Ανεύρυσμα ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσετε – Τα σημεία κλειδιά Ανεύρυσμα ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσετε – Τα σημεία κλειδιά
Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σε ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία και είναι... Ανεύρυσμα ή ημικρανία; Πώς θα τα ξεχωρίσετε – Τα σημεία κλειδιά

Το ανεύρυσμα είναι μία παθολογική διόγκωση σε ένα σημείο του τοιχώματος ενός αγγείου στον εγκέφαλο.

Η ρήξη ενός ανευρύσματος προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία και είναι μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή.

Η ημικρανία είναι συχνή μορφή κεφαλαλγίας που επηρεάζει περίπου μία στις πέντε γυναίκες και έναν στους δεκαπέντε άντρες. Η έντασή της κυμαίνεται από ήπια έως πολύ ισχυρή.

Αν και οι δύο καταστάσεις δεν φαίνεται να σχετίζονται εκ πρώτης, όταν η ημικρανία είναι ισχυρή, ο πόνος είναι τόσο δυνατός που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που προκαλεί η ρήξη ανευρύσματος.

Τα παρακάτω σημεία – κλειδιά θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίσετε την ημικρανία από το ανεύρυσμα.

– Εάν ο πόνος στο κεφάλι συνοδεύεται από ναυτία, πιθανότατα πρόκειται για ημικρανία.

– Εάν δεν αποδίδουν συμβατικές στρατηγικές αντιμετώπισης της ημικρανίας (ιδίως αν αυτή συνοδεύεται από αύρα), όπως η μείωση της έντασης του φωτισμού, η παραμονή σε κάποιον ήσυχο χώρο του σπιτιού και η φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει πιθανότητα για ρήξη ανευρύσματος.

– Εάν ο πόνος στο κεφάλι είναι πιο ισχυρός από ποτέ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ρήξης ανευρύσματος.

Ανεύρυσμα- Που οφείλεται;

Το μέγεθος ενός ανευρύσματος ποικίλλει, από ένα χιλιοστό έως και πάνω από 2,5 εκατοστά (τα λεγόμενα γιγάντια ανευρύσματα). Είναι άγνωστος ο ακριβής μηχανισμός που ένα ανεύρυσμα δημιουργείται, μεγαλώνει ή ρήγνυται. Πιστεύεται ότι συμβάλλουν οι εξής παράγοντες :

  • Υπέρταση
  • Κάπνισμα
  • Γονιδιακοί
  • Κάκωση – τραύμα του αγγείου
  • Μικροβιακοί (μυκωτικά ανευρύσματα)

Δεν προκαλούν συμπτώματα, εκτός αν αιμορραγήσουν, συνήθως όμως βρίσκεται τυχαία, όταν γίνεται Αξονική ή Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου για κάποια άλλη αιτία. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό είναι 2-3,2%.

Σε μια υπαραχνοειδή αιμορραγία :

10-15% των ασθενών, θα πεθάνουν πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

Από αυτούς που θα επιβιώσουν, το 42% θα είναι βαριά ( εξαρτημένοι ), 46% θα έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και 12% αυτών θα έχουν μειωμένες δεξιότητες.

onmed.gr

error: Content is protected !!