής. Στην Ρωσία βέβαια, γιατί στην Αμερική «πασχίζουν» οι Κυβερνήσεις, αλλά προκοπή δεν γίνεται. Και ο μιμητισμός καλά κρατεί…

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΜΑΣΤΕ

Τόσο εμείς, όσο και οι αξιότιμοι πελάτες μας του τουρισμού, δεν κρατιόμαστε πλέον, οι μεν να τους υποδεχθούμε, χρημάτων ένεκεν, οι δε αυτοί γιατί έκαναν τα εμβόλιά τους, έλαβαν τα πιστοποιητικά τους καλής υγείας και ως άτομα πλέον απαλλαγμένα πάσης ιικής υποψίας, δεν περίμεναν να ανοίξει τυπικά η πύλη εισόδου τους στη χώρα μας, αλλά εδώ και ημέρες ξεκίνησαν να έρχονται να απολαύσουν τον ήλιο και τις θάλασσές μας. Χαράς ευαγγέλια, γιατί και εμείς θα ξεφύγουμε, επιτέλους, από την απομόνωσή μας, ποικιλοτρόπως θα έλθουμε σε επαφή μαζί τους, και μάλιστα χωρίς φόβο αφού πληρούν τις υγιεινές προϋποθέσεις. Ακράτητοι, λοιπόν, και αυτοί και εμείς θα γεμίσουμε τις παραλίες, θα επισκεφθούμε τα αρχαία μας, θα γλεντήσουμε, θα χαρούμε επιτέλους μετά από τόσους μήνες, καλύτερες ημέρες, εντελώς και στα πάντα ελεύθεροι.

ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΙ

Ανέκαθεν ήμουν νομοταγής πολίτης και είμαι, πάντα πίστευα στην εξέλιξη και τις επιτεύξεις της Επιστήμης και πάντα προσπαθώ να είμαι αντάξιος της δικής τους προς εμέ εμπιστοσύνης, ως Ανθρώπου. Χαίρομαι που μετά από τόσους μήνες καταναγκασμού, εγκλεισμού και φόβου δόθηκε το πράσινο φως τής απελευθέρωσής μας από ένα τόσο βαρύ και θανατοπληρωμένο εχθρό και μπορώ να πω πως κι εγώ χορεύω με αυτούς τους κατοίκους της Ρόδου, οι οποίοι χορεύοντας φοκλόρ υποδέχθηκαν τους πρώτους τουρίστες στο αεροδρόμιο. Ενίοτε όμως μπερδεύομαι με τις διάφορες αντικρουόμενες απόψεις των επαϊόντων διεθνώς, οι οποίοι πότε μας λένε το ένα και πότε το άλλο, αφήνοντας περιθώρια σε συνομοσιολογίες, αντιφάσεις και παράξενες δηλώσεις ή σε αμφισβητήσεις, όπως κάποιες χώρες να εξορκίζουν και άλλες να αγκαλιάζουν τέτοια φαινόμενα.

ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΑΚΟΗΣ

Δέκα ημέρες νωρίτερα, μπλοκαρισμένα τα «διόδια», και αυστηρά απαγορευτικά μέτρα για να εξορκίσουμε την πανδημία. Δέκα ημέρες αργότερα, με πόλεις σε καραντίνα, γεμάτα τα νοσοκομεία διασωληνομένους και αρκετούς νεκρούς ανά την επικράτεια, αλλά χάρη στην κατανόηση των Ελλήνων που πάντα υπακούουν στο σωστό και αλάνθαστο και την προσέλευσή τους να εμβολιασθούν οι περισσότεροι, τα πάντα είναι πλέον ελεύθερα, τουλάχιστον για όσον αφορά τις μετακινήσεις στην χώρα μας και των τουριστών που την αγαπούν και θέλουν να την επισκεφθούν και να θαυμάσουν τον αρχαίο πολιτισμό και τις εξαίσιες παραλίες της. Τόσο απλά ήταν τα πράγματα, τόσο πιο νωρίς θα είχαμε ξεμπερδέψει αν ακούγαμε λίγο περισσότερο, δεν πηγαίναμε πλατεία για πάρτις, εκκλησίες με συνωστισμό και άλλα τέτοια. Για να δούμε, την επόμενη φορά θα είμαστε ευπειθέστεροι;

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Έκκληση του ΠΟΥ να σταματήσουν οι εμβολιασμοί στα μικρά παιδιά που δεν νοσούν εύκολα ούτως ή άλλως, και να σταλούν τα εμβόλια στις τρίτες χώρες να εμβολιασθούν, τουλάχιστον, οι Υγειονομικοί. Παράλληλα, ο πρόεδρος, ευρισκόμενος στους Δελφούς, εξήγγειλε την άποψή του ότι το εμβόλιο θα χρειαστεί να επαναληφθεί και σε τρίτη δόση, κατά Οκτώβριο μήνα, και πιθανώς να μονιμοποιηθεί για να μην κινδυνεύουμε. Κι ενώ, φαίνεται πως, ο ιός ήρθε για να μείνει, ακόμη και με την ετήσια επανάληψη, οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη, ύστερα από ενάμισι έτους πειράματα και ανιχνεύσεις, αν το μικρόβιο παραμένει και διαδίδεται ακόμη και αν όντως εμβολισθούμε όσες φορές μας το ζητήσουν. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε την χρήση μάσκας, η οποία και αυτή, λένε, ελάχιστα προστατεύει, και μέχρι νεοτέρων δειγμάτων από μελέτες, και αποφάσεων.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ήταν 17 Μαΐου τού 1941 και το χερσαίο τμήμα τής Ελλάδας υπό γερμανική κατοχή. Έπρεπε να «πέσουν» και τα νησιά, όμως η Κρήτη ήταν αυτή που τρομοκρατώντας τον, «γονάτισε» τον Χίτλερ και τον οδήγησε στην πρώτη μεγάλη ήττα του στα χιόνια της Ρωσίας. Με πεντακόσια αεροπλάνα και χιλιάδες στρατό σε Μεραρχίες Αλεξιπτωτιστών θέλησε να καταλάβει την Μεγαλόνησο, αλλά η «νίκη» του υπήρξε πύρρειος με τρομερά μεγάλες απώλειες από την αντίσταση των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα από την αυτοθυσία των γενναίων Κρητικών, οι οποίοι έμαθαν την «Λουφτβάφφε» να χορεύει πεντοζάλη στον αέρα και τιμώρησαν τους αλεξιπτωτιστές, του Φύρερ, με το σύγχρονο λεβέντικο «Μολών λαβέ», έτσι όπως μόνον αυτός ο λαός ξέρει να το χρησιμοποιεί και να το αξιοποιεί. Ογδόντα χρόνια από τότε, σήμερα ακόμη, δοξάζουμε πάντα την λεβεντιά τους και την τόλμη τους.

ΝΕΑ ΕΙΔΩΛΑ

Μετά τους τουρίστες, τους οποίους υποδέχθηκε σύσσωμη η Ρόδος, πάνδημη αυτή τη φορά υποδέχθηκε τον Τζαίημς με αλαλαγμούς, άγριο στριμωξίδι, χωρίς σχεδόν μάσκες (ίσως για να μην θεωρηθούν …υποκριτές) και με πυροτεχνήματα που έκαψαν τον Ουρανό. Ποιος είναι ο Τζαίημς, ο ο οποίος απείλησε να εκτοπίσει τον Νίκο από το Ζευγολατιό; Είναι τα δύο νέα είδωλα της ελληνικής πραγματικότητας, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτό το κουλτουρέ τηλεοπτικό παιχνίδι «Survivor», το οποίο άφωνοι παρακολουθούμε κάποια εκατομμύρια Έλληνες και Τούρκοι εδώ και κάποια χρόνια. Ξέσπασμα όχι μόνο χαράς για τους «επιζήσαντες», αλλά και μία ένδειξη του πόσο κακό μας έκανε ο εγκλεισμός τόσων μηνών στα σπίτια μας, όπου και εμείς αν το εξετάσεις βαθιά, κάπως σαν «επιζήσαντες» καταξιωθήκαμε!

ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟΨΕΩΝ

Η αλήθεια είναι πως οι Επιστήμη είναι πολύτιμη πλέον για την ζωή και την υγεία του Ανθρώπου και σε όλο τον κόσμο, σκαπανείς αυτής, εργάζονται για τον λόγο αυτό με σύνεση και επιμέλεια και θαυμαστά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε χρόνο ρεκόρ κατόρθωσαν να δημιουργήσουν εμβόλια κατά του ιού που μας απειλεί, ενώ στο παρελθόν για παρόμοιες περιπτώσεις χρειάζονταν δεκαετίες πειραμάτων και εφαρμογών. Τους είμαστε, οπωσδήποτε, ευγνώμονες, εκείνο όμως που μας αποπροσανατολίζει κατά τι, είναι οι διαφορετικές απόψεις και διατυπώσεις τους επί παντός σχετικού, όταν εκπρόσωποί τους μέσω των πλουραλιστικών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης, εκφράζονται επίσης πλουραλιστικά, έτσι ώστε να φτάνουμε στο άλλο άκρο, του να μη μπορούμε να εννοήσουμε, εμείς οι απλοί άνθρωποι, τί ακριβώς συμβαίνει. Έτσι, ό,τι τη μία στιγμή ακούμε από τον έναν, αντιτίθεται στις απόψεις κάποιων άλλων και αυτός ο πλουραλισμός απόψεων και διατυπώσεων μας μπερδεύει τα μάλλα, πλην όμως χρέος μας είναι να προσαρμοζόμαστε.

ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΝ
Ένας αιώνας και δύο χρόνια για να αποφασιστεί, εχθές 19 Μαΐου, και με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και προς τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι «η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί χρέος και καθήκον μας προς την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση” και τους καλούν να εισάγουν σχετική πρόταση ψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν. Πόσο πιο γρήγορα, δηλαδή, από την δική τους απόφαση να διεκδικήσουν, επιτέλους, αυτήν την αναγνώριση, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, όταν ο αρμενικός λαός συνεχώς και ανελλιπώς διεκδικούσε και αγωνιζόταν γι’ αυτήν την δικαίωση και το πέτυχε μόνο εκατόν έξη χρόνια αργότερα και μόνο από τις ΗΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμως, συνεχίζει να αγνοεί το γεγονός; Όμως, η αλήθεια είναι πως η ανθρώπινη λογική, μπορεί να κρίνει, να προσμετρά και να αποφασίζει όπως και όποτε θέλει. Το αναμφισβήτητο, παραμένει ότι κάθε γεγονός, καλό ή κακό, και αποτελεί τη συνισταμένη της πραγματικότητας.

ΟΛΑ ΣΤΑΧΤΗ

Μια στιγμή και μία αδέξια, αν όχι προμελετημένη, προσπάθεια, αρκούν για να σκορπιστεί το κακό, κι αυτό με τη σειρά του να αποδώσει στάχτη! Ηλικιωμένος 90 χρόνων, στις 10 τη νύχτα βγήκε να κάψει ξερόκλαδα και εν τη σπουδή του, έκαψε δάση, σπαρτά, σπίτια και ανθρώπινες ψυχές, μαζί με αυτήν της μητέρας-φύσης. Η επιπολαιότης που οδηγεί στην απώλεια. Αυτή τη φορά, ωστόσο, μας διαβεβαίωσαν πως το Κράτος ήταν παρών, καθώς και ο άνεμος, δυστυχώς. Τώρα, απομένει η αποκατάσταση, την οποία οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν πάραυτα και με μεγαλοθυμία. Από εκεί και πέρα η υλοποίηση σε μερικά, ή αναρίθμητα χρόνια. -Δεν είναι κατηγορία, είναι τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε βιώσει όσον αφορά στο θέμα των υποσχέσεων, των οποίων, υλοποίησή τους, δεν είναι βέβαια τα κοντέϊνερς. Ευελπιστούμε η παρούσα Κυβέρνηση να μας αποδείξει πως μετά γνώσεως λόγου και ευαισθησίας, γνωρίζει να υλοποιεί τις υποσχέσεις της.

ΑΝΕΥ ΑΥΤΩΝ

Ακόμη και οι επιτυχέστεροι ψυχολόγοι και οι σωφρονέστεροι νομοθέτες και πολιτικοί, σκέπτομαι ότι δεν μπορούν να διεισδύσουν στα κατάβαθα των παιδικών ψυχών και να λάβουν ορισμένες αποφάσεις για το «καλό» ή το «κακό» τους, καθώς όπως είναι γνωστό, μόνο αυτός που δέρνεται πονάει. Δεν αμφισβητεί κανείς τις γνώσεις, την σοφία και το καλοπροαίρετο των αποφάσεών τους, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η αντίδραση του κάθε παιδιού, όταν βρεθεί ενώπιο σε ενδεχόμενους κινδύνους για την ψυχική υγεία του. Πάει καιρός που εμείς πάψαμε να είμαστε παιδιά, όμως αν αναδιφήσουμε μέσα μας, θα βρούμε πολλά που αντιμετωπίσαμε, στις τρυφερές ηλικίες μας, παρά την αντίδραση των συναισθημάτων μας και για πόσα από αυτά, σήμερα υποφέρουμε. Οι προβλέψεις, οι νόμοι και τα επιστημονικά συμπεράσματα, μπορούν να αλλάζουν εύκολα, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και νέα επιστημονικά δεδομένα. Τα κατακάθια της ψυχής όμως, δεν αλλάζουν, συνήθως, με τίποτε και γι’ αυτό ούτε να προβλέπουμε, ούτε να προσδιορίζουμε και εκ των προτέρων να συμπεραίνουμε είναι δυνατόν.

ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΕΓΗ

Το ελληνικό Θεατρικό Μουσείο, και η Βιβλιοθήκη ελληνικών Θεατρικών έργων, βρήκαν επιτέλους να στεγαστούν ύστερα από μία διαρκή ταλαιπωρία πολλών χρόνων, φιλοξενούμενα δεξιά και αριστερά, και μετά από πολλές διενέξεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τελικά και αποφάσισε να τα αποκτήσει. «Τέλος καλό, όλα καλά», όπως μας εδίδαξε και ο Σαίξπηρ, αν και το τέλος δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει εκ των προτέρων, γιατί όλος αυτός ο θησαυρός της ελληνικής λόγιας και έντεχνης κληρονομιάς δεν πρέπει ποτέ να φτάσει σε ένα «τέλος», όπως μέχρι πρότινος είχε απειληθεί. Μένει να δούμε τώρα πού και πώς θα στεγαστεί όλος αυτός ο ελληνικός πλούτος των Γραμμάτων και των Τεχνών και ποιά θα είναι η από εδώ και στο εξής συντήρηση και διατήρησή του.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Εξήντα πέντε συναπτά έτη λειτουργεί ανελλιπώς, -εκτός πέρσι λόγω κορωνοϊού-, το πανηγύρι της Eurovision, η οποία εφέτος μας «εδίδαξε» πως και η Αυστραλία στην Ευρώπη ανήκει (sic)! Κλόουνς, κιτς ενδυμασίες, κομμώσεις, ζωγραφισμένα σώματα, αλλοπρόσαλλες χορογραφίες, ουρλιαχτά και αλλαλλαγμοί, χάριν εντυπωσιασμού, κάτι μεταξύ «Comedia de l’ Arte» και αφηρημένης τέχνης, με βραβεύσεις που εξαρτώνται από τις σχέσεις μεταξύ χωρών και αλληλοϋποχρεώσεων, η περίληψη της ετήσιας εικόνας της. Εχθές, η Ιταλία έφτασε καταϊδρωμένη στην κορυφή με ένα τραγούδι πόρρω απέχον από μουσικές εντυπώσεις, καθώς και τα υπόλοιπα κράτη, κατά πλειοψηφία, ακολούθησαν κατά πόδας. Σε αυτό το Φεστιβάλ εντυπωσιασμού, η χώρα μας κατέλαβε την δεκάτη θέση, ανταλλάσοντας βαθμούς με την Κύπρο, η οποία κατέκτησε την δεκάτη έκτη. Έτσι τελείωσαν οι υποχρεώσεις μας, εξασκήσαμε και τα αγγλικά μας, θάχουμε και να λέμε… Η μουσική παιδεία στην Ευρώπη, καλά κρατεί.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Ελήφθη η απόφαση από το ΚΑΣ να αναμορφωθεί και διαμορφωθεί ο χώρος, σε περιοχή της Κυνόσουρας στην Σαλαμίνα και να αποδοθεί στον Πολιτισμό. Για την αποπεράτωση του έργου, χρονικό όριο ορίζονται τα έξη χρόνια, οπότε και κατά τις προοπτικές, θα εγκατασταθεί εκεί ψηφιακή αναπαράσταση και της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Φυσικά και μας χαροποιεί μία τέτοια είδηση και θα πρέπει να ελπίσουμε πως το όλο θέμα θα εξελιχθεί κανονικά και μέσα στα χρονικά πλαίσια, τα οποία αναφέρθηκαν, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία, μάς έχει πολλές φορές αιφνιδιάσει με ζητήματα γραφειοκρατίας, παρεμβάσεις «αρμοδιοτήτων», καθυστέρηση έργων από τους εργολάβους, και άλλα τινά. Από την άλλη πλευρά, γεμίζουμε αισιοδοξία, καθώς το νησί αυτό που κατά πολλούς τρόπους κατά την αρχαιότητα και δώθε, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον πολιτισμό, θα δυνηθεί και πάλι με αυτό το έργο, να επιτελέσει ένα ακόμη μεστό οδοιπορικό στην εξέλιξη των πολιτιστικών προσδοκιών μας.

ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Το «καλό» στη χώρα μας είναι ότι ενίοτε ανησυχούμε σφόδρα, πιάνουμε ένα θέμα και το αναδεικνύουμε σε «μέγα», -είναι δεν είναι-, λυπόμαστε, αναστενάζουμε, συνεντευξιαζόμαστε, λέει ο καθένας τα δικά του, και την άλλη ημέρα το έχουμε κλείσει και αυτό στο χρονοντούλαπο, κυνηγώντας κάτι άλλο για κατανάλωση. Ανακοινώθηκε εχθές πως οκτώ χιλιάδες παιδιά αυτό το χρόνο, και μέχρι σήμερα, έχουν «χαθεί» στις ΗΠΑ, και εκατόν δέκα έξη στην Ελλάδα, εκ των οποίων δέκα εννέα αγνοούνται παντελώς μέχρι σήμερα. Και είναι σωστή η καταγραφή, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά αυτά «χάνονται», είτε πλανεύονται από επιτήδειους, είτε από μόνα τους τα παρατάνε όλα πίσω τους και εξαφανίζονται, ενώ και μέσω φέϊς μπουκ και άλλων συναφών, παρασύρονται σε αδιευκρίνιστες περιπέτειες. Τις πταίει; Τα παιδιά τα ίδια, η οικογένεια, η Πολιτεία; Εκούσια ή ακούσια, όλοι διαδραματίζουν τον ρόλο τους, όπως όλοι, -και σε κάθε περίσταση-, κλαίνε, κατηγορούν, και προτείνουν λύσεις κατόπιν εορτής.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Όλο και περισσότερο συζητείται τον τελευταίο καιρό η μεταλλαγή τής δια ζώσης Παιδείας σε ηλεκτρονική, έτσι ώστε και οι μαθητές να μην κουράζονται να πηγαίνουν στα σχολεία εδώ κι εκεί, αλλά και να επιτευχθεί και εξοικονομηθεί ενέργεια, καθώς και λιγότερο θα κινούνται τα παιδιά, από και προς, ώστε να γίνονται «μπολουκάκια» όπως τα ήθελαν οι παλιές μαμάδες, αλλά και λιγότερη βενζίνη να καταναλώνεται, αφού τα «σούρτα» θα μειωθούν στο ελάχιστο, σε ιδιωτικά ή δημόσια μέσα αυτοκίνησης. Μία «πρίμα» πρόβα ξεκίνησε, με τα δύο «λοκντάουν» πέρυσι και εφέτος, και προβλέπεται να τριτώσει με το επόμενο και κατόπιν «να δέσει». Από ό,τι συζητείται, παιδιά μαθητές και φοιτητές δείχνουν ενθουσιασμό με αυτήν την εικονική πραγματικότητα εκπαίδευσης, καθώς δεν θάχουν κάποιον πάνω από το κεφάλι τους και θα μπορούν ως εκ τούτου να βρίσκονται σε μόνιμη «κοπάνα» ξεγελώντας εαυτούς και αλλήλους.

ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ

Απορίας άξιον είναι τί χρειαζόμαστε τις πολιτικές αναλύσεις από υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες, τις επιστημονικές τοποθετήσεις από έγκριτους επιστήμονες, κοινωνιολογικά θέματα, και κάθε είδους σοβαρής συζήτησης με πολιτικούς αναλυτές, επιστήμονες, κοινωνιολόγους, και άλλους ειδικούς, όταν οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές της ραδιοτηλεόρασης είναι οι ίδιοι πανεπιστήμονες και επαΐοντες επί παντός προκύπτοντος θέματος και κάθε αναφυομένου προβλήματος, και καλούν τους «ειδικούς», για να τους ανοίξουν αυτοί τα μάτια, με τις δικές τους γνώσεις, με τις οποίες τελικά, και τους κατατροπώνουν. Εχθές το μεσημέρι ακόμη, άκουσα στο ραδιόφωνο την αναγγελία τού Τζον Μπάϊντεν, προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ζητεί από τις κρατικές υπηρεσίες τής Υπερδύναμης, να ερευνήσουν εντός τριών μηνών και διεξοδικά την προέλευση του κορωνοϊού, και τον παρουσιαστή να σχολιάζει διερωτώμενος έως πού θα πάει αυτή η συνομωσιολογία (sic!). Βλέπετε, μπορεί να ξέρει και να κρίνει καλύτερα εκείνος περί ιού, περί συνομωσιολογιών, περί επιστημονικών εξελίξεων, περί πολιτικών καταστάσεων, περί κοινωνικών προβλημάτων, και γενικώς περί παντός επιστητού, και να αμφισβητεί, ακόμη και τον πρώτο πολίτη του κόσμου.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σαράντα συναπτά έτη τιμήσαμε εχθές, εθνικά υπερήφανοι για την επέτειο της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέσσερις δεκαετίες, τιμώντας επίσης τις απόψεις των ετέρων μας, -στην αρχή λίγων, σήμερα αρκετά πολλών-, και εκτελώντας τις αποφάσεις τους, οι οποίες δεν θα μπορούσαν παρά να είναι οι ενδεδειγμένες επί παντός προβλήματος που απασχολεί αυτήν την Ένωση, αλλά και κάθε προβλήματος ετέρου, το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθούν πάντα να επιλύσουν οι υπόλοιποι. Μία σύμπνοια για να επιτευχθεί το καλό και το καλύτερο, ακόμη και το κάλλιστο, και το οποίο δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πρόσφατα απεσύρθη, καθώς και από την Ιταλία και άλλες μερικές χώρες που συνεχώς και για «ψήλου πήδημα» απειλούν με φυγή. Και παρά το γεγονός ότι η ίδια αυτή Ευρωπαϊκή Ένωση πολλάκις μας απείλησε να μας εκπαραθυρώσει, εμείς πάντα της μένουμε πιστοί, αναγνωρίζοντας πως πάντα εμείς φταίμε και πως πρέπει να σεβόμαστε τις υπογραφές μας για το καλό του συνόλου.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

Κατά τις ημέρες μας, οι οποίες ούτως ή άλλως παρέχουν την δυνατότητα στις ιδέες και την επιστήμη να καλπάζουν με την ταχύτητα του ήχου, οι αναθεωρήσεις είναι αναμενόμενες, καθώς αυτή η φρενίτιδα εξελίξεων δεν αφήνει περιθώρια για σαφείς προσδιορισμούς, δεδομένου ότι ενδεχομένως, η επόμενη ιδέα, ή η επόμενη ανακάλυψη, θα απορρίψουν ή θα αποδυναμώσουν τις πρότερες. Έτσι, δεν ήταν απρόσμενο, τις «τρελές ιδέες» Τραμπ περί τεχνητού ιού, να συγκινήσουν εν τέλει και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και η χθεσινή έγκριτη εφημερίδα «Daily Mail», να δημοσιεύσει είδηση ως προς την πεποίθηση επιστημόνων ότι όντως ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο και μάλιστα με την χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιστημονικούς λόγους, όπως απεκάλυψε ο Δρ. Φάουτσι, πλην όμως φαίνεται πως κάπως το μικρόβιο διέφυγε με πρώτα θύματα, μάλιστα, τρεις εργαζόμενους στο Κοινωνικό Εργαστήριο, το οποίο πειραματιζόταν επ’ αυτού, στην Κίνα. Και τώρα, με την σειρά της αυτή, θυμωμένη, απαιτεί να ανοίξουν προς έλεγχο και τα αμερικανικά επιστημονικά εργαστήρια. Ιδού γιατί σε μία εποχή ταχύτητας, τίποτε δεν είναι βέβαιο από τη μιά στιγμή στην άλλη.

ΤΡΟΜΟΣ …

Μπορεί να φαίνεται πως όλα καλά βαδίζουν στην χώρα μας και να μας συγχαίρουν οι πάντες, και να μας στέλνουν από παντού τους πολίτες τού κόσμου για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, η οποία ξέρει να κατανικά τους ιούς, να φιλοξενεί με πάσα ασφάλεια τους επισκέπτες της και άλλα πολλά, αλλά στον τομέα των κρουσμάτων τρομοκρατίας, μάλλον δεν μπορεί να τα καταφέρει επαρκώς, και αυτό μοιάζει να το γνωρίζουν πολύ καλά ημεδαποί και αλλοδαποί τρομοκράτες, κλέφτες, δολοφόνοι, εκβιαστές και άλλοι του είδους, οι οποίοι ξεσπαθώνουν και συνεχώς αυγατίζουν. «Άπιαστος κλέφτης, καλός νοικοκύρης!», έλεγαν οι παλαιότεροι, καθώς και «με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», και αναμφίβολα με τέτοια πρότυπα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ανθεί και η παιδική βία, από παιδιά προς παιδιά, και το άσχημο είναι πως δεν φαίνονται στον ορίζοντα κάποιες λύσεις, ώστε να ελπίζουμε ότι δεν εκκολάπτονται σήμερα οι «στυγεροί» του αύριο.

ΑΒΡΟΤΗΤΕΣ

Μεταξύ τυρού και άχλαδος, τον οποίον τελευταίο δεν πρόλαβαν να χαρούν γιατί βιαζόταν ο κύριος Τσαβούσογλου να παρακολουθήσει αγώνα μπάσκετ στην τηλεόραση, οι δύο Υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, χάρηκαν ένα εξαίρετο βράδυ σε κοσμικό εστιατόριο πολυτελείας κα αντάλλαξαν λόγους και χαμόγελα αβρότητος, ύστερα από όσα ο δεύτερος είχε πει στην περιοδεία του στους ομοεθνείς του στην Θράκη, και δεκάδες δεκάδων παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου κατά την διάρκεια της ημέρας από τουρκικά αεροσκάφη. Το άλλο πρωΐ, συναντήθηκαν και με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θεώρησε τιμή του να ξεναγήσει τον κύριο Τσαβούσογλου σε δρόμους της Αθήνας και συμφώνησαν όλοι μαζί για μία συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών σε ευρωπαϊκή σύνοδο και να συζητήσουν σε ήπιους τόνους για όσα μας απασχολούν και όσα λέγονται, ενώ η τουρκική πλευρά προέβαλε βέτο να μην προβεί σε καμία υποχώρηση. Πόση πια αβρότητα να δείξουμε;

ΠΑΙΔΟΛΑΓΝΕΙΑ

Η φρίκη, σε όλο της το μεγαλείο! Καθημερινά φτάνουν οι ειδήσεις και προβάλλονται δεόντως, από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, και μάλιστα με μελανά χρώματα. Μικρά παιδιά και έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, βρίσκονται αντιμέτωπα με διάφορους και διαφορετικούς, ως προς τις διαστροφές τους, εκμαυλιστές, βιαστές, παιδεραστές, επιτηδευμένους στο να παρασύρουν και να βιάζουν χωρίς καμία προκατάληψη, ενδοιασμό και συνείδηση, αθώα θύματα, σπιλώνοντάς-τα και καθιστώντας- τα ηθικώς και σωματικώς ατιμασμένα και αναξιοπρεπή, ενίοτε «σημαδεμένα» ψυχολογικά, από τέτοιες ενέργειες. Αναρωτιέται κανείς, γιατί όλη αυτή, η χωρίς όρια και όρους συμπεριφορά, για τους οποίους δεύτερους, είναι σαφώς υπεύθυνη η Πολιτεία με την σχετική αμέλεια, την οποία επιδεικνύει ώστε να πατάξει το «κακό», και από την άλλη πλευρά ακόμη και συνυπεύθυνοι κάποιοι οικείοι, οι οποίοι είτε από υπέρμετρη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους, είτε από άγνοια των κινδύνων, -αν και τους γνωρίζουν-, πιστεύουν πως σε αυτούς δεν θα τύχει, και δεν πιέζουν την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους και παράλληλα να αποτρέψει τέτοια οδυνηρά και επαίσχυντα γεγονότα, με ένα αδιαπέραστο τείχος προστασίας.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ

Δύσκολο να καταλάβεις, κάποιες φορές, τα όσα μπορεί να συμβαίνουν γύρω σου και παράλληλα να αντικρούονται μεταξύ τους. Διαβάζω πως γερμανός επιστήμονας δήλωσε, εχθές, ότι σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς, ο COVID19 θα μας εγκαταλείψει στις 9 Νοεμβρίου ενεστώτος έτους αντί του 2022 ή ’23 όπως έλεγαν άλλοι, και αμέσως έτεροι τον διέψευσαν με δικούς τους υπολογισμούς. Απόλυτα ασφαλές το μοριακό τεστ, μας διαβεβαιώνουν, και σύμφωνα με αυτό, στην Θεσσαλονίκη άντρας, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε υγιέστατος μετά την μέτρηση, και εχθές διασωληνώθηκε. Σε γιγαντιαία συναυλία στις ΗΠΑ κατ’ εντολή Μπάϊντεν, όσοι έχουν εμβολιασθεί κατά του ιού, θα πληρώσουν κανονικό εισιτήριο για να εισέλθουν, όσοι όμως όχι, θα το αγοράζουν αντί χιλίων δολαρίων. Προχθές, ο κύριος Τζόνσον πανικόβλητος για την έξαρση του ιού εξήγγειλε την απόφασή του για νέο λοκ ντάουν στην Μεγάλη Βρετανία, εχθές ανακοινώθηκε επισήμως ότι έπαψαν οι νεκροί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένεκα του ιού. Ακόμη και σε νήπια θα χρειασθεί να γίνει το εμβόλιο, ενώ επί ενάμισι χρόνο πιστεύαμε ότι τα παιδιά δεν έχουν κίνδυνο. Περίεργα, κι όμως συμβαίνουν.

ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ;

Κι ενώ σε πολλές χώρες το εμβόλιο της Astrazeneca ή απαγορεύεται ή συνιστάται για αποκλειστικά συγκεκριμένες ηλικίες και οι πάντες προτρέπουν τους πάντες μετά κάθε εμβολιασμό να ελέγχουν τις αντιδράσεις που τυχόν τους παρουσιαστούν, γιατί μπορεί να έχουν σχέση με διάφορα συμπτώματα, στην Κύπρο, πανικόβλητοι οι κάτοικοι τρέχουν και δεν φτάνουν, -λένε οι ειδήσεις-, σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια, τόσο, που να χρειαστεί να ληφθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα, από τους αρμόδιους, για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος με το παραμικρό και επηρεασμένος από διάφορα γεγονότα, εκ των οποίων τα περισσότερα, μας διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν σχέση με τους εμβολιασμούς, παρά απλώς τυχαίνει να συμβούν κατά την ίδια συγχρονιστική περίοδο. Εν πάση περιπτώσει, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις κάθε χώρας έχουν τα δικά τους «στάνταρς» επί του θέματος και καλό θα είναι να μην επηρεαζόμαστε και να ακολουθεί ο καθένας τις μεθόδους τής δικής του χώρας, για να μην πελαγοδρομούμε.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Μην χαρείτε γι’ αυτό! Τιμούμε παγκοσμίως σήμερα την «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Και όντως, οι γιορτές είναι για να χαιρόμαστε και να ευτυχούμε. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μάλλον την θλίψη μας τιμούμε, για το «κατάντημα» του περιβάλλοντός μας, το οποίο φθίνει έμπλεο μόλυνσης από χίλιες δύο αιτίες, παρά τις προειδοποιήσεις των Παγκοσμίων Οργανισμών, αλλά και την παράλληλη ανοχή, τόσο των ίδιων όσο και των Κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, οι οποίες ενίοτε «ξεσπαθώνουν» υπέρ, πλην όμως ολιγωρούν στην επιβολή ουσιαστικών μέτρων. Καυσαέρια, χημικά και νοσοκομειακά απόβλητα, πυρηνικές δοκιμές, μόλυνση των θαλασσίων υδάτων, επικίνδυνα φυτικά φάρμακα, έως και ρίψεις ακαθόριστων, αγνώστου ταυτότητος, από αέρος ψεκασμών, που κάνουν κάποιους χιουμορίστες να αποκαλούν εμάς τούς υπόλοιπους «ψεκασμένους»! Μιλούν, ως εξ’ αυτών για υπερθέρμανση του πλανήτη, για τήξη των πάγω ν και χρεία νέων κιβωτών διάσωσης, συνεδριάζουν αποφασίζουν, δεν εκτελούν, και εφησυχάζουν με τις ρήσεις κάποιων επιστημόνων πως η φύση …αυτοκαθαρίζεται. Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σήμερα, ενός περιβάλλοντος που ευνοεί να αναπτύσσονται μικρόβια και ιοί με εγκληματικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη ζωή. Μας περιβάλλουν, μάλλον, περιβαλλοντικές καταστροφές και ουτοπιστικές ελπίδες.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ

Οι συνομωσιολόγοι καλά κρατούν, έτσι για να έχει και κάποιο σασπένς η ζωή μας, άσχετα με το κακό που μπορεί να προξενούν σε εαυτούς και αλλήλους. Χειρότερο όμως όλων είναι όταν αυτούς, τους οποίους αποκαλούσαμε «συνομωσιολόγους», τους αποδεχόμαστε κάποιες φορές, εκούσια ή ακούσια, αποφασίζοντας να ελέγξουμε τις καταγγελίες τους, όπως για παράδειγμα όταν ο τέως πρόεδρος Τραμπ μιλάει για «βιοχημικό» ιό, εκκολαπτόμενο σε χημικά εργαστήρια και οι άλλοι που αρνούνται να συμπλεύσουν, τελικά υποψιάζονται και αυτοί και ξεκινούν έρευνες για να επαληθεύσουν τα της συνομωσιολογίας, όπως τώρα όπου ο κ. Μπάϊντεν έδωσε εντολή να το ψάξουν το θέμα και ήδη εγείρονται υποψίες για έξη ερευνητές, εκ των οποίων όμως οι τρεις έχουν ήδη πεθάνει. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, ορθώς φαίνεται πίστευαν στο «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», αντίθετα με το «πίστευε και μη ερεύνα».

ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΕΡΩΝΕΙ Η TV

Αυτό, το οποίο μας κρατεί ζωντανούς και ακμαίους, δύο χρόνια, σχεδόν τώρα, είναι η ελληνική Τηλεόραση, η οποία από την μία πλευρά, μας κάνει να τρέμουμε ένεκα κορωνοϊού και να πεθαίνουμε από τον φόβο που μας προκαλεί, και από την άλλη, το αντιστάθμισμα, με τα υποβαθμισμένα πλην όμως αποπλανητικά προγράμματά της, τα οποία βεβαίως φέρουν διάφορους τίτλους, αλλά όλα κινούνται γύρω από ένα και μόνο «αποκλειστικό» θέμα, το οποίο ακούει στο όνομα «Survivor» και έτσι όπως παρουσιάζεται ολημερίς και ολονυχτίς, μοιάζει να είναι συμπαραγωγή όλων των ελληνικών καναλιών. Αναμφίβολα είναι σπουδαίο να βλέπεις νέους Ροβινσώνες να μοχθούν για ένα ξεροκόμματο, λίγα χιλιάρικα την εβδομάδα και άλλα εκατό χιλιάδες προσδοκώμενα, να τους καμαρώνεις να σκοτώνονται μεταξύ τους τόσο χαριτωμένα και να ανεβαίνει έτσι το πολιτιστικό επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης, αντανακλώντας πολιτισμό και στο «πέπουλο». Ώ, ναι, ξέχασα και τις διαφημίσεις, οι οποίες δεν λείπουν, και μάλιστα κατά γεωμετρική πρόοδο και εμείς απολαμβάνουμε, με αναπτερωμένο το ηθικό μας, άλλου μη υπάρχοντος.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Αποκλιμακώνονται οι εισαγωγές και οι θάνατοι στα Νοσοκομεία ένεκα κορωνοϊού, βελτιώνονται τα μέτρα ως προς τους περιορισμούς κίνησης και συμπεριφοράς των πολιτών εγχωρίων ή αλλοδαπών, αυξάνονται τα bonus-προνόμια σε όσους εμβολιάζονται, αλλά και ανεβαίνουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετς και σε άλλες κατηγορίες εμπορίου, ένεκα, λέει, του ότι η Ασία αυξάνει τους ναύλους μεταφοράς προϊόντων της προς Ευρώπη και Αμερική, ενώ παράλληλα τροποποιούνται, οσονούπω, στην χώρα μας και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, και την ανάπτυξη της «ελευθερίας» μας, θα την πληρώσουμε με την σχετική οικονομική αφαίμαξη. Σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. Μένει να μάθουμε, ωστόσο, αν και στις τσέπες των εργαζομένων και συνταξιούχων, θα υπάρξει και εκεί κάποια οικονομική ανάπτυξη, αν και δεν ακούγεται κάτι τέτοιο.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

Επιχαίρει η Κυβέρνηση, γιατί κατόρθωσε να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων των ελλήνων πολιτών, αναβαθμίζοντας κάποιες πολλές περιοχές και υποβαθμίζοντας κάποιες ελάχιστες, έως 200 και 50 τοις εκατό αντίστοιχα. Υπόσχεται δε, εν τη μεγαλοθυμία της, να μην έχουν αντίκτυπο οι μεταβολές αυτές στον ΕΝΦΙΑ, παρά μόνο οπουδήποτε αλλού, όπως στον φόρο κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας και κάποιους άλλους, είκοσι στο σύνολό τους, τομείς φορολογίας. Ανατιμάται λοιπόν το «τετραγωνικό», σε ένα σπίτι ή κατάστημα, κατά διακόσια τοις εκατό, φτάνουν στα ύψη και οι φόροι, κερδίζει το αδηφάγο Κράτος, επέρχεται οικονομικό αδιέξοδο για τον φορολογούμενο, αποποιούνται τις κληρονομιές οι κληρονόμοι και θριαμβεύει για ακόμη μία φορά η οικονομική υποβάθμιση του πολίτη. Εκείνος, ο αρχαίος Έλλην φιλόσοφος Αριστοτέλης, αν ζούσε σήμερα, θα τολμούσε να φιλοσοφήσει επιμένοντας πως «η Πόλις δημιουργείται για το καλό των κατοίκων της»; Και φυσικά τα κακά μίας σημερινής πόλης είναι και άλλα πολλά, και εις βάρος φυσικά, -ως κακά-, των κατοίκων της.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κάθε γενική απεργία, φύσει και θέση εκφράζει και μία γενική κατακραυγή. Το δικαίωμα του «απεργείν» είναι νομικά κατοχυρωμένο και χρησιμοποιείται όταν οι απεργούντες διαφωνούν με κάτι, το οποίο πιστεύουν ότι αντίκειται των προσωπικών, επαγγελματικών, βιοτικών, ή άλλων συμφερόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση, της σημερινής γενικής απεργίας, δηλαδή, οι απεργούντες διαμαρτύρονται για τον νέο εργατικό νόμο, ο οποίος ψηφίζεται εντός των ημερών και φαίνεται πως η διαφωνία με τους ενδιαφερόμενους είναι οξεία. Τα αντιπολιτευτικά κόμματα, απειλούν να τον καταψηφίσουν, τον αποκαλούν «έκτρωμα νόμου» και λένε και άλλα πολλά, όμως κάπως έτσι αντιμετωπίζουν οι αντιπολιτεύσεις την κάθε Κυβέρνηση, από αρχαιοτάτων χρόνων. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι η πολιτική διαμάχη, αλλά η ανάγκη να δούμε ξεκάθαρα κατά πόσον ένας νόμος είναι δίκαιος, άδικος, ή μπορεί να τροποποιηθεί προς όφελος αυτών, οι οποίοι θα κληθούν να τον υποστούν και να τον εφαρμόσουν. Να ευχηθούμε, εν τέλει, να έχουν δίκαιο οι νομοθέτες και πως αν τελικά ψηφισθεί κατά πλειοψηφία, να είναι προς όφελος των εργαζομένων, όπως διατείνεται η Κυβέρνηση.

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΕΙ

Να δοξάζουμε τον Θεό, λοιπόν, ή έστω την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που εχθές δεν μας άφησαν απληροφόρητους ως προς τα ελληνικά και διεθνή τεκταινόμενα συμπεριλαμβανομένων και των ελαφρώς κοτσομπολίστικων νέων τής Υδρογείου. και κράτησαν όρθια τα οχυρά της παγκόσμιας ενημέρωσης και, ως εξ’ αυτού, στραβοί δεν θα πάμε στον Άδη. Δεν γνωρίζω κατά πόσον επέτυχε ή όχι η χθεσινή γενική απεργία σε συμμετοχές και αριθμούς, και πόσα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης λειτούργησαν πιστά στον νόμο και τον όρκο τής πληροφόρησης, εξ’ αφελείας μου ότι η απεργία ήταν όντως γενική και πως όλοι απεργούσαν πλην κάποιων Λακεδαιμονίων. Τελικά όμως, τείνω να πιστέψω πως όταν κάποια πράγματα γίνονται για το «θεαθήναι» και κατόπιν εορτής, καλύτερα να λειτουργούν τα ΜΜΕ, να μαθαίνουμε για τα όσα βασανιστικά μάς απασχολούν καθημερινώς, με επιδημίες, νομοσχέδια, ληστείες, υποσχέσεις, διαψεύσεις και τόσο άλλα, των οποίων έχουμε ανάγκη. Και σε τελευταία ανάλυση, δικαίωμα τού καθενός είναι να πράττει όπως θέλει αυτός, αφού αποδεδειγμένα πλέον «η ισχύς εν τη ενώσει», έχει αποδειχθεί μύθος.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ανησυχούν στα πλαίσια συνεδρίου τους οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και τόσο αυτές, όσο και ο πλανητάρχης Μπάϊντεν αποφάσισαν να βοηθήσουν τις φτωχές και παραμελημένες χώρες του πλανήτη μας με ένα δισεκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ώστε σε μερικά χρόνια από τώρα να περιοριστεί ο θανατηφόρος ιός. Άλλοι έλεγαν και λένε πως από το 2022 και ίσως λίγο αργότερα την σκαπουλάρουμε, ωστόσο φαίνεται πως όλα σχετικά είναι και όχι απόλυτα. Κάποιοι επιστήμονες, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, έλεγαν πως κάθε πανδημία διαρκεί μόνο δύο χρόνια, η παρούσα όμως φαίνεται να «γαδουροκάθεται» και να χρειαστούμε δισεκατομμύρια ακόμη εμβόλια, απανταχού και για σειρά πολλών ετών, γιατί είναι και οι μεταλλάξεις βλέπεις έστω και αν άλλοι επιστήμονες διατείνονται πως κάθε μετάλλαξη είναι περισσότερο εξασθενημένη από την προηγούμενη. Καθένας βέβαια λέει με περίσκεψη ή και απερίσκεπτα ακόμη, τη γνώμη του και όσο κακό και να μην προκαλεί το εμβόλιο της Astrazeneca, ανακοινώθηκε εχθές επισήμως ότι καλό θα είναι όσοι πάσχουν από τριχοειδή διαρροή να μην το κάνουν. Ανησυχίες πολλές, ποικίλες και από παντού, αλλά τίποτε δεν θεωρείται θέσφατο.

ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Αλήθεια ή όχι, συνομωσιολογία ή πραγματικότητα, δεν παύει να είναι θλιβερά αστείο το γεγονός ότι κανά-δυό γυναίκες στον κόσμο, έχουν καταγγείλει πως μετά τον εμβολιασμό τους, μετατράπηκαν …σε μαγνήτες! Και εξηγούν, πως η μία στο μπράτσο, η άλλη στο πρόσωπο, μαγνητίζουν, έκτοτε, διάφορα μαγνητοφόρα αντικείμενα, τα οποία περνούν δίπλα τους! Αν πρόκειται για αστείο, θα το χαρακτήριζα φτηνό και κακόγουστο, το οποίο στερείται ακόμη και ανθρωπιάς και οδηγεί σε κρίσιμες παρεξηγήσεις περί της ποιότητας του εμβολίου και προκαλεί τους αρνητές, πλην όμως μπορεί να αποτελέσει και ιδέα συγγραφής «νούμερου» σε θεατρική επιθεώρηση. Αν όμως έχει και ίχνος σοβαρότητας, θα ήταν αφορμή να ερευνηθεί το τί ακριβώς συμβαίνει και για ποιό λόγο μπορεί να δημιουργείται μία τέτοια παρενέργεια. Θέλαμε να πιστεύουμε μέχρι σήμερα, πως οι ερωτευμένοι είχαν την δυνατότητα να μαγνητίζουν ο ένας τον άλλον και φυσικά, το ίδιο το μέταλλο. Και κάτι ακόμη: Στην Ρουμανία, προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να εμβολιασθεί, καθιερώθηκε και το «μπόνους» μίας μερίδας χάμπουργκερ μετά το εμβόλιο!

ΑΒΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Μία από τα ίδια, φαίνεται να μας περιμένει και σήμερα το απόγευμα μετά την τόσο σοβαρή σύνοδο των Βρυξελλών, όπου ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, για μία ακόμη φορά, με τον τούρκο ομόλογό του κύριο Ερντογάν, θα σφίξουν τα χέρια, και θα ανταλλάξουν απόψεις περί σεβασμού, φιλίας και συμπάθειας, κάτι που τα τελευταία χρόνια γίνεται τακτικά, πλην όμως τα τόσα ευχόμενα και τόσο πολυποθούμενα δεν πραγματοποιούνται, και όλα παραμένουν στο τυπικό των αβροτήτων και των υποσχέσεων, από τις οποίες μεγάλη παρακαταθήκη υπάρχει και μοιράζονται αφειδώς και με χαμόγελα. Φυσικά, υπάρχουν και οι διαμαρτυρίες, υπάρχουν και οι «νότες», υπάρχουν και οι παραβιάσεις, υπάρχουν και οι καταγγελίες, όλα όμως αυτά, στα πλαίσια της καλής συμπεριφοράς, η οποία και διαιωνίζει τις ευχές και ελπίδες μας, καθώς και την υπομονή μας.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Εξετάσεις Νεοελληνικής Γλώσσας κλήθηκαν και έδωσαν εχθές οι βλαστοί τού νεοελληνικού Έθνους, κατά την διάρκεια των Πανελληνίων δοκιμασιών, και αφού ευχηθώ να τα πήγαν καλά και να αρίστευσαν, θα ήθελα καλά να γνωρίζω κατά πόσον «ελληνική» είναι η νεοελληνική γλώσσα, αν και είμαι βέβαιος πως κανείς δεν θα μπορούσε να μου το διαβεβαιώσει. Είμαστε, άλλωστε, όλοι γνώστες και μάρτυρες της βαριάς και ασυγχώρητης κακοποίησης της γλώσσας μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όσον αφορά στην γραμματική, την ορθογραφία και την λεξιπενία, την οποία και διά νόμου ακόμη έχουμε κληροδοτήσει στους νεότερους Έλληνες, και την αλλοτρίωσή της με κατάργηση πολλών ελληνικών λέξεων και εκφράσεων, τις οποίες συνεχώς και αδιαλείπτως αντικαθιστούμε με αμερικανικές, και μάλιστα, κακοποιημένες και αυτές. Κάποτε, το να αναγνωρίζεις μία λατινική έκφραση, ήταν δείγμα γνώσης. Σήμερα, το να πιθηκίζεις ένα συφερτό ξένων λέξεων είναι, τουλάχιστον, θλιβερό κατάντημα και συνιστά συνέργια στην απώλεια της εθνικής σου ταυτότητας.

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Δεύτερη κατά σειρά πανεργατική απεργία σήμερα για την μη ψήφιση του νέου εργατικού νομοσχεδίου, και αν η πρώτη δεν πέτυχε και τόσο, με αρκετούς απεργοσπάστες ή αδιάφορους, η παρούσα «σχεδιάζεται» να έχει τα δικά της προβλήματά, λόγω διαφωνιών. Με την Υπουργό Παιδείας να καταγγέλλει αυτήν την κίνηση σαν παράνομη και καταχρηστική και να υποβάλλει αγωγές, οι διοργανωτές τής διαμαρτυρίας έκαναν μισό βήμα πίσω, επιτρέποντας στους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν κανονικά στις εργασίες τους, στα μαζικά μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν επίσης σε ώρες που θα χρειάζεται να μεταφέρουν τους εξεταζόμενους μαθητές, και σε άλλους κλάδους, οι οποίοι συνδέονται κατά διάφορους τρόπους με την Εκπαίδευση. Η Υπουργός τόνισε πως οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε απεργίες, όπως έχει δικαίωμα και η Εκπαίδευση να προχωρεί απρόσκοπτα στην πορεία και εξέλιξή της. Έτσι, σήμερα θα διαπιστώσουμε πως με καλή θέληση, όλα μπορούν να επιτευχθούν, ώστε και οι απεργοί να εκτονώνονται, αλλά και το μέλλον τής χώρας, το οποίο εν πολλοίς βασίζεται στην σωστή παιδεία, να μην χάνει χρόνο προόδου.

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ

Μετά λόγου γνώσεως, οι προπάτορές μας φιλοσοφούσαν και αποφαίνονταν πως «η σιωπή είναι χρυσός». Το διαπιστώνει κανείς, τόσο από προσωπική πείρα, όσο και όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σιγούν για οποιοδήποτε λόγο, όπως όμως δεν είχαμε την τύχη να απολαύσουμε με την χθεσινή πάνδημο, -όχι και τόσο!-, απεργία, η οποία δεν συμπεριελάμβανε και τους δημοσιογράφους. Θα ησύχαζε λίγο το μυαλό μας και θα επέστρεφε στην θέση της, για λίγο επίσης, η ψυχή μας, η οποία καθημερινά «πάει στην Κούλουρη» και ακόμη πάρα-πέρα με ό,τι τρομαχτικό και εκφοβιστικό ακούμε στις ειδήσεις και στις ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες σε ποσότητα και ποιότητα ανταγωνίζονται τα «ριάλιτις», με σκοπό να κερδίσουν ακροαματικότητα στοχεύοντας στον φόβο, την αμφιβολία και, ενίοτε, την ευπιστία του ακροαματικού και τηλεοπτικού κοινού. Στίβος υπερπληροφόρησης και διαμαχών για «ψήλου πήδημα», τρομοκράτες εντυπώσεων και επιβολής απόψεων των εκάστοτε εκφωνούντων, αυτές οι ειδήσεις, όταν έστω και για λίγο σιγούν, νιώθουμε κάπως καλύτερα. ΥΓ. Κανείς βέβαια δεν μας υποχρεώνει να τις ακούμε, τέτοιου είδους ειδήσεις, έστω και από περιέργεια, αλλά το κάνουμε.

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΕΡΙΖΟΥΜΕ

Ένας νέος εργατικός νόμος υφίσταται σε λειτουργία από εχθές, καθώς κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από τους ίδιους τους εκλεγμένους βουλευτές τού Ελληνικού Κοινοβουλίου, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Αυτό δε, το Κοινοβούλιο, συγκροτείται από έλληνες πολίτες, τους οποίους ο ολότητα του ελληνικού λαού εκλέγει, κάθε τετραετία, ως ικανούς να τον εκπροσωπούν, να αποφασίζουν και να πράττουν εκ μέρους του, σαν δηλαδή να ήσαν αυτοί οι ίδιοι, και τους στέλνει στην Βουλή, ως και για να νομοθετούν βεβαίως. Άρα, ο λαός δια των αντιπροσώπων του αυτών αποφασίζει, πράττει και νομοθετεί ο ίδιος. Τώρα, αν στην διαδρομή, αυτός ο νοήμων λαός, αντιλαμβάνεται πως ενδεχομένως έχει εμπιστευθεί «λάθος» εκπροσώπους του, αυτό συνιστά μία ύστερη αντίληψη, την οποία όμως, θα έπρεπε να διέθετε εκ των προτέρων. Για όσους λοιπόν βρίσκονται σήμερα «απέναντι», τόσο για το νέο νόμο, όσο και για κάθε άλλη πράξη, απόφαση και εκτέλεση των εξ’ αυτών των ιδίων εξουσιοδοτημένων, καλό θα είναι με πλήρη σύνεση να σκεφτεί για μία ακόμη φορά και να αποφασίσει στο μέλλον, πλέον, ποιούς καλύτερους εκπροσώπους του εξουσιοδοτεί να τον εκπροσωπούν. Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, πλην όμως εμείς οι ίδιοι τα προκαλούμε και εμείς, πάλι οι ίδιοι, πρέπει και να τα επωμιζόμαστε.

ΤΟ ΜΗ ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Ο εγκληματίας, ο οποίος μας απασχολεί κατ’ αυτάς φαίνεται πως μάλλον δεν έτυχε στην ζωή του να γνωρίσει την Άγκαθα Κρίστι, τον Ηρακλή Πουαρώ, τον Σέρλοκ Χολμς και κάποιους άλλους ήρωες ή μυθιστοριογράφους αστυνομικών ιστοριών όπως του δικού μας Γιάννη Μαρή. Ο δύστυχος, είπε να κάνει και αυτός ένα έγκλημα και να την γλυτώσει με μία καλή σκηνοθεσία, της οποίας όμως και εκεί έμεινε άμοιρος της τύχης του, καθώς άπειρος και αδιάβαστος, όπως προείπαμε, από μόνος του τα θαλάσσωσε. Αδαής ως και προς τους νόμους, ίσως, δεν γνώριζε πως αν έκανε και το ελάχιστο λάθος (άσε που αυτός έκανε πολλά), και τον ανακάλυπταν θα πλήρωνε και για την σύζυγο αλλά και για τον σκύλο. Δύο εγκλήματα σε ένα, πίστευε, επηρεασμένος ίσως από τις σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες διαφόρων προϊόντων προς κατανάλωση. Απολογούμενος και αποδεχόμενος την κατηγορία, ζήτησε δύο πράγματα μόνο: να τον τιμωρήσουν όσο πιο σκληρά μπορούν και να του αναθέσουν την επιμέλεια του παιδιού του (sic!). Σε ένα κόσμο πλήρους παραλογισμού καταφέρνουμε και ζούμε. Ας το προσθέσουμε και αυτό.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

error: Content is protected !!